Minna L. Henriksson

Sensitometriskt experiment med Polaroid
fre 25.9.2020 – tis 1.6.2021
Minna L. Henriksson: Sensitometriskt experiment med Polaroid, 2012 / Finlands fotografiska museums samlingar
Fotograf: Minna L. Henriksson, verk: Sensitometriskt experiment med Polaroid, 2012 , artist: Minna L. Henriksson
Kan kameran kan vara rasistisk?

I sitt verk Sensitometriskt experiment med Polaroid ställer konstnären Minna L. Henriksson (f. 1976) frågan om kameran kan vara rasistisk. Många fotografiapparater och färgfilmer har i första hand planerats för fotografering av vithyade personer, och Polaroidkamerorna spelade en roll i den raspolitik som Sydafrikas apartheidregering förde på 1970-talet. När konstnärens erbjöds en chans att använda en Polaroidkamera av storformat och en ny film testade hon deras begränsningar tillsammans med en mörkhyad modell.

Den tekniska utvecklingen och de kommersiella tillämpningarna påverkas alltid av både medvetna och omedvetna värderingar och attityder hos uppfinnare, finansiärer och konsumenter. Inom fotografitekniken är det här särskilt framträdande i färgfotots historia. Syftet inom produktutvecklingen var att i första hand tjäna västerländska företag och vita kunder. I produktionen av filmmaterial och i den kommersiella bildframställningen optimerades materialen för att åstadkomma så lyckade bilder av vithyade människor som möjligt. En lyckad fotografering av en mörkhyad person krävde att man ändrade standardinställningen.

Verket kom till när en Polaroidkamera av storformat 20x24″ (50x60 cm) besökte Finland med Impossible Works 2012. Minna L. Henriksson var en av fem konstnärer som valdes ut för att arbeta med kameran.

Verket i två delar består av en färgdiffusionskopia och en bläckstråleutskrift och ingår i Finlands fotografiska museums samlingar.

Kontaktperson

Kastehelmi Korpijaakko
050 5775742

Evenemangsarrangören

Finlands Fotografiska Museum

Finlands fotografiska museum är ett riksomfattande specialmuseum för fotografi. Med utställningar, samlingsförvaltning, forskning, utbildning och ett brett urval publik- och samhällsprogram strävar museet till att marknadsföra och fostra fotografisk konst och kultur i Finland. Museet, som grundades på initiativ av organisationer inom fotobranschen, inledde sin verksamhet 1969. Museets engagemangs- och utbildningsprogram strävar att skapa en ökad medvetenhet och förståelse för fotografi och visuell kultur i samhället genom att skapa innovativa tillfällen för alla människor att ta del av museets utställningar och program, både som publik och deltagare. Museet strävar även till att skapa tillfällen för meningsfulla utbyten mellan konstnärer och publik.

Tid och plats

Lataa kalenteriisi fre 25.9.2020 11:00 till tis 1.6.2021 18:00Lataa kalenteriisi
Finlands Fotografiska Museum
Kabelfabriken, Tallbergsgatan 1 G, 00180 Helsingfors