Den Stora Elden

Roland Schimmelpfennig
fre 2.2.2018 – fre 1.2.2019
Den Stora Elden
Fotograf: Veronica Aspelin, verk: Den Stora Elden
14.9.2018 har Roland Schimmelpfennigs pjäs Den Stora Elden (Das grosse Feuer) premiär på Viirus.

Den Stora Elden är en modern fabel om två byar som ligger i dalgången längs en bäck. På den ena sidan bäcken växer vin och på den andra sidan betar oxar, kor, hästar och får. Sommaren för med sig hetta, torka, storm och regn. Men bara byn på den ena stranden hemsöks av översvämning, sjukdom och död. ”Hur kan det vara så?”, undrar läraren, ”denna sommar är ingenting rättvist fördelat”. Medan man begraver de döda på ena sidan bäcken förvandlar mjölnaren på andra sidan sin kvarn till utflyktslokal för festlystna turister. När en stor eldsvåda bryter ut i den drabbade byn och ödelägger allt kliver de överlevande i en båt och försöker nå den andra sidan – men nu är bäcken redan bred som ett hav.

Anders Carlsson, professor i skådespelarkonst vid Konstuniversitetets Teaterhögskola och tidigare ledare för svenska teatergruppen Institutet, regisserar föreställningen på Viirus och på scenen står teaterns egen ensemble, Maria Ahlroth, Martin Bahne, Iida Kuningas, Oskar Pöysti och Jessica Raita.

I föreställningen används avancerad kamerateknik och Viirus teatersal har delats av en filmduk som skiljer åt publiken och skådespelarna. En kamera för med sig åskådarens blick till en detaljrik miniatyrvärld och dess invånare.

Den Stora Elden ingår i det nationella projektet Konsttestarna, genom vilket Suomen Kulttuurirahasto och Svenska Kulturfonden erbjuder landets åttondeklassare möjligheten att bekanta sig med teater och kultur i olika former.

Föreställningens språk är svenska men den tolkas också till finska och engelska.

Kontaktperson

Veronica Aspelin
0504440344

Evenemangsarrangören

Teater Viirus

Viirus on Helsingissä sijaitseva ruotsinkielinen teatteri.

Tid och plats

Viirus, Helsinki
Välimerenkatu 14, 00220 Helsinki
    

Information

Huvudkategori
Primär målgrupp
Typ av evenemang
Pris för elevgrupper
15 €/elev, läraren går gratis med gruppen
Programmets längd
90min