Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Leena Saraste

Ke 11.2. – Su 12.4.2015
Valokuvataiteilijan, tutkijan, kuvajournalistin, pedagogin ja taiteellisen tutkimuksen kehittäjän – Leena Sarasteen – retrospektiivinen näyttely. Näyttelyyn liittyy poliittisen valokuvan oppimateriaalia ja työpaja.

Ote Leena Sarasteen väitöskirjasta Valo, muoto, elämä – Kameraseurat kohti modernia 1950-luvulla (2004):

”Kameraa en usein kanna mukana, mutta sommittelen kuvia koko ajan kävellessäni, valitsen ja hylkään junan ikkunasta näkemiäni aiheita. Mikä on se Hyvä Kuva, Oikea rajaus ja sommitelma? Näen heti metsään katsoessani, ettei vielä ole kuvaamisen aika. Pitäisi olla enemmän lunta luomassa suuria eheitä pintoja ja hävittämässä turhia yksityiskohtia. Turhia meille, taidevalokuvasta harrastaneille, kameraseurojen kasvateille.”

Leena Sarasteen monipuolista vaikutusta Suomen valokuvataidekenttään ei voi vähätellä. Retrospektiivisessa näyttelyssä esitellään Sarasteen työn eri puolet. Näyttelyssä on esillä muun muassa hänen ottamiaan aikakauslehtien kansikuvia, kuvia lukuisilta Palestiinan reissuilta sekä kuvia, jotka näyttävät merkittäviä hetkiä paitsi Sarasteen oman valokuvaajan uran myös koko Suomen valokuvakentän kehittymisen kannalta.

Näyttelyssä voi myös istahtaa kuuntelemaan Sarasteen kertomuksia viisi vuosikymmentä kestäneen uran varrelta.
Saraste tunnetaan oman valokuvaajan uran lisäksi tutkijana, valokuvauksen opettajana ja naisvalokuvaajien tienraivaajana. Hänen aloitteestaan syntyi naisvalokuvaajien kiertonäyttely 26-valokuvaajaa vuonna 1984.

Sarasteen kirjat Valokuva, pakenevan todellisuuden kuvajainen (1980) ja Valokuva tradition ja toden välissä (1996) ovat suomalaisen valokuvakirjallisuuden perusteoksia, jotka löytyvät lähes jokaisen alan ammattilaisen, harrastajan ja opiskelijan kirjahyllystä. Väitöskirjassaan Valo, muoto vai elämä (2004) Saraste käsittelee perusteellisesti kameraseuratoimintaa sekä ammatin taiteellistumista 1950-luvulla.

Leena Saraste on saanut työstään valokuvauksen parissa valokuvataiteen valtionpalkinnon vuosina 1981 ja 2004 sekä Finnfoto-palkinnon vuonna 2005.

Kuva: ©Leena Saraste: Beirut 1980. Palestiinalaismies, jonka jalka on amputoitu, työstää itselleen puista proteesia. Kuva on otettu palestiinalaisten pakolaisleirillä Libanonissa.

Näyttelyt avoinna ti–su klo 11–18, ke 11–20.

Yhteyshenkilö

Erja Salo
044 270 6216

Tapahtumanjärjestäjä

Suomen valokuvataiteen museo

Suomen valokuvataiteen museo on valtakunnallinen valokuvan erikoismuseo Kaapelitehtaalla Helsingissä, jonka näyttelyt esittelevät monipuolisesti valokuvan ja visuaalisen kulttuurin eri osa-alueita ja historiaa. Taidevalokuvan lisäksi näyttelysisällöissä painottuvat myös uutiskuva ja mainoskuva. Näyttelyihin liittyvät opastukset, työpajat, taiteilijatapaamiset ja luennot tutustuttavat kaikenikäisiä valokuvauksen nykypäivään ja historiaan.

Aika ja paikka

Lataa kalenteriisi Ke 11.2.2015 - Su 12.4.2015 Lataa kalenteriisi
Suomen valokuvataiteen museo
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

Varaustiedustelu

    

Tietoa

Ensisijainen kohderyhmä
Tapahtumatyyppi
Hintatiedot
Pääsymaksut 8 / 5 euroa, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Koululais- ja päiväkotiryhmien opastukset 45 euroa. Huom! ilmaisia opastuksia tiistaisin 5-9-luokille klo 9.30. Opastuksia järjestetään arkisin (ti-pe) myös ennen museon avautumista klo 9-11. Opastusten ja työpajojen varaukset puh. 09-6866 3621, ti–pe klo 9–12 tai workshop@fmp.fi.