Egyptens prakt

De sista stora dynastierna
fre 9.10.2020 – sön 21.3.2021
Egyptens prakt
Amos Rex stora utställningen över det forna Egypten tar dig på en tidsresa tusentals år bakåt till faraonernas Egypten.

I utställningen kommer du åt att utforska den forntida egyptiska årscirkeln, världsbilden och religionen, men också statsbygget och vanliga bruksföremål som människorna då använde. Utställningen förevisar bland annat uråldriga sandaler, gamla skattekvitton och de dödas böcker. Varje utställningsföremål har sin egen unika historia. Den rika kulturen som arkeologiska utgrävningar har avslöjat visar sig i vår vardag fortfarande: till exempel 365 dagars kalendern – där året delas upp i tolv månader – var i bruk redan i det forna Egypten. Det är alltså inget under att Egyptens prakt inte minskar trots att årtusendena går.

Utställningen är baserad på italienska Museo Egizios samling, vilken är den största samlingen av forntida egyptisk konst och kultur utanför Egypten.

Du kan vandra omkring i utställningen med museets diskussionsguider samt en liten museikompisbok kallad Mina forntida egyptiska vänner, där olika figurer berättar om utställningen både för barn och vuxna. Kompisboken ingår i inträdesbiljetten.

Du kan också träda in i utsälliningen med guidning eller konstverkstaden: https://amosrex.fi/sv/grupper/skolor-och-daghem/#konstverkstader

Innehållsvarning: utställningen berör döden, och presenterar mumifierade lik.

Vill du besöka museet med en större grupp elever? Under museets öppethållningstider är storleken för grupper begränsad till 15 personer. Därför erbjuder vi skolgrupper möjligheten att besöka utställningen på onsdag- och torsdagmorgnar från kl 9 till 11 innan museet öppnar för allmänheten. OBS! Vi har endast ett begränsat antal tider att erbjuda, kontakta Amos Rex bokningar för mera information.

Kontaktperson

Melanie Orenius

Evenemangsarrangören

Amos Rex

Amos Rex är ett nytt underjordiskt konstmuseum under Glaspalatset i Helsingfors. Museet har ungefär tre växlande utställningar per år, med allt mellan samtidskonst och antika kulturer, samt en bestående sal med Sigurd Frosterus samling.

Tid och plats

Lataa kalenteriisi fre 9.10.2020 11:00 till sön 21.3.2021 17:00Lataa kalenteriisi
Amos Rex
Mannerheimvägen 22 - 24, 00100 Helsingfors
    

Information

Primär målgrupp
Typ av evenemang
Pris för elevgrupper
Det är fritt inträde till museet för skolelever, deras lärare/handledare, ända upp i andra stadiet. Om du har en giltig gruppbokning är du välkommen att planera besöket gratis. Vi ber alla grupper boka sitt besök på förhand. Det är lätt att boka med vår webblankett eller genom att ringa guidebokningen: måndag, onsdag och torsdag kl. 13–16 (nummer: 09 6844 4633).