LASSE LECKLIN: CROSSINGS

ons 10.6. – sön 30.8.2020
Lasse Lecklin: Crossings, 2019
Fotograf: Lasse Lecklin, verk: Crossings, 2019, artist: Lasse Lecklin
Mänskligheten har lämnat holocen bakom sig, den geologiska epok som varit förhärskande sedan den senaste istiden. I stället för holocen har vi stigit in i en ny tidsepok, antropocen. Under antropocen har människans inverkan på jordklotet varit oåterkallelig – så stor att det inte finns någon återvändo.

Crossings [sv. korsningar, övergångar, överfarter] beskriver överskridandet av den tröskeln. Bilderna visar Europas största glaciär, Vatnajökull på Island. Dess glaciärtungor har dragit sig tillbaka med exceptionell hastighet sedan 1985. Efter 2000 har 15 procent av hela glaciären försvunnit. Klimatet i polartrakterna värms upp betydligt snabbare än i andra områden, och glaciärerna krymper. De vita vidderna kommer att bli allt svartare. Isen smälter till vatten.

Verkhelheten är ett samarbete med den amerikanska ljudkonstnären Gabriel Gold. Gold har komponerat ett ljudverk och spelat in det i grottor inne i Vatnajökull. Arbetet med verket Crossings började 2016 och pågår fortfarande. För Lecklin är det viktigt att verken har en vetenskaplig grund och därför utvecklar han dem tillsammans med naturvetare.

Lasse Lecklin (f. 1982) är en fotograf som bor i Helsingfors. Lecklin vill synliggöra de förändringar som människan åstadkommit i naturen. Han är särskilt intresserad av hur de enorma och obändiga processerna i naturen påverkar landskapet, och hur naturens formgivningsarbete blandas med den miljö som människan formar.

Lecklin tog sin magisterexamen i konst inom utbildningsprogrammet för fotokonst vid Aalto-universitetet 2015. Dessutom har han studerat bildjournalistik vid Tammerfors universitet, fotografi på Konstfack i Stockholm och i School of Visual Arts i New York samt bildkonst vid Beaux-Arts de Paris. Hans tidigare verkserie ”De vackraste kärnkraftverken i Europa” (2014) har varit utställd på olika håll i Europa.

* holocen: det varmare klimatskedet efter den senaste istiden

* antropocen: människans epok i världens historia, då människan med sina egna gärningar på ett väsentligt sätt påverkar den omgivande naturen, såsom klimatet.

Kontaktperson

Kastehelmi Korpijaakko, Educational curator

Evenemangsarrangören

Finlands Fotografiska Museum

Finlands fotografiska museum är ett riksomfattande specialmuseum för fotografi. Med utställningar, samlingsförvaltning, forskning, utbildning och ett brett urval publik- och samhällsprogram strävar museet till att marknadsföra och fostra fotografisk konst och kultur i Finland. Museet, som grundades på initiativ av organisationer inom fotobranschen, inledde sin verksamhet 1969. Museets engagemangs- och utbildningsprogram strävar att skapa en ökad medvetenhet och förståelse för fotografi och visuell kultur i samhället genom att skapa innovativa tillfällen för alla människor att ta del av museets utställningar och program, både som publik och deltagare. Museet strävar även till att skapa tillfällen för meningsfulla utbyten mellan konstnärer och publik.

Tid och plats

Lataa kalenteriisi ons 10.6.2020 11:00 till sön 30.8.2020 18:00Lataa kalenteriisi
Finlands Fotografiska Museum
Kabelfabriken, Tallbergsgatan 1 G, 00180 Helsingfors
    

Information

Typ av evenemang
Pris för elevgrupper
Skolelevsguidningar: 50 € (barn under 18 år). Vi ber er vänligen avboka en beställd guidning senast dagen före, annars debiterar vi för den. Barn under 18-år 0 €