Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Uwa Iduozee: Blind Spot(s)

Valokuvia K1-näyttelytilassa
Pe 30.4. – Su 29.8.2021
Lähikuvassa kaksi nuorta ihmistä
Kuvaaja: Uwa Iduozee, taiteilija: Uwa Iduozee
Uwa Iduozee pyrkii purkamaan vallitsevia kertomuksia ja kertomaan tarinoita, jotka jäävät valtamedioissa helposti kuulematta.

Huom!: K1 näyttelytila on toistaiseksi auki yksittäisille kävijöille, ei ryhmille.

Näyttelyssä on esillä valokuvia, jotka Uwa Iduozee on kuvannut Yhdysvalloissa vuonna 2020. Vuotta leimasivat yhtäältä pandemian aiheuttama katastrofitila ja toisaalta syvät jännitteet, jotka huipentuivat presidentinvaalien lisäksi Black Lives Matter -liikkeen nostattamiin rasisminvastaisiin protesteihin.

Protestikuvastoa hallitsivat valokuvat konflikteista, joissa rasismia vastustavat mielenosoittajat olivat vastakkain vuoroin poliisin ja vuoroin äärioikeiston edustajien kanssa. Yhteenottoja korostava kuvasto on kuitenkin vain kapea kuva siitä, mistä liikkeessä on kyse. Tapahtumien uutisointi on Suomessakin keskittynyt konfliktikuvastoon, joka vahvistaa kahtiajaon tarinaa.

Näyttely purkaa vallitsevaa kahtiajaon kertomusta ja kuvaa kriisitilassa olevan maan arkista rakenteellista rasismia ilman, että konfliktit asetetaan keskiöön. Iduozeen valokuvissa nähdään, että vain etuoikeutetuilla on varaa olla epäpoliittisia ilman, että sillä on vaikutusta heidän arkeensa. Epäpoliittisuus on itsessään poliittinen teko, ja vain etuoikeutetusta asemasta käsin valokuvia voi tulkita neutraaleina.

Uwa Iduozee (s. 1987) on Helsingissä ja New Yorkissa toimiva kuvaaja ja dokumentaristi.

Yhteyshenkilö

Nanna Saarhelo, museolehtori

Tapahtumanjärjestäjä

Suomen valokuvataiteen museo

Suomen valokuvataiteen museo on valtakunnallinen valokuvan erikoismuseo, jonka näyttelyt esittelevät monipuolisesti valokuvan ja visuaalisen kulttuurin eri osa-alueita ja historiaa. Taidevalokuvan lisäksi näyttelysisällöissä painottuvat myös uutiskuva ja mainoskuva. Näyttelyihin liittyvät opastukset, työpajat, taiteilijatapaamiset ja luennot tutustuttavat kaikenikäisiä valokuvauksen nykypäivään ja historiaan. Museo sijaitsee Helsingissä kahdessa eri toimipisteessä. Kaapelitehtaan tiloissa on näyttelysalien lisäksi kokoelma- ja toimistotiloja, Kämp Galleriassa Mikonkadulla sijaitsee museon uusi K1 -näyttelytila.

Aika ja paikka

Lataa kalenteriisi Pe 30.4.2021 11:00 - Su 29.8.2021 18:00Lataa kalenteriisi
Suomen valokuvataiteen museon K1 -näyttelytila
Kämp Galleria