Ska vi klä ut oss?

Scendräktverkstar
mån 16.12.2019 – fre 31.12.2021
I verkstaden Ska vi klä ut oss gör man scendräkter av till exempel papper.
I verkstaden bekantar vi oss med scendräkter, dräktplanering och tillverkningsmaterial. Man undersöker hur dräkten känns och vad den signalerar till andra. Man planerar och åstadkommer även dräkter i små grupper.

Till en början undersöker man hur teaterkostymerna och planeringen av dem har förändrats med tiden. Till museets skatter hör bl.a. den första finska stjärnskådespelerskan Ida Aalbergs (1857-1915) rollkostym för Kirsti Fleming i pjäsen Elinan surma år 1892 eller stildräkter från Maria Stuart på 1890-talet. Vid dagens rolldräkter bekantar vi oss med materialexperiment. Kan man göra en dräkt av t.ex. papper, flaskkorkar, såll eller varför inte av moppar?

När man börjat med att bekanta sig med dräkterna och fått kunskap och ideer, får man själv sätta i gång med att förfärdiga en pappersdräkt. Deltagarna indelas i mindre grupper, som får planera och göra en pappersdräkt på en av deltagarna. Utgångspunkten för dräkten kan vara en epok, ett material eller en pjästext. Dräkterna och planeringsgrupperna fotograferas mot blåbakgrund i en miljö som passar eller inte passar dräkten.

Verkstaden lämpar sig för elever över 10 år.

Verkstaden pågår alternativt en timme (80 €), en och en halv timme (100 €) eller två timmar (120 €). Grupper om maximalt 15 deltagare. Dubbel avgift under veckoslut.

Verkstäder kan erhållas på finska och svenska.

Förfrågningar och beställningr tfn 040 1922 320 (ti o. fre kl 10–12 , ons. kl 14–16) eller per e-post varaukset@teatterimuseo.fi.

Bekanta er också med Teatermuseets övriga verkstäder!

Kontaktperson

Milla Kortemaa

Evenemangsarrangören

Teatermuseet

Teatermuseet erbjuder kunskap, insikter, glädje och underhållning. I de upplevelserika utställningarna kan besökarna själva testa sina kunskaper inom teaterns olika delområden. Experimentpunkterna och scenerna med sina klädloger väntar sina användare i Kabelfabriken i Helsingfors. Museet erbjuder massor av verkstäder i anslutning till olika utställningar och olika sidor av den utövande konsten. I verkstäderna och guidningarna lägger man tonvikten vid besökarnas egen aktivitet och ger verktyg till förståelsen för de utövande konsterna och teaterns uttrycksmedel. Verkstäder och guidningar anordnas för alla ålderskategorier.

Tid och plats

Lataa kalenteriisi mån 16.12.2019 till fre 31.12.2021 Lataa kalenteriisi
Teatermuseet
Kabelfabriken, Tallbergsgatan 1 G, 00180 Helsingfors
    

Information

Primär målgrupp
Läroplanens ämnesområde
Fenomen
Språk
Typ av evenemang
Pris för elevgrupper
Längd 1 h, pris 80 €. Längd 1,5 h, pris 100 €. Längd 2 h, pris 120 €. (Under veckosluten dubbla priser.)