Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Makuasioita-näyttely

Pe 8.10.2021 – La 31.12.2022
Ruokailijoita Savonlinnan kasinolla, 1900-luvun alku. Hotelli- ja ravintolamuseon kokoelmat.
Syksyllä 2021 avautuva moniaistinen Makuasioita-näyttely tarjoaa erilaisia näkökulmia ruoka- ja juomakulttuuriin, mitä se on, mistä ja miten se rakentuu ja muokkautuu ja ketkä siihen vaikuttavat. Sanotaan, että makuasioista ei voi kiistellä. Niistä kannattaa kuitenkin keskustella!

Makuasioita-näyttely vie paikkoihin, joissa ruoka- ja juomakulttuuria rakennetaan ja muokataan. Näyttelyssä voi istahtaa retkipaikalle luontoon ja kokea olevansa metsästäjä-keräilijän jälkeläinen. Ravintolassa tuoksuvat ruokauutuudet, kouluruokailussa maistuu tasa-arvo ja kahvilassa hitunen arjen luksusta. Ruoka- ja juomakulttuuri ei koskaan ole pysyvää, vaan se muuttuu koko ajan. Siihen vaikuttavat niin yksilöt, yhteisöt, yhteiskunta kuin valtiokin. Ruokaan liittyvällä maulla myös osoitetaan yhteiskunnallista asemaa ja identiteettiä. Näyttelyssä herätellään pohtimaan, mitä ruoka- ja juomakulttuuri merkitsee meistä jokaiselle, ja miten me itse vaikutamme sen muotoutumiseen.

Näyttelyssä nousevat esille erilaiset henkilöt, jotka vaikuttavat ruokavalintoihimme ja -mieltymyksiimme sekä se, miten moninaisista rooleista ruokavaikuttajaksi voi nousta. Ruokavaikuttaja voi olla vaikkapa perheenjäsen, somevaikuttaja, aktivisti tai alan ammattilainen. Näyttelyssä päästään kurkistamaan niin kotikokkien, ravintola-asiakkaiden kuin ammattilaistenkin rooleihin myös erilaisten esineiden kautta. Juustomuotti, keittokirja, syömäpuikot, cocktailvälineet, keikkatyöntekijän työkalenterit ja monet muut esineet kertovat inhimillisellä ja arkisella tavalla ruokakulttuurista eri toimijoiden näkökulmista.

Näyttelyyn liittyy opastuksia, toiminnallisia työpajoja ja tehtäväpaketteja.

Opastusten kesto noin 45 min.

Opastuskielet: suomi, ruotsi, englanti.

Yhteyshenkilö

044 747 4109

Tapahtumanjärjestäjä

Hotelli- ja ravintolamuseo

Hotelli- ja ravintolamuseo on ruoka- ja juomakulttuurin erikoismuseo Helsingin Kaapelitehtaalla.

Aika ja paikka

Lataa kalenteriisi Pe 8.10.2021 - La 31.12.2022 Lataa kalenteriisi
Hotelli- ja ravintolamuseo
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G
    

Tietoa

Ensisijainen kohderyhmä
Tapahtumatyyppi
Hintatiedot
5 € (opiskelijat, eläkeläiset), 10 € (aikuiset). Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Opastus ja työpajamaksut oppilaitoksilta arkisin 80 € / ryhmä (sis. pääsymaksut). Ryhmäkoko max. 20 henkilöä. Opastukset ja ryhmäkäynnit varattava etukäteen.