Harrastakotona.fi sivustolta löydät esitystallenteiden ja harrastamiseen kannustavien videoiden lisäksi kattavan koonnin taide- ja kulttuurikohteista, joihin tutustuminen onnistuu verkon kautta.
Kultuksen tapahtumissa on uusi "Kulttuuria poikkeusoloihin" -kategoria. Sen alta löydät helsinkiläisten taide- ja kulttuurilaitosten räätälöimiä, juuri tähän aikaan sopivia sisältöjä yläkouluikäisille sekä 2. asteen opiskelijoille.
Kansallisteatteri on avannut uuden toimintamuodon, Äänikanavan, joka tarjoaa jatkossa monenlaista sisältöä, jonka avulla voi sukeltaa syvemmälle teatterin maailmaan: kuunnella keskusteluja, äänimaisemia ja lukudraamatallenteita.
Oopperan Stage24-videopalveluun julkaistaan joka maanantai ja torstai esitystallenteita menneiltä kausilta.
Pariisin oopperan kauneimmat esitykset ovat nyt katsottavissa ilmaiseksi verkossa.
Alppilassa Linnanmäen juurella on Työväenasuntomuseo, jonka pieniin hellahuoneisiin voi nyt tutustua kokonaisuudessaan verkon kautta. Kuvaa voi pyörittää ylös, alas ja sivulle. Jos jokin yksityiskohta herättää kiinnostuksen, sitä voi tarkastella lähempää. Lisäksi kustakin huoneesta ja sen asukkaista kerrotaan lyhyellä tekstillä.
Museo haluaa omalta osaltaan palvella tiedontarvitsijoita, erityisesti koululaisia ja opiskelijoita näissä erikoisolosuhteissa. Tähän uutiskirjeeseen on koottu museon digitaalisia verkkoaineistoja, joita opettajat ja oppijat voivat hyödyntää.
Finna.fi tuo Suomen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot kaikkien saataville.
Avoimet sisällöt ovat verkossa julkaistuja historiallisia valokuvia, esinekuvia, taidekuvia sekä arkisto- ja filmimateriaalia.
Matkalla Kalevalaan on verkkojulkaisu, joka esittelee viimeisimpiä tutkimustuloksia hyödyntäen Kalevalan kokoajan Elias Lönnrotin elämää ja työtapoja sekä periaatteita, joilla kansalliseepoksemme koottiin, mitä otettiin mukaan, mitä jätettiin pois ja kenelle se suunnattiin. Sivustolla voi myös tutkia sitä, miten nouseva kansallisuusaate ja eurooppalaiset virtaukset vaikuttivat Kalevalaan ja miten Kalevala näyttäytyy nykymaailmassa.
Wolkoffin talomuseo sijaitsee Lappeenrannan keskustassa raatihuoneen läheisyydessä. Kaupungin vanhimpia säilyneitä puurakennuksia oleva kauppakartano on ainutkertainen pala Lappeenrannan historiaa. Museokierroksella tutustutaan Wolkoffin suvun historiaan ja kodin aitoon esineistöön. Ortodoksinen kulttuuri ja venäläisyys ovat vahvasti esillä monella tapaa.
Kiasma Online Art on Kiasman verkkotaiteen kokoelma. Se on internet-elämys ja kunnianosoitus tämän päivän taiteentekijöille.
Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kokoelmateoksiin voi tutustua Kansallisgallerian verkkosivuilla. Voit hakea teoksia teosnimellä, vuosiluvulla, taiteilijan nimellä tai vaikka aihepiirillä. Tekijänoikeusvapaita teoskuvia on mahdollista ladata suoraan sivustolta.
Itä-Helsinkiläisille lapsille ja nuorille: Haaveiletko katutaiteilusta? Mitä haluat sanoa tai näyttää maailmalle? Liity mukaan Mitä kuuluu maailma? –kotipajoihin: Suunnittele kotona oma hahmosi tai tekstisi yhteistä seinämaalausta varten.
Nauti taiteesta suoraan kotoa! Amos Rex esittelee Generation 2020 -näyttelyn videoteoksia verkossa. Suuret ja huolestuttavat aiheet saavat usein myös absurdeja piirteitä. Monet Generation 2020 -näyttelyn taiteilijoista käsittelevät teoksissaan tällaisia vaikeita aiheita pelottomasti, niin inhimillisellä uteliaisuudella kuin mustan huumorin keinoin.
Elokuvanlukutaidon syventäväksi kurssiksi sopii Mark Cousinsin dokumenttisarja Women Make Film - uusi matka elokuvaan (Women Make Film, Britannia 2019). Sarja on tutkimusmatka elokuvan tekemiseen ja elokuvakerrontaan naisten tekemien elokuvien kautta. Se käsittää kolmetoista vuosikymmentä ja viisi maanosaa. Kertojana Tilda Swinton. Sarja on katsottavissa Yle Areenassa elokuun loppuun saakka.
Mitä kaikkea se merkitsee, että olemme siirtäneet osan elämästämme verkkoteknologioiden varaan? Joulukuussa 2019 KOM-aulanäyttämöllä sai kantaesityksensä dokumenttiteatterin keinoin toteutettu "Internet - tiedän mitä teit viime kesänä" -esitys. Näytelmää työstäessään työryhmä haastatteli useita asiantuntijoita internettiin ja sosiaalisen mediaan liittyen. Kahdeksanosaisen haastattelusarjan bonusmateriaaleineen on tuottanut KOM-teatteri.
Koulukinon sivuilta löydät listan YLE Areenan ja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Elokuvapolku-palvelun saatavilla olevista elokuvista ja oppimateriaaleista.
Mediataide kasvattaa! on media- ja taidekasvatuksen oppimateriaaleja tuottava ja tarjoava verkkopalvelu. Se mahdollistaa suomalaisten eturivin taiteilijoiden teosten hyödyntämisen osana opetusta. Palvelu on maksuton, eikä vaadi erillistä kirjautumista.
Mediakasvatuksen tehtäviä ikäryhmän ja sisällön mukaan jaoteltuna.
Sveitsissä järjestettävä elokuvafestivaali siirtää tänä keväänä koko ohjelmistonsa ilmaiseksi verkkoon 17.4.-2.5.2020
YLE Areenassa on nähtävillä Aki Kaurismäen koko tuotanto.
Kuva ois kiva on Suomen valokuvataiteen museon yhdeksänosainen podcast. Jokaisessa jaksossa valokuvausta käsitellään eri näkökulmista ja avataan sen kulttuurisia, yhteiskunnallisia sekä historiallisia vaikutuksia. Vieraina Suomen merkittävimpiä valokuvaajia ja tutkijoita sekä Valokuvataiteen museon asiantuntijoita. Jaksoissa kuullaan myös osia museon laajasta äänitearkistosta, ja käsitellään kiehtovia kuvia museon vielä laajemmasta kuva-arkistosta.
Open Culture on pitkälti lahjoitusten varassa toimiva digitalisoidun viihteen kirjasto, josta löytyy muun muassa 1150 elokuvaa, joiden katsominen ei maksa mitään. Open Culturen avulla on helppo löytää niin elokuvahistorian klassikoita kuin moderneja lyhytelokuviakin.
HKO:n verkkolähetykset tuovat kaupunginorkesterin konsertin kotisohvalle: vaikka et pääsisi paikalle Musiikkitaloon, voit katsella ja kuunnella konsertin netissä. Illan tunnelmaan virittäydytään Ennakkoluulijoiden seurassa ennen konserttia. Väliajalla tavataan lisää kiinnostavia vieraita ja kuullaan tarinoita konsertin kulisseista.
Materiaaleissa hyödynnetään erilaisia tieteen ja taiteen työkaluja ja opitaan esimerkiksi pölyttäjistä ja niiden vuorovaikutussuhteista kasvien kanssa, eläinten värityksestä, peto-saalissuhteesta, eliömaantieteestä ja kasvillisuusvyöhykkeistä. Tehtävät rohkaisevat lapsia ja nuoria ulos lähiluontoon tarkkailemaan ympäristöään ja keräämään omia havaintoja ja aineistoja sekä käyttämään luovuuttaan.
Täältä löydät ohjeet moniin hauskoihin tiedetemppuihin joita on testattu Heurekassa.
Huippusuosittu Aalto Junior on nyt kaikkien saatavilla! Online Junior on taidetta, tiedettä, teknologiaa ja taloutta lapsille, nuorille ja opettajille – opetuksen tueksi, omaksi iloksi ja innostuksen lähteeksi. Kaikki Online Juniorin sisällöt ovat toteutettavissa omassa kodissa tai verkossa.
Heurekan näyttelyihin ja planetaarioelokuviin liittyy niiden teemoja laajentavia tehtäviä, työpajaohjeita sekä mobiilipelejä ja -oppaita, joita voidaan hyödyntää soveltaen myös ilman Heureka-käyntiä.
Tältä sivulta löydät heti käyttövalmiita vinkkejä ja materiaaleja lukemiseen, sanataiteeseen ja mediataitoihin sekä kirjaston somesisältöihin liittyen. Voit hyödyntää niitä oppilaiden etäopiskelumateriaaleina, perheen yhteisissä hetkissä tai muuten vain vapaa-ajalla. Listaa päivitetään aktiivisesti.
Opettajan opas lukutaitotyöpajan ohjaamiseen. Räppitekstien kautta puhujan tunnistaminen havainnollistaa lukutaitoa konkreettisesti. Kysymys ”kuka puhuu?” on käytännön lukutaidon tärkein työkalu.
Open Culturesta löydät satoja digitalisoituja klassikoita, täysin maksuttomasti.
Suomen muotoilukasvatusseura SUOMU ry on päättänyt jakaa kaikki materiaalinsa verkkoon etäopetusta helpottamaan. Eri materiaalit soveltuvat käyttöön alakoululaisesta aina ammatilliseen opetukseen asti.
Täältä löydät Designmuseon muotoilukasvatuksen työkaluja, joita voi hyödyntää oppimateriaalina ja lasten sekä nuorten kanssa yhdessä tekemisessä. Aineistot on toteutettu yhteistyössä Designmuseon kumppaneiden kanssa.
Alvar Aalto suunnitteli 1950-luvulla Helsingin Munkkiniemeen lähelle kotitaloaan ateljeerakennuksen, joka toimi inspiroivana ympäristönä siellä työskenteleville arkkitehdeille. Nyt pääset kurkistamaan ateljeehen Google Arts & Culturen kautta!
3D-maailmasta löydät sekä museon kokoelman, että uniikin, akateemikko Tapio Wirkkalan entiseen Riihimäen Lasin tehdasrakennukseen suunnitteleman museorakennuksen.