Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Alakoulun kulttuurikasvatusvinkit poikkeaviin oloihin

19.3.2020
Kuvaaja: Mirka Kleemola / Kansallisooppera

Arvoisa opettaja, Kultus kokoaa yhteen kulttuurikasvatuksen tapahtumia myös muuttuvissa olosuhteissa. Koska kohtaamiset ovat suurilta osin siirtyneet verkkoon, laajenee myös kulttuurikenttä entisestään ja voittekin helposti lähteä luokan kanssa vaikkapa Oopperaan katsomaan Peppi Pitkätossua tai Suomen ilmailumuseoon Tikkakoskelle. Päivitämme kulttuurikasvatuksen vinkkilistaa tähän uutiseen pitkin lukuvuotta!

Harrastakotona.fi ja virtuaaliset retket 

Harrastakotona.fi sivustolta löydät esitystallenteiden ja harrastamiseen kannustavien videoiden lisäksi kattavan koonnin taide- ja kulttuurikohteista, joihin tutustuminen onnistuu verkon kautta.

Kultuksessa ilmoitetut tapahtumat

Kultuksen tapahtumissa on uusi "Kulttuuria poikkeusoloihin" -kategoria. Sen alta löydät helsinkiläisten taide- ja kulttuurilaitosten räätälöimiä, juuri tähän aikaan sopivia sisältöjä alakouluikäisille.

Virtuaalinen Annantalo

Kun Annantalon ovet keväällä sulkeutuivat, alkoi talossa tapahtua kummia! Annantalo haluaa mahdollistaa pääsyn taiteen ihanaan maailmaan ja antaa kaikille ideoita taiteen kohtaamiseen muuttuvan arjen keskellä.

Teatteri, tanssi ja sirkus

Suomen kansallisooppera- ja baletti

Oopperan Stage24-videopalveluun julkaistaan joka maanantai ja torstai esitystallenteita menneiltä kausilta. 

Kulttuuriperintö ja maailmankulttuurit

Helsingin kaupunginmuseon uutiskirje kouluille ja oppilaitoksille

Museo haluaa omalta osaltaan palvella tiedontarvitsijoita, erityisesti koululaisia ja opiskelijoita näissä erikoisolosuhteissa. Tähän uutiskirjeeseen on koottu museon digitaalisia verkkoaineistoja, joita opettajat ja oppijat voivat hyödyntää.

Finna - Museot, arkistot ja kirjastot verkossa

Finna.fi tuo Suomen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot kaikkien saataville.

Opi museossa: museoiden avoimet sisällöt

Avoimet sisällöt ovat verkossa julkaistuja historiallisia valokuvia, esinekuvia, taidekuvia sekä arkisto- ja filmimateriaalia. 

Suomen Ilmavoimamuseo

360°-panoraamakuvat antavat uudenlaisen näkymän Tikkakoskella sijaitsevaan Suomen Ilmavoimamuseoon. Voit kääntyä, katsoa ylös ja alas sekä zoomata lentokoneiden yksityiskohtiin.

Kuvataiteet

Kansallisgallerian koko kokoelma verkossa

Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kokoelmateoksiin voi tutustua Kansallisgallerian verkkosivuilla. Voit hakea teoksia teosnimellä, vuosiluvulla, taiteilijan nimellä tai vaikka aihepiirillä. Tekijänoikeusvapaita teoskuvia on mahdollista ladata suoraan sivustolta.

Elokuva, valokuva ja media

Suomen valokuvataiteen museo: Pimiötyöskentelyä mobiilipelissä

Suomen valokuvataiteen museon tuottama ja lanseeraama Darkroom Mansion -mobiilipeli perehdyttää lapset ja leikkimieliset pimiötyöskentelyyn.

Suomen valokuvataiteen museo: Arvaa kuva -peli

Innostaako valokuvien ajoitus, sisällönkuvailu ja tulkinta? Tarjolla myös aikamatka 1950- ja 60-luvun Suomeen.

Koulukinon etäopetusvinkit

Koulukinon sivuilta löydät listan YLE Areenan ja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Elokuvapolku-palvelun saatavilla olevista elokuvista ja oppimateriaaleista.

AV-arkki - Mediataide kasvattaa!

Mediataide kasvattaa! on media- ja taidekasvatuksen oppimateriaaleja tuottava ja tarjoava verkkopalvelu. Se mahdollistaa suomalaisten eturivin taiteilijoiden teosten hyödyntämisen osana opetusta. Palvelu on maksuton, eikä vaadi erillistä kirjautumista.

Mediataitokoulu - Tehtäväpakki

Mediakasvatuksen tehtäviä ikäryhmän ja sisällön mukaan jaoteltuna.

Tiede

Evoluutiopajat - Etäopetusmateriaalit

Materiaaleissa hyödynnetään erilaisia tieteen ja taiteen työkaluja ja opitaan esimerkiksi pölyttäjistä ja niiden vuorovaikutussuhteista kasvien kanssa, eläinten värityksestä, peto-saalissuhteesta, eliömaantieteestä ja kasvillisuusvyöhykkeistä. Tehtävät rohkaisevat lapsia ja nuoria ulos lähiluontoon tarkkailemaan ympäristöään ja keräämään omia havaintoja ja aineistoja sekä käyttämään luovuuttaan.

Heurekan tempputehdas - Tiedetemput

Täältä löydät ohjeet moniin hauskoihin tiedetemppuihin joita on testattu Heurekassa.

Aalto Junior - Online Junior

Huippusuosittu Aalto Junior on nyt kaikkien saatavilla! Online Junior on taidetta, tiedettä, teknologiaa ja taloutta lapsille, nuorille ja opettajille – opetuksen tueksi, omaksi iloksi ja innostuksen lähteeksi. Kaikki Online Juniorin sisällöt ovat toteutettavissa myös omassa kodissa tai verkossa.

Sanataide ja kirjallisuus

Kirjasto kotona - vinkkejä etäkouluun ja vapaa-aikaan

Tältä sivulta löydät heti käyttövalmiita vinkkejä ja materiaaleja lukemiseen, sanataiteeseen ja mediataitoihin sekä kirjaston somesisältöihin liittyen. Voit hyödyntää niitä oppilaiden opiskelumateriaaleina, perheen yhteisissä hetkissä tai muuten vain vapaa-ajalla. Listaa päivitetään aktiivisesti. 

Virtuaalinen Taidepolku

Täällä pääset kurkistamaan Lilla Villanin vintille tai Professori Komponentin esiintymiskouluun!

Muotoilu ja arkkitehtuuri

SUOMU:n muotoiluoppimisen materiaaleista apua etäopetukseen

Suomen muotoilukasvatusseura SUOMU ry on päättänyt jakaa kaikki materiaalinsa verkkoon opetusta helpottamaan. Eri materiaalit soveltuvat käyttöön alakoululaisesta aina ammatilliseen opetukseen asti. 

Designmuseon kokoamat työkalut opetuksen tueksi

Täältä löydät Designmuseon muotoilukasvatuksen työkaluja, joita voi hyödyntää oppimateriaalina ja lasten sekä nuorten kanssa yhdessä tekemisessä. Aineistot on toteutettu yhteistyössä Designmuseon kumppaneiden kanssa.

Arkkitehtuurin työkalupakki on suunniteltu arkkitehtuurin havainnointiin ja tutkimiseen eri aistien avulla

Arkkitehtuurikasvatusmateriaalit tarjoavat mahdollisuuden havainnoida ympäristöä sekä oivaltaa ja oppia arkkitehtuurista. Aineistot on suunnattu opettajille ja muille arkkitehtuurikasvatuksesta kiinnostuneille.

Täydennetään listaa yhdessä! Voit vinkata listalle sopivia kulttuurikasvatusvinkkejä tämän linkin kautta tai sähköpostitse kultus@hel.fi