Sukupuolen sotkijat

fre 1.11.2019 – sön 27.9.2020
Hopeagelatiinivedos, kuvaaja tuntematon
Verk: Tuntemattoman valokuvaajan hopeagelatiinivedos

Utställningen behandlar diskussioner om genus, olika könsnormer, -roller och hur dessa skapas. Utställningen erbjuder nya perspektiv på temat genom att visa på bortglömda bilder från en svunnen tid. Här visas hundra år gammalt bildmaterial, häpnadsväckande och intressanta postkort samt ateljé- och snapshotfotografier. I bilderna leker man med könsroller och utmanar antaganden om maskulinitet och femininitet. Helheten har breddats med verk ur HAM:s samlingar. Utställningens kurator är docent Harri Kalha.

Under guidningen diskuterar vi hur genus och könsnormer presenterades i konsten förr samt hur konsten kan vara en aktiv part i genusdiskussionen. Guidningen till utställningen kostar 25 €.

Kontaktperson

09 310 87003 ma–to klo 9–12 ja 13–15.

Evenemangsarrangören

HAM Helsingfors konstmuseum

HAM Helsingfors konstmuseum förvaltar helsingforsarnas egen konstsamling som innehåller över 9 000 konstverk. Närmare hälften av samlingen är till invånarnas glädje placerad i parker, på gator, i ämbetsverk, hälsovårdsstationer, skolor och bibliotek. De utställningar som HAM ordnar i Tennispalatset fokuserar på modern konst och samtidskonst. Inträdesavgiften till HAM är gratis för under 18-åringar och för lärare och assistenter som ledsagar undervisningsgruppen. En konstverkstad och en guidning till skolelevspris ges klasser som går i grundskolan och andra stadiet, ifall minst hälften av gruppen är under 18 år.

Tid och plats

Lataa kalenteriisi fre 1.11.2019 11:00 till sön 27.9.2020 19:00Lataa kalenteriisi
HAM
Södra järnvägsgatan 8, 00100 Helsingfors www.hamhelsinki.fi