Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Rohkeuspurkki

Teatteri ILMI Ö
To 2. – Pe 3.12.2021
Rohkeuspurkki
Kuvaaja: Pitkospuu Productions
Rohkeuspurkki on runollinen lastenteatteriesitys, joka käyttää puhutun kielen lisäksi myös viittomakieltä ja tukiviittomia.

Esityksen päähenkilö Siiri haluaisi saada kavereita, mutta häntä jännittää puhua uusille ihmisille. Hänellä on apunaan taianomainen Rohkeuspurkki, josta voi yleensä ammentaa lisää rohkeutta, mutta nyt sekin on päässyt tyhjenemään. Siiri lähtee etsimään kadonnutta rohkeuttaan ja kohtaa matkalla kolme kiinnostavaa vastaantulijaa, jotka kukin auttavat häntä uskaltamaan hieman lisää. Viimeisestä hän saa myös uuden, ihan oikean kaverin. Rohkeuspurkki käsittelee lapsille tärkeitä teemoja kuten jännittämistä, rohkeutta ja uskaltamista hauskalla ja vaikuttavalla tavalla. Siirin kohtaamat hahmot Siruliina Sähikäinen, Herra Kaiho Kaunomieli ja Disco-Helmi edustavat kaikki erilaisia elämänasenteita ja tapoja suhtautua rohkeuteen, uskallukseen ja asioiden yrittämiseen.

Näiden teemojen käsittelyn lisäksi esityksen tärkeä tavoite on esitellä lapselle viittomakieltä ja viittomien käyttöä erilaisissa konteksteissa. Siiri puhuu suomen kieltä, mutta muut hahmot käyttävät suomalaista viittomakieltä, joten heidän kanssaan keskustellessaan Siiri tukee puhettaan tukiviittomilla. Hän tulkkaa myös kaiken katsojille – myös viitotut runot, joiden ilmaisu lähentelee liikeilmaisua ja joiden katsominen on varmasti monelle aikuiskatsojallekin uusi kokemus.

Esityksessä nähdään ja kuullaan puhuttua suomen kieltä, suomalaista viittomakieltä, tukiviittomia, suomenkielisiä runoja sekä viittomakielelle käännettyjä runoja. Kieli on siis esityksessä vahvasti läsnä, mutta ei erottavana vaan yhdistävänä tekijänä. Lopussa vahvin yhteys löytyy Disco-Helmin mielipuuhan, tanssin, kautta.

Esityksen jälkeen työpaja, jossa käsitellään hieman esityksen teemoja ja opitaan esityksessä käytettyjä viittomia.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Milla Hilke

Viittomakielinen käännös: Minna Leminen

Esiintyjät: Milla Hilke ja Minna Leminen (vier.)

Ikäsuositus: Päiväkoti-ikäiset, 1–3-luokkalaiset

Ilmoittautumiset: jaana.lindman@hel.fi

Yhteyshenkilö

Jaana Lindman
050 551 3355

Tapahtumanjärjestäjä

Kulttuurikeskus Caisa

Tuotamme esityksiä, työpajoja ja taidekursseja

Aika ja paikka

Kulttuurikeskus Caisa
Kaikukatu 4, 00530 Helsinki
    

Tietoa

Ensisijainen kohderyhmä
Oppiaine
Kieli
Tapahtumatyyppi
Kesto
45min