Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Cecilia Vicuña: Songs to the Waters

Pe 10.9.2021 – Su 2.1.2022
Cecilia Vicuña, Erased Spiral, 2009. Con cón, Chile. Photo: James O’Hern
Kuvaaja: James O’Hern, työ: Erased Spiral, 2009. Con cón, Chile, taiteilija: Cecilia Vicuña
Näyttelyssä esillä oleva 54 minuutin mittainen dokumentaarinen elokuva Kon kon (2010) käsittelee vesistöjen yksityistämistä, luonnonvarojen tuhoamista ja nykyihmisen luontosuhteen katkeamista.

Cecilia Vicuña on kuvataiteilija, runoilija ja aktivisti, jonka taiteessa runous ja poliittinen vastarinta limittyvät erottamattomasti toisiinsa. 1960-luvulta lähtien Vicuña on työskennellyt ekologisten kysymysten, ihmisoikeuksien ja yhteiskunnallisten epäoikeudenmukaisuuksien parissa. Chilen vallankaappauksen jälkeen vuonna 1973 Vicuña lähti maanpakoon Santiagosta Lontooseen, ja muutti New Yorkiin vuonna 1980.

Näyttelyn keskiössä on Vicuñan dokumentaarinen elokuva Kon Kon (2010), joka käsittelee vesistöjen yksityistämistä, luonnonvarojen tuhoamista, kuin myös nykyihmisen luontosuhteen katkeamista. Runoutta ja dokumenttia yhdistävä teos kertoo Aconcagua-joesta, joka laskee Andeilta Tyyneen valtamereen Conconin kaupungin läheisyydessä Chilessä. Vicuñan taiteellinen työskentely alkoi tämän joen äärellä 1960-luvulla.

Chilessä luonnonvesistöt on yksityistetty, millä on ollut vakavia seurauksia sekä alkuperäiskansoille että jokilaaksojen ympäristölle. Kon Kon on runo rakkaan joen katoamisesta. Joen ohella alueelta ovat kadonneet myös alkuperäiskansojen kulttuuri ja tavat. Veden pyhä kiertokulku jäätiköstä jokeen, valtamereen ja pilviin katkeaa, kun yritykset pumppaavat veden korkealla vuoristossa ennen kuin se tavoittaa jokilaaksoissa asuvat alkuperäisväestöt. Joet kuivuvat, tai yritykset palauttavat niihin saastunutta vettä, tuhoten jokilaaksojen kasvistoa, eliöitä ja kulttuuria.

Näyttelyn toinen teos, Cantos del Agua (2015), on dokumentaatio yhteisöllisestä performanssista. Vicuña kutsui naisäänitaiteilijoita improvisoimaan kanssaan vesilaulun, jonka toivottiin tavoittavan sekä päättäjät että vesistöt.

Vicuñan työskentelyssä tärkeää on aistimellisen, herkän ja henkisen yhteyden luominen toisiin olentoihin. Vicuñan meriin ja jokiin nivoutuvat työt pyrkivät herättämään henkiin jotakin kadotettua ja unohdettua. Teoksissa hakeudutaan ikiaikaisten perinteiden äärelle, voimistaen poispyyhittyjä kulttuurisia muistoja ja muistia.

Näyttelyn on kuratoinut Elina Suoyrjö.

Cecilia Vicuña (s. 1948) on New Yorkin ja Chilen välillä asuva ja työskentelevä runoilija, taiteilija, elokuvantekijä ja aktivisti. Vicuña on julkaissut myös 22 runo- ja taidejulkaisua. Hänen työskentelynsä on ollut esillä kansainvälisesti museoissa, biennaaleissa ja gallerioissa.

Yhteyshenkilö

Kastehelmi Korpijaakko

Tapahtumanjärjestäjä

Suomen valokuvataiteen museo

Suomen valokuvataiteen museo on valtakunnallinen valokuvan erikoismuseo, jonka näyttelyt esittelevät monipuolisesti valokuvan ja visuaalisen kulttuurin eri osa-alueita ja historiaa. Taidevalokuvan lisäksi näyttelysisällöissä painottuvat myös uutiskuva ja mainoskuva. Näyttelyihin liittyvät opastukset, työpajat, taiteilijatapaamiset ja luennot tutustuttavat kaikenikäisiä valokuvauksen nykypäivään ja historiaan. Museo sijaitsee Helsingissä kahdessa eri toimipisteessä. Kaapelitehtaan tiloissa on näyttelysalien lisäksi kokoelma- ja toimistotiloja, Kämp Galleriassa Mikonkadulla sijaitsee museon uusi K1 -näyttelytila.

Aika ja paikka

Lataa kalenteriisi Pe 10.9.2021 11:00 - Su 2.1.2022 18:00Lataa kalenteriisi
Suomen valokuvataiteen museo K1
K1 -näyttelytila, Kämp Galleria, Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
    

Tietoa

Ensisijainen kohderyhmä
Kieli
Tapahtumatyyppi
Hintatiedot
Ilmainen sisäänpääsy: alle 18 -vuotiaat, opettajat luokkansa kanssa, lukion ja toisen asteen yli 18-vuotiaat oppilaat ryhmän kanssa.