Mitä olet aina halunnut tietää varhaiskasvatuksest

Tieteiden yö Lastentarhamuseossa
tors 16.1.2020 17:00 – 22:00
Tieteiden yön mainos banneri
Fotograf: Tieteiden yö, verk: Tieteiden yö, artist: Tieteiden yö
Tule tapaamaan varhaiskasvatuksen tutkijoita ja kuulemaan tämän hetken kuumimmista tutkimusaiheista sekä tutustumaan varhaiskasvatuksen juuriin. Lastentarhamuseo on auki koko tapahtuman ajan ja näyttelyyn pääset tutustumaan omatoimisesti tai yhdessä oppaan kanssa. Illan aikana voit osallistua myös Ebeneser-talon arkkitehtuurikierrokselle.

Tieteiden yönä Lastentarhamuseossa keskitytään varhaiskasvatukseen tieteellisestä näkökulmasta. Miljöönä toimii varhaiskasvatuksen äiteinä tunnettujen Hanna Rothmanin ja Elisabeth Alanderin rakennuttama Ebeneser-talo. Ilta koostuu Tapaa tutkija -osiosta, opastetuista kierroksista Lastentarhamuseoon ja Ebeneser-taloon sekä vapaasta olemisesta ja keskustelusta illan teemaan liittyen.

Tapaa tutkija -osiossavarhaiskasvatuksen tutkija pitää lyhyen esittelyn aiheestaan, jonka jälkeen yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä aihepiiriin liittyen. Kysymyksiä voi lähettää myös etukäteen osoitteeseen ebeneser(at)ebeneser.fi. Tapaa tutkija -osiota fasilitoi varhaiskasvatuksen professori Inkeri Ruokonen.

Museoon voit halutessasi tutustua erilaisten elävien oppaiden kanssa. Voit valita Entisen ebeläisen, Museopedagogin, Varhaiskasvatuksen opettajan, Museon ystävän tai vaikka Kanssa ihmettelijän!

Tapahtumassa mukana myös Tutkittua varhaiskasvatuksesta -verkkosivusto.

Illan aikataulu

17 Lastentarhamuseon ovet avautuvat

17:15 Tapahtuman avaus, varhaiskasvatuksen professori Inkeri Ruokonen

17:30 Tapaa tutkija I: Jonna Kangas, KT, yliopistonlehtori
Tuhoaako digi leikin? – Pienet ohjelmoimassa
Viime vuosikymmenen aikana sovellukset, ohjelmat ja koodit ovat tulleet koko ajan suuremmaksi osaksi päivittäistä arkeamme. Digitaalinen todellisuus on astunut myös leikkien maailmaan. Millaisia mahdollisuuksia ohjelmointi, robotiikka ja digitalisaatio luovat lapsille ilmaista itseään, kekseliäisyyttään ja luovuuttaan?

18 Tapaa tutkija II: Noora Heiskanen, KT, tutkija
Lapsen vasu – miksi se tarvitaan?
Jokaisella lapselle laaditaan varhaiskasvatuksessa henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma eli lapsen vasu. Mitä haasteita virallisen asiakirjan laadintaan liittyy? Miten vanhempien ja lapsen oma näkökulma tulisi sisällyttää vasuun?

18:30 Tapaa tutkija III: Jyrki Reunamo, KT, dosentti, yliopistonlehtori
Pelko ja ahdistus varhaiskasvatuksessa
Miten pelko ja ahdistus kytkeytyvät lapsen toimintaan ja vuorovaikutussuhteisiin? Miten ne näkyvät varhaiskasvatuksessa?

19 Tapaa tutkija IV: Annukka Pursi, KT, tutkija
Syrjään jäämisen ja ulkopuolisuuden kokemukset taaperoryhmissä
Ulkopuolisuuden kokemukset voivat alkaa kasautua jo taaperoiässä. Leikkitilanteissa osa lapsista jää toistuvasti vaille aikuisten ja toisten lasten myönteistä huomiota.
Miten ulkopuolisuuden kokemukset kasautuvat varhaiskasvatuksessa ja miten tällaisia kehityskulkuja voisi ennaltaehkäistä?

19:30 Maija Meretniemi, KT, Ebeneser-säätiön toiminnanjohtaja emerita
Lastentarhatyön supernaiset Hanna Rothman ja Elisabeth Alander
Lastentarhanopettajien koulutuksesta ja lastentarhojen leviämisestä Suomeen kunnia kuuluu Hanna Rothmanille ja Elisabeth Alanderille. Miksi ja miten juuri näistä aikakautensa perhetytöistä tuli pedagogeja? Laaja mikrohistoriallinen aineisto avaa Rothmanin ja Alanderin ajatus- ja aatemaailmaa, jolle he työnsä perustivat. Suomalaisen lastentarhatyön 130-vuotisen historian alkuvaiheita voi hyvällä syyllä kutsua aatteiden ja naisten valtakunnaksi.

20 Arkkitehtuurikierros, Ebeneser-säätiön toiminnanjohtaja Taina Sillanpää
Opastettu arkkitehtuurikierros Wivi Lönnin suunnittelemaan vuonna 1908 valmistuneeseen Ebeneser-taloon lähtee kolmannen kerroksen aulasta.

21 Museon ovet sulkeutuvat ja sana on vapaa klo 22 asti

Kontaktperson

Fredrika Visuri
0503077399

Evenemangsarrangören

Ebeneserstiftelse | Barnträdgårdsmuseet

Ebeneserstiftelsen har som mål att stöda småbarnspedagogiken och föräldraskap, bland annat genom att finansiera forsking inom småbarnspedagogiken samt erbjuda utbildning. Genom museiverksamheten upprätthålls barnträdgårdsverksamhetens kulturhistoriska betydelse.

Tid och plats

Lataa kalenteriisi tors 16.1.2020 17:00 till 22:00Lataa kalenteriisi
Lastentarhamuseo
Helsinginkatu 3-5, 00500 Helsinki