Kultus.LIVE mukana Oppimisen fiestassa 1.-2.11.2017

4.10.2017
Kultuksen taide- ja kulttuuritoimijat tavattavissa Oppimisen fiestan demoaluella!

Oppimisen rakennustyömaalla tapahtuu!

Yhteisalueelta löydä ennennäkemättömän laajan joukon Kultuksen taide- ja kulttuuritoimijoita Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan asiantuntijoita, opettajia ja oppilaita sekä Aalto yliopiston,  Suomu ry:n ja Futuricen muotoilun menetelmät!

Tule tapaamaan toimijoita, keräämään uusia ideoita ja suunnittelemaan yhdessä ihan uudenlaisia taide- ja kulttuurilähtöisiä menetelmiä oman opetuksesi tueksi.

Toimijoiden lisäksi mukana menossa on Kultus-neuvojia kertomassa ja esittelemässä muuta Kultuksesta löytyvää tarjontaa sekä Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan asiantuntijaopettajia, joiden kanssa voi ideoida mullistavia tapoja liittää taide- ja kulttuurisisältöjä opetukseen tai luoda ainutlaatuisia ilmiöpohjaisia laaja-alaisia kokonaisuuksia! Materiaalikirjastosta löydät inspiroivia menetelmäoppaita erilaisiin opetustilanteisiin.

Aalto yliopisto, Futurice, Oivalluksia!-hanke ja Suomu ry järjestävät raksalla työpajoja, joissa pureudutaan uuden oppimisen muotoiluun eri näkökulmista.

Toimijat ovat paikalla eri aikoihin, tarkat ajankohdat löydät alla olevasta ohjelmasta. Kultus.LIVE-logolla varustetut sisällöt löydät myös kultus.fi-sivustolta.

Keskiviikko/Onsdag 1.11.

9.15-11.15

Teltta: Tulevaisuuskoulun työpajassa perehdytään tulevaisuuskasvatukseen teoriassa ja käytännössä. Mitä tulevaisuudesta voi tietää ja miten sitä voi opettaa koulussa? Työpajassa testataan tulevaisuudentutkimuksen menetelmiä käytännössä ja tehdään tutkimusmatkan vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin. Työpajan järjestää Tulevaisuuskoulu ry.

Työkaluvarasto 1: Ateneumin taidemuseon demopisteellä pääset tutustumaan Ateneumin uuteen Taidesalkkuun ja sen sisältöön. Tarjolla myös kutsuja illan opeinfoon! / Ateneum är med I Kultus.LIVE och berättar om sina nya utställningar och workshoppar för skolelever.

Työkaluvarasto 2: Svenska teatern presenterar sitt publikarbetsprogram och sina drampedagokiska paket / Svenska Teatern esittelee kouluyhteistyötoimintaansa sekä näytöksiin liittyviä draamapedagogisia paketteja.

Työkaluvarasto 3: Teatteri ILMI Ö esittäytyy!

9.30-10.30

Työpajapöytä: Punkbändi vai sinfoniaorkesteri – kodin ja koulun yhteistyön uudet muodot
Tästä piristysruiske koulun kodin ja koulun yhteistyöhön! Pajassa pohditaan nykyistä ja ideoidaan uutta innostavilla menetelmillä. Kaikille osallistujille jaetaan uunituore materiaali Yhdessä kokeillen – kodin ja koulun yhteistyön uudet muodot. Pajan ohjaavat Vesalan peruskoulun ja Suutarinkylän peruskoulun oppilaat, mukana hääräävät myös opetuskonsultti Kirsi Verkka ja tutkija Jussi Ekqvist. Ilmoittaudu työpajaan tästä linkistä.

10.00-12.00

Taukotila: Teatteri Hevosenkengän Tatusta ja Patusta tuttu Hyperkybermies ja Kummituskekkerien höperö kreivi Kondrad Kullervo von Knackenhaus näyttävät Kultus.LIVEssä, kuinka fiktiiviset hahmot voivat opettaa vaikkapa rohkeudesta, rehellisyydestä ja ystävyydestä.

10.40-11.40

Työpajapöytä: Fuse oppimisympäristö - Uutta iloa STEAM opetukseen
Fuse-studio on uudenlainen STEAM –oppimista sekä yhteistyötaitoja edistävä oppimisympäristö, jonka tavoitteena on herättää oppijan kiinnostus luoviin oppimisprosesseihin, ohjelmointiin, biotekniikkaan sekä 3D suunnitteluun ja -tulostukseen. Fuse-oppiminen perustuu erilaisiin oppimishaasteisiin, jotka sisältävät monimuotoisia digitaalisia ja toiminnallisia elementtejä. Työpajassa pääset tutustumaan näihin oppimistehtäviin Siltamäen ala-asteen  5-6 luokkien oppilaiden johdolla ja ohjaavina opettajina Nina Orpana ja Toni Penttinen https://www.fusestudio.net/. Ilmoittaudu työpajaan tästä linkistä.

11.15-13.15

 

Työkaluvarasto 1: Koulukino tavattavissa! Tule kuulemaan lisää koulukinonäytännöistä ja tuoreista elokuvaelämystä syventävistä opetusmateriaaleista.

Työkaluvarasto 2: IHME-nykytaidefestivaalin non-stop työpaja opettajille: Ideoidaan unelmien nykytaideprojektia. Luvassa myös kurkistuksia tuleviin IHMEisiin.

11.50-12.50

Työpajapöytä: Muotoilun menetelmät oppimisessa –Lean Service Creation
Palvelumuotoilu on kaikkien huulilla, mutta mistä siinä itse asiassa on kysymys? Futuricen kehittämä Lean Service Creation -työkalupakki tarjoaa opettajalle valmiit sisällöt korkeatasoisen palvelumuotoilukurssin tai -projektin toteuttamiseen. Työpajassa tutustutaan työkalupakkiin ja sen sisältämiin valmiisiin materiaaleihin.  Työpajan vetää Futuricen asiantuntijat. www.leanservicecreation.com. Ilmoittaudu työpajaan tästä linkistä.

12.00-14.00

Taukotila: Performance Circus kertoo koululaispajatoiminnastaan.

12.30-13.30

Teltta: Mediametkan Meidän mainokset -työpaja varhaiskasvatuksen ja alakoulujen opettajille. Ilmoittaudu työpajaan tästä linkistä.

13.00-14.00     

Työpajapöytä: Oivalluksia ja leikillisiä ideoita digivälineiden hyödyntämiseen.
Tule tutustumaan Oivalluksia! -hankkeissa hyväksi koettuihin pedagogisiin käytäntöihin. Työpajassa kokeillaan yhdessä helposti lasten kanssa toteutettavia toimintaideoita erilaisia digivälineitä hyödyntäen. Työpajan vetää Oivalluksia! –tiimi. https://oivalluksiaeskarista.wordpress.com/. Ilmoittaudu työpajaan tästä linkistä.

13.15-15.15

Työkaluvarasto 1: Willman Dance Company tarjoaa kurkistuksen Nine Lives –esitykseen. Esitys käsittelee naisen asemaa nyky-yhteiskunnassa ja tukee mm. vuorovaikutustaitojen kehittymistä.

Työkaluvarasto 2Teatteri Tuike  tavattavissa - tule kuulemaan lisää toiminnasta ja ohjelmistosta.

14.00-15.00

Teltta: Mediametkan Valeuutisista vihapuheeseen –työpaja yläkoulu- ja II asteen opettajille. Ilmoittaudu työpajaan tästä linkistä.

14.10-15.10     

Työpajapöytä: Edukata – palvelumuotoilu koulun kehittämisessä ja oppimisen suunnittelussa
EDUKATA tuo palvelumuotoilun menetelmät oppimisen suunnitteluun ja koulun kehittämiseen. Tule oppimaan ja testaamaan palvelumuotoilun menetelmiä oppimiskokonaisuuksien suunnittelussa! Demossa pääset tutustumaan Edukata-yhteissuunnittelumenetelmään, jolla voit ideoida yhdessä kollegoiden kanssa monialaisia oppimiskokonaisuuksia oppilaillesi. Edukata ei tarjoa ainoastaan uudenlaisia välineitä opetuksen suunnitteluun, vaan myös tulevaisuuteen orientoituneen menetelmän koulukulttuurin kehittämiseen. Tule ja innostu Edukatasta! Työpajan ohjaavat Virve Vakiala, Katri Lehtovaara ja Pauliina Wahlstein EduKatasta. http://edukata.fi/fi/. Ilmoittaudu työpajaan tästä linkistä.

15.15-17.15

TelttaTOTEM-teatterin työpajoissa voit tulla kokeilemaan alakoululaisille suunnattuja virittäviä harjoitteita teatteri-ilmaisun ohjaajan johdolla. Harjoitteet on poimittu TOTEMin eri esityksiin suunniteltujen työpajojen käsikirjoituksista.

Työkaluvarasto 1: Lukukeskus esittelee toimintaansa. Tule kuulemaan lisää kirjailijavierailuista oppimisen tukena, kirjailijatyöpajoista, lukemiseen innostamisesta, nuorten kirjallisuuslehti LF:stä ja paljon muusta lukemiseen ja kirjallisuuteen liittyvästä!

Työkaluvarasto 2: Ad Astra presenterar sina mångkulturella festkalender på finska och svenska och berättar om sina fester på daghem och skolor.

 

 

Torstai/Torsdag 2.11.

Helsingin kaupungin kulttuuripalvelut mukana raksan kirjastossa koko päivän:
klo 9.15-11.15
Helsingin kaupunginorkesteri kertoo tulevista koululaisnäytöksistä ja tarjoaa tilaisuuden tutustua uudenlaiseen konserttielämykseen 360-lasit päässä.
klo 9.15-14.00
Minäkö 5x2-oppilas? Tule tutustumaan Annantalossa, Kanneltalossa, Malmitalossa, Vuotalossa ja Caisassa tarjottaviin kursseihin. Non stop työpajoissa tutustutaan 5x2-taidemuotoihin käytännön tekemisen kautta.
klo 11.15-16.00
Helsingin kaupunginmuseon Hakasalmen huvilan kevään näyttely Vihan kevät kertoo nuorten Helsingistä vuonna 1918. Esittelyssä näyttelyn oppimateriaaleja.
HAM Helsingin taidemuseo esittelee kevään graffititaidetta käsittelevää uutuusnäyttelyä ja siihen liittyviä tägi-työpajoja.
Helsingin kaupunginkirjaston kirjastofillari parkkeeraa koko päiväksi Oppimisen rakennustyömaan kirjastoon. Tarjolla parhaat vinkit lukuharrastuksen aktivoimiseen ja lukemattomia inspiroivia menetelmäoppaita.

9.00-11.00

Teltta: Osallistavan ja liikunnallisen teatterin hanke antaa Fiestassa ideoita ryhmätoimintaan. Toiminnassa yhdistyvät kulttuuri ja liikunta rennolla tavalla ja tavoitteena on tavoittaa myös haastavassa elämäntilanteessa olevat nuoret. Mukana hankkeessa ovat Diak, Wau ry liikunta, Q- teatteri, Kajaanin kaupunginteatteri, Kainuun liikunta ry ja Kalliolan Nuoret ry.

9.15-11.15

Taukopaikka: Ehrensvärd-seura on Kultus.LIVEssä Suomenlinnan seikkailukierroksen tulevan 20.juhlavuoden merkeissä. Juhlavuonna seikkailukierroksella ratkotaan Viaporin rakentamisaikaan liittyvää arvoituksellista salaisuutta, joka tuo paikalle myös kuninkaan apujoukkoineen. Paikalla on myös Viaporin linnoitustonttu Kaarle. Kaarlen kanssa voi jutella niin Suomenlinnan historiasta kuin nykypäivästäkin sekä linnoituksesta retkikohteena!

Työpajapöytä: Espoon kuvataidekoulun non-stop-työpajassa voit tehdä oman Green Screen –omakuvan. Mikä se on? Tule kuulemaan ja katsomaan!

9.30-10.30

Työpajapöytä: Punkbändi vai sinfoniaorkesteri – kodin ja koulun yhteistyön uudet muodot
Tästä piristysruiske koulun kodin ja koulun yhteistyöhön! Pajassa pohditaan nykyistä ja ideoidaan uutta innostavilla menetelmillä. Kaikille osallistujille jaetaan uunituore materiaali Yhdessä kokeillen – kodin ja koulun yhteistyön uudet muodot. Pajan ohjaavat Vesalan peruskoulun ja Suutarinkylän peruskoulun oppilaat, mukana hääräävät myös opetuskonsultti Kirsi Verkka ja tutkija Jussi Ekqvist. Ilmoittaudu työpajaan tästä linkistä.

10.40-11.40

Työpajapöytä: Edukata – palvelumuotoilu koulun kehittämisessä ja oppimisen suunnittelussa
EDUKATA tuo palvelumuotoilun menetelmät oppimisen suunnitteluun ja koulun kehittämiseen. Tule oppimaan ja testaamaan palvelumuotoilun menetelmiä oppimiskokonaisuuksien suunnittelussa! Demossa pääset tutustumaan Edukata-yhteissuunnittelumenetelmään, jolla voit ideoida yhdessä kollegoiden kanssa monialaisia oppimiskokonaisuuksia oppilaillesi. Edukata ei tarjoa ainoastaan uudenlaisia välineitä opetuksen suunnitteluun, vaan myös tulevaisuuteen orientoituneen menetelmän koulukulttuurin kehittämiseen. Tule ja innostu Edukatasta! Työpajan ohjaavat Virve Vakiala, Katri Lehtovaara ja Pauliina Wahlstein EduKatasta. http://edukata.fi/fi/. Ilmoittaudu työpajaan tästä linkistä.

11.00-13.00

Teltta: Suomen valokuvataiteen museo tuo Oppimisen fiestan Kultus.LIVE-pisteelle uuden, innovatiivisen mobiilipelinsä Darkroom Mansionin. Ensimmäinen valokuvamuseon tuottama mobiilipeli tutustuttaa lapset ja nuoret valokuvakulttuuriin sekä erityisesti pimiötyöskentelyyn. Pisteellä kerrotaan enemmän pelistä sekä tarjotaan mahdollisuus kokeilla sitä käytännössä.

11.50-12.50

Työpajapöytä: Mutku makerspace -  tekemisen meininkiä peruskouluun!
Mikä ihmeen makerspace ja maker-kulttuuri? Työpajassa pääsee testaamaan ja tutustumaan uudenlaiseen itse tekemisen kulttuuriin ihan omin käsin. Makerspace on avoin luovan työskentelyn tila, jossa hyödynnetään monipuolisesti teknologiaa. Kuinka perustaa makerspace meidän kouluun? Työpajaan on katettu noutopöytä tilaideoita, joiden avulla on hauskaa toteuttaa maker-meininkiä oman koulun tiloihin. Samalla pääset tutustumaan myös Mutku luovan oppimisen menetelmiin. Työpajan ohjaavat Suomen Muotoilukasvatuksen muotoilijat ja Arabian peruskoulun oppilaat ja opettaja Heikki Pullo. Ilmoittaudu työpajaan tästä linkistä.

12.00-14.00

Monttu/Työkaluvarasto 3: Arja Tiili Dance Company esittelee Kultus.LIVEssä erilaisia Break the Fight! - Breikkaa koulukiusaamista vastaan kokonaisuuden esityksiä ja työpajoja.

Taukotila: Nuoren voiman liitto esittelee sanataideryhmä Saniaisen toimintaa ja materiaaleja kouluille. Miten sanataidetta voi soveltaa opettamisessa ja mitä hyötyä siitä on? Tervetuloa tutustumaan Nuoren Voiman Liiton Saniainen-kirjoittajaryhmän toimintaan ja sanataiteen keinoihin! Saniaisen vetäjä, sanataideopettaja Jenni Hurmerinta ohjaa toiminnallista non stop -työpajaa ja esittelee 13-19-vuotiaille nuorille suunnatun kirjoittajaryhmän toimintaa.

13.00-15.00

Teltta: Mitenoppia kieliä toiminnan ja liikkeen kautta? Tule tutustumaan Zodiak - Uuden tanssin keskuksen TALK-kielityöpajoista tehtyihin opetusvideoihin, työpajoihin ja opekoulutuksiin asiantuntijoiden opastuksella.

Työpajapöytä: Muotoilun menetelmät oppimisessa –Lean Service Creation
Palvelumuotoilu on kaikkien huulilla, mutta mistä siinä itse asiassa on kysymys? Futuricen kehittämä Lean Service Creation -työkalupakki tarjoaa opettajalle valmiit sisällöt korkeatasoisen palvelumuotoilukurssin tai -projektin toteuttamiseen. Työpajassa tutustutaan työkalupakkiin ja sen sisältämiin valmiisiin materiaaleihin.  Työpajan vetää Futuricen asiantuntijat. www.leanservicecreation.com. Ilmoittaudu työpajaan tästä linkistä.

14.00-16.00

Työkaluvarasto 1: Finlandssvenskt filmcentrum är på plats för att berätta om FILMKAMRATEN och om andra tjänsten.

Työkaluvarasto 3: Red Nose Company tutustuttaa opettajia yleisötyöhönsä ja esittää videodemoja teoksistaan. Yläkouluille ja lukioihin soveltuvat Punainen viiva ja Juoksuhaudantie, alakouluille ja esikouluille sopii uusi lastenteatteriesitys Keisarin uudet vaatteet.

Taukotila: Sydkustens ordkonstskola är på plats och presenterar sin verksamhet på Kultus.LIVE. Är du intresserad av att beställa ordkonstundervisning som en engångsföreteelse eller en kontinuerlig klubb, ta då gärna kontakt med oss! Vi ordnar ordkonstundervisning för barn och unga i skolor och på bibliotek. / Sydkustens ordkonstskola on paikalla esittelemässä sanataidekoulun tarjontaa. Koulun tarjoamien menetelmien avulla oppilaat saavat harjoittaa mielikuvitustaan! Sydkustens ordkonstskola tarjoaa ruotsinkielisiä sanataidepajoja ja kokonaisuuksia kouluille.

14.10-15.10

Työpajapöytä: Oivalluksia ja leikillisiä ideoita digivälineiden hyödyntämiseen.
Tule tutustumaan Oivalluksia! -hankkeissa hyväksi koettuihin pedagogisiin käytäntöihin. Työpajassa kokeillaan yhdessä helposti lasten kanssa toteutettavia toimintaideoita erilaisia digivälineitä hyödyntäen. Työpajan vetää Oivalluksia! –tiimi. https://oivalluksiaeskarista.wordpress.com/. Ilmoittaudu työpajaan tästä linkistä.

Muutokset mahdollisia / Ändringar möjliga!