Vi tänker annorlunda på natten

10.9.2021–9.1.2022
fre 10.9.2021 – sön 9.1.2022
Vi tänker annorlunda på natten
Under Helsingfors designvecka öppnade Designmuseet utställningen för den grafiska formgivaren Marina Veziko för publiken. I utställningen Vi tänker annorlunda på natten (We think differently at night) begrundar Veziko, en av vårt lands ledande formgivare, intuitionens och det undermedvetnas roll i det kreativa arbetet.

Marina Veziko (f. 1988, Kiev), av Grafia utvald till årets grafiska designer 2021, är en modig och mångsidig designer som arbetar särskilt med varumärken. Hennes repertoar sträcker sig från visuella uttryck till förpackningar samt tidningslayout och digitala applikationer.

I utställningen presenterar Veziko sju arbeten, som förenas inte bara av det slutgiltiga visuella resultatet utan också av ansvar, det nyas främjande och annorlunda perspektiv. Utställningen reflekterar över intuitionens och det undermedvetnas roll i formgivningsarbetet. Verken presenteras via den drömlika värld som har skapats omkring dem. Den dramatiserade uppläggningen som gjorts tillsammans med designern Hanna Anonen och texterna av frilansjournalisten Iida Sofia Hirvonen leder betraktaren till visdomens dolda hemligheter.

Vezikos arbetsprocess beskrivs bäst som ett strategiskt tänkande i samband med en intuitiv helhetssyn. Vezikos kundunderlag är vidsträckt; uppdragen varierar från lyxig kosmetika och tekniska innovationer till livsmedel och kulturinstitutioner. Utöver design för bl.a. Helsingfors designvecka och IKEA, gör Veziko varumärkesarbete för såväl inhemska som utländska företag. Hon har även varit med och grundat FEW magazine, som fokuserar på minoriteter i Finland.

Marina Veziko är en prisbelönt designer som också har framträtt i utländsk media de senaste åren. 2016 utsågs hon till en mottagare av Adobe Nordic Creative Talent Award. Veziko, som studerade vid Lahtis designinstitut och Royal Danish Academy, grundade sin egen designbyrå 2019, efter att tidigare ha arbetat en längre tid på reklambyrån Werklig.

Kontaktperson

Designmuseet info
09 6220 540

Evenemangsarrangören

Designmuseet

Designmuseet är ett specialmuseum för formgivning i Finland. Museet förestår en designsamling och ansvarar för branschens forskningsverksamhet, utvecklingens dokumentering och förverkligandet av utställningar om formgivningens historia och nuläge. Museet grundades år 1873 som undervisningsamling för konstindustrin. I den nuvarande fastigheten, som ritades av arkitekten Gustaf Nyström år 1894, är museet verksamt sedan år 1978. Museet underhålls av stiftelsen för konstindustrimuseet, som grundades år 1989.

Tid och plats

Lataa kalenteriisi fre 10.9.2021 11:00 till sön 9.1.2022 18:00Lataa kalenteriisi
Designmuseet
Högbergsgatan 23
    

Information

Just nu
Huvudkategori
Typ av evenemang
Pris för elevgrupper
Gratis entré för under 18 år.