Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Yläkoulun ja 2. asteen kulttuurikasvatusvinkit poikkeaviin oloihin

19.3.2020
Kuvaaja: Malla Hukkanen / Sputnik Oy

Arvoisa opettaja, Kultus kokoaa yhteen Helsingin kulttuurikasvatuksen tapahtumia myös poikkeavissa oloissa. Koska kohtaamiset ovat laajentuneet verkkoon, laajenee myös kulttuurikenttä entisestään. Tervetuloa yhteiseen seikkailuun!

Harrastakotona.fi ja virtuaaliset retket 

Harrastakotona.fi sivustolta löydät esitystallenteiden ja harrastamiseen kannustavien videoiden lisäksi kattavan koonnin taide- ja kulttuurikohteista, joihin tutustuminen onnistuu verkon kautta.

Kultuksessa ilmoitetut tapahtumat

Kultuksen tapahtumissa on uusi "Kulttuuria poikkeusoloihin" -kategoria. Sen alta löydät helsinkiläisten taide- ja kulttuurilaitosten räätälöimiä, juuri tähän aikaan sopivia sisältöjä yläkouluikäisille sekä 2. asteen opiskelijoille.

Teatteri, tanssi ja sirkus

Kansallisteatteri: Uusia näkyjä maailmasta – nyt myös audiona!

Kansallisteatteri on avannut uuden toimintamuodon, Äänikanavan, joka tarjoaa jatkossa monenlaista sisältöä, jonka avulla voi sukeltaa syvemmälle teatterin maailmaan: kuunnella keskusteluja, äänimaisemia ja lukudraamatallenteita.

Suomen kansallisooppera- ja baletti

Oopperan Stage24-videopalveluun julkaistaan joka maanantai ja torstai esitystallenteita menneiltä kausilta. 

Pariisin Ooppera

Pariisin oopperan kauneimmat esitykset ovat nyt katsottavissa ilmaiseksi verkossa.

Kulttuuriperintö ja maailmankulttuurit

Työväenasuntomuseo 360°

Alppilassa Linnanmäen juurella on Työväenasuntomuseo, jonka pieniin hellahuoneisiin voi nyt tutustua kokonaisuudessaan verkon kautta. Kuvaa voi pyörittää ylös, alas ja sivulle. Jos jokin yksityiskohta herättää kiinnostuksen, sitä voi tarkastella lähempää. Lisäksi kustakin huoneesta ja sen asukkaista kerrotaan lyhyellä tekstillä. 

Helsingin kaupunginmuseon uutiskirje kouluille ja oppilaitoksille

Museo haluaa omalta osaltaan palvella tiedontarvitsijoita, erityisesti koululaisia ja opiskelijoita näissä erikoisolosuhteissa. Tähän uutiskirjeeseen on koottu museon digitaalisia verkkoaineistoja, joita opettajat ja oppijat voivat hyödyntää.

Finna - Museot, arkistot ja kirjastot verkossa

Finna.fi tuo Suomen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot kaikkien saataville.

Opi museossa: museoiden avoimet sisällöt

Avoimet sisällöt ovat verkossa julkaistuja historiallisia valokuvia, esinekuvia, taidekuvia sekä arkisto- ja filmimateriaalia. 

Matkalla Kalevalaan

Matkalla Kalevalaan on verkkojulkaisu, joka esittelee viimeisimpiä tutkimustuloksia hyödyntäen Kalevalan kokoajan Elias Lönnrotin elämää ja työtapoja sekä periaatteita, joilla kansalliseepoksemme koottiin, mitä otettiin mukaan, mitä jätettiin pois ja kenelle se suunnattiin. Sivustolla voi myös tutkia sitä, miten nouseva kansallisuusaate ja eurooppalaiset virtaukset vaikuttivat Kalevalaan ja miten Kalevala näyttäytyy nykymaailmassa.

Wolkoffin talomuseo

Wolkoffin talomuseo sijaitsee Lappeenrannan keskustassa raatihuoneen läheisyydessä. Kaupungin vanhimpia säilyneitä puurakennuksia oleva kauppakartano on ainutkertainen pala Lappeenrannan historiaa. Museokierroksella tutustutaan Wolkoffin suvun historiaan ja kodin aitoon esineistöön. Ortodoksinen kulttuuri ja venäläisyys ovat vahvasti esillä monella tapaa.

Kuvataiteet

Kiasma Online art

Kiasma Online Art on Kiasman verkkotaiteen kokoelma. Se on internet-elämys ja kunnianosoitus tämän päivän taiteentekijöille.

Kansallisgallerian koko kokoelma verkossa

Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kokoelmateoksiin voi tutustua Kansallisgallerian verkkosivuilla. Voit hakea teoksia teosnimellä, vuosiluvulla, taiteilijan nimellä tai vaikka aihepiirillä. Tekijänoikeusvapaita teoskuvia on mahdollista ladata suoraan sivustolta.

Mitä kuuluu maailma? – Katutaidetta kotona lapsille ja nuorille

Itä-Helsinkiläisille lapsille ja nuorille: Haaveiletko katutaiteilusta? Mitä haluat sanoa tai näyttää maailmalle? Liity mukaan Mitä kuuluu maailma? –kotipajoihin: Suunnittele kotona oma hahmosi tai tekstisi yhteistä seinämaalausta varten.

Amos Rex - Absurdeja aikoja

Nauti taiteesta suoraan kotoa! Amos Rex esittelee Generation 2020 -näyttelyn videoteoksia verkossa. Suuret ja huolestuttavat aiheet saavat usein myös absurdeja piirteitä. Monet Generation 2020 -näyttelyn taiteilijoista käsittelevät teoksissaan tällaisia vaikeita aiheita pelottomasti, niin inhimillisellä uteliaisuudella kuin mustan huumorin keinoin.

Elokuva, valokuva ja media

Women Make Film – uusi matka elokuvaan

Elokuvanlukutaidon syventäväksi kurssiksi sopii Mark Cousinsin dokumenttisarja Women Make Film - uusi matka elokuvaan (Women Make Film, Britannia 2019). Sarja on tutkimusmatka elokuvan tekemiseen ja elokuvakerrontaan naisten tekemien elokuvien kautta. Se käsittää kolmetoista vuosikymmentä ja viisi maanosaa. Kertojana Tilda Swinton. Sarja on katsottavissa Yle Areenassa elokuun loppuun saakka.

Mitä kaikkea se merkitsee, että olemme siirtäneet osan elämästämme verkkoteknologioiden varaan? Joulukuussa 2019 KOM-aulanäyttämöllä sai kantaesityksensä dokumenttiteatterin keinoin toteutettu "Internet - tiedän mitä teit viime kesänä" -esitys. Näytelmää työstäessään työryhmä haastatteli useita asiantuntijoita internettiin ja sosiaalisen mediaan liittyen. Kahdeksanosaisen haastattelusarjan bonusmateriaaleineen on tuottanut KOM-teatteri.  

Koulukinon etäopetusvinkit

Koulukinon sivuilta löydät listan YLE Areenan ja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Elokuvapolku-palvelun saatavilla olevista elokuvista ja oppimateriaaleista.

AV-arkki - Mediataide kasvattaa!

Mediataide kasvattaa! on media- ja taidekasvatuksen oppimateriaaleja tuottava ja tarjoava verkkopalvelu. Se mahdollistaa suomalaisten eturivin taiteilijoiden teosten hyödyntämisen osana opetusta. Palvelu on maksuton, eikä vaadi erillistä kirjautumista.

Mediataitokoulu - Tehtäväpakki

Mediakasvatuksen tehtäviä ikäryhmän ja sisällön mukaan jaoteltuna.

Visions du Réel -dokumenttielokuvafestivaali

Sveitsissä järjestettävä elokuvafestivaali siirtää tänä keväänä koko ohjelmistonsa ilmaiseksi verkkoon 17.4.-2.5.2020

Aki Kaurismäen elokuvat

YLE Areenassa on nähtävillä Aki Kaurismäen koko tuotanto.

Valokuvataiteen museo - Kuva ois kiva -podcast

Kuva ois kiva on Suomen valokuvataiteen museon yhdeksänosainen podcast. Jokaisessa jaksossa valokuvausta käsitellään eri näkökulmista ja avataan sen kulttuurisia, yhteiskunnallisia sekä historiallisia vaikutuksia. Vieraina Suomen merkittävimpiä valokuvaajia ja tutkijoita sekä Valokuvataiteen museon asiantuntijoita. Jaksoissa kuullaan myös osia museon laajasta äänitearkistosta, ja käsitellään kiehtovia kuvia museon vielä laajemmasta kuva-arkistosta.

Open Culture - maksuttomia elokuvia

Open Culture on pitkälti lahjoitusten varassa toimiva digitalisoidun viihteen kirjasto, josta löytyy muun muassa 1150 elokuvaa, joiden katsominen ei maksa mitään. Open Culturen avulla on helppo löytää niin elokuvahistorian klassikoita kuin moderneja lyhytelokuviakin.

Musiikki

Helsingin kaupunginorkesterin konsertit

HKO:n verkkolähetykset tuovat kaupunginorkesterin konsertin kotisohvalle: vaikka et pääsisi paikalle Musiikkitaloon, voit katsella ja kuunnella konsertin netissä. Illan tunnelmaan virittäydytään Ennakkoluulijoiden seurassa ennen konserttia. Väliajalla tavataan lisää kiinnostavia vieraita ja kuullaan tarinoita konsertin kulisseista.

Tiede

Evoluutiopajat - Etäopetusmateriaalit

Materiaaleissa hyödynnetään erilaisia tieteen ja taiteen työkaluja ja opitaan esimerkiksi pölyttäjistä ja niiden vuorovaikutussuhteista kasvien kanssa, eläinten värityksestä, peto-saalissuhteesta, eliömaantieteestä ja kasvillisuusvyöhykkeistä. Tehtävät rohkaisevat lapsia ja nuoria ulos lähiluontoon tarkkailemaan ympäristöään ja keräämään omia havaintoja ja aineistoja sekä käyttämään luovuuttaan.

Heurekan tempputehdas - Tiedetemput

Täältä löydät ohjeet moniin hauskoihin tiedetemppuihin joita on testattu Heurekassa.

Aalto Junior - Online Junior

Huippusuosittu Aalto Junior on nyt kaikkien saatavilla! Online Junior on taidetta, tiedettä, teknologiaa ja taloutta lapsille, nuorille ja opettajille – opetuksen tueksi, omaksi iloksi ja innostuksen lähteeksi. Kaikki Online Juniorin sisällöt ovat toteutettavissa omassa kodissa tai verkossa.

Heurekan koulutehtävät

Heurekan näyttelyihin ja planetaarioelokuviin liittyy niiden teemoja laajentavia tehtäviä, työpajaohjeita sekä mobiilipelejä ja -oppaita, joita voidaan hyödyntää soveltaen myös ilman Heureka-käyntiä. 

Sanataide ja kirjallisuus

Kirjasto kotona - vinkkejä etäkouluun ja vapaa-aikaan

Tältä sivulta löydät heti käyttövalmiita vinkkejä ja materiaaleja lukemiseen, sanataiteeseen ja mediataitoihin sekä kirjaston somesisältöihin liittyen. Voit hyödyntää niitä oppilaiden etäopiskelumateriaaleina, perheen yhteisissä hetkissä tai muuten vain vapaa-ajalla. Listaa päivitetään aktiivisesti. 

Sanat haltuun - Rap-työpaja

Opettajan opas lukutaitotyöpajan ohjaamiseen. Räppitekstien kautta puhujan tunnistaminen havainnollistaa lukutaitoa konkreettisesti. Kysymys ”kuka puhuu?” on käytännön lukutaidon tärkein työkalu.

Open Culture - maksuttomia äänikirjoja

Open Culturesta löydät satoja digitalisoituja klassikoita, täysin maksuttomasti.

Muotoilu ja arkkitehtuuri

SUOMU:n muotoiluoppimisen materiaaleista apua etäopetukseen

Suomen muotoilukasvatusseura SUOMU ry on päättänyt jakaa kaikki materiaalinsa verkkoon etäopetusta helpottamaan. Eri materiaalit soveltuvat käyttöön alakoululaisesta aina ammatilliseen opetukseen asti. 

Designmuseon kokoamat työkalut etäopetuksen tueksi

Täältä löydät Designmuseon muotoilukasvatuksen työkaluja, joita voi hyödyntää oppimateriaalina ja lasten sekä nuorten kanssa yhdessä tekemisessä. Aineistot on toteutettu yhteistyössä Designmuseon kumppaneiden kanssa.

Virtuaalivierailu Alvar Aallon ateljeessa

Alvar Aalto suunnitteli 1950-luvulla Helsingin Munkkiniemeen lähelle kotitaloaan ateljeerakennuksen, joka toimi inspiroivana ympäristönä siellä työskenteleville arkkitehdeille. Nyt pääset kurkistamaan ateljeehen Google Arts & Culturen kautta!

Suomen lasimuseo ja sen kokoelmaan aivan uudella tavalla!

3D-maailmasta löydät sekä museon kokoelman, että uniikin, akateemikko Tapio Wirkkalan entiseen Riihimäen Lasin tehdasrakennukseen suunnitteleman museorakennuksen. 

Täydennetään listaa yhdessä! Voit vinkata listalle sopivia kulttuurikasvatusvinkkejä tämän linkin kautta tai sähköpostitse kultus@hel.fi