Några av oss

- Vedem Magasin 1942-1944
ons 13.10. – lör 20.11.2021
Några av oss

En sann historia om motstånd och kunskapstörst.

Tjeckien, oktober 1942. Pragpojken Petr Ginz skickas till ett ghetto i Terezín. Han placeras i kasernen för pojkar mellan tretton och fjorton år. Ghettot är även känt som koncentrationslägret Theresienstadt.

Med risk för sina liv utropar Petr och några jämnåriga kamrater sin kasern till en självständig republik, och grundar tidningen Vedem ('I ledningen'). Tillsammans rapporterar de ihärdigt och detaljerat om livet i lägret, och publicerar under två år 83 handskrivna tidningsnummer.

Pjäsen 'Några av oss' skildrar en skarpsynt tonårspojkes livslust och mod i en tid som förbjudit hans frihet, utveckling och ambitioner. Pjäsen grundar sig på Petr Ginz egna dagbok, samt andra texter som överlevde Theresienstadts fasor.

Med 'Några av oss' vill Svenska Teatern hedra Förintelsens 75.te minnesår, och bevara Petrs arv.

Förarbetet är introduktion som belyser pjäsens historiska bakgrund och hur dokumentärt material används som utgångsläge i en pjäs. Introduktionen (ca 10 min) sker direkt innan föreställningen på teatern.

Efterarbetet är en verkstad där vi diskuterar pjäsupplevelsen med fokus på frågor kring ungas aktivism och deltagande i samhälleliga rörelser, samt gruppnormer. Längd ca 45 minuter. Kan förverkligas direkt efter föreställningen på teatern eller under en överenskommen lektion.

Det går även att boka privat för- samt efterarbete.

Kontaktperson

Biljettförsäljningen
09 6162 1411

Evenemangsarrangören

Svenska Teatern

Finlands svenska nationalscen

Tid och plats

Lataa kalenteriisi ons 13.10.2021 19:00 till lör 20.11.2021 16:00Lataa kalenteriisi
Svenska Teatern, AMOS-scenen
Svenska teatern, Norra esplanaden 2, 00130 Helsingfors
    

Information

Huvudkategori
Primär målgrupp
Språk
Typ av evenemang
Pris för elevgrupper
15 €
Programmets längd
75min