Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Tidsresan En dag på landet

Hur levde man på landet förr?
Ma 17.5. – Pe 4.6.2021
Knusbackaborna är utomhus.
Kuvaaja: Arbetsgruppen
Det är vårsysslor på gång på Knusbacka bondgård. Pigorna arbetar flitigt, det är mycket som behöver göras. Men plötsligt knackar det på dörren och arbetet avbryts. Och snart hörs nya sånger i Hertonäs. Årets tidsresa behandlar emigrationen till Amerika. Hur det var att åka och hur det var att komma tillbaka.

Den populära tidsresan "En dag på landet" är en dramalek som genom lekens magi tar deltagarna tillbaka i tiden till Knusbacka gård där barnen träffar folket på gården livs levande. Deltagarna förflyttas bakåt i tiden, får gammaldags namn och kläder och får hjälpa till med sysslorna på gården. Barnen får t.ex. byka och städa på gammalt sätt, lyssna på historier om folktro som personerna berättar, smaka på en bit mat och leka sånglekar från förr i tiden. Allt detta i en äkta allmogemiljö på Knusbacka gård i Hertonäs.

Tidsresan tar ca 2 timmar och är riktad till barn (från 4 år) i daghem, förskola och lågstadiets lägre klasser. Tidsresan passar även för vuxengrupper.

Tidsresans målsättning är att ge barn ett historiskt perspektiv och en allsidig bild av en viss tidsperiod i ”förr i tiden”, samt att ge barnen förståelse för och insikter i gångna tiders värderingar och levnadsförhållanden.

En tidsresa är inte en traditionell teaterföreställning inför publik. Strukturen och berättelsen bildar tidsresans grund. Själva upplevelsen skapas tillsammans med ”publiken” som deltar aktivt i berättelsen i interaktion med karaktärerna och genom konkreta sysslor där deltagarna får arbeta med sina händer. Lek, inlevelse och fantasi utgör stommen i tidsresan.

Tidsresan ordnas också på finska: Päivä maalla

Tidpunkt: 17.5-4.6, två tidsresor per dag: kl 9 och kl 12

Förfrågningar: kontakt(at)dotdot.fi

Arrangör: Föreningen för Drama och Teater, DOT rf. i samarbete med Svenska Odlingens vänner i Helsinge

Pris: subventionerad anmälningsavgift

Läs mer om tidsresan och om våra säkerhetsåtgärder under coronaviruspandemin:

https://dotdot.fi/tidsresor/en_dag_pa_landet/

Läs mer om DOT och Teaterskolan DOT:

www.dotdot.fi

www.teaterskolandot.fi

Yhteyshenkilö

DOTs projektkoordinator

Tapahtumanjärjestäjä

DOT

Föreningen för Drama Och Teater, DOT r.f., är ett dramapedagogiskt kompetenscenter som sedan år 2006 erbjudit bl.a. undervisning i drama och teater, museipedagogiska tidsresor och Theatre In Education-program (TIE/TIU) för alla åldrar.  DOT r.f. består av dramapedagoger, skådespelare och andra yrkesverksamma inom teater och pedagogik. Vi utvecklar nya metoder och samarbetsprojekt där tillämpad drama, pedagogik och samhällsutveckling möts.  DOT r.f. arrangerar dramaundervisning för barn och unga, som en del av skolundervisningen och som fritidsverksamhet. Därtill ordnas fortbildning i drama för bl.a. lärare och andra vuxna.  I samarbete med teatrar och museer planerar och genomför vi publikarbete och tidsresor. Företag erbjuder vi t.ex. verkstäder och kurser, ofta med fokus på arbetsplatstrivsel. För seniorer erbjuds olika former av föreställningar och verkstäder. ***** Föreningen för Drama Och Teater, DOT ry, on draamapedagogeista, näyttelijöistä, opettajista, ohjaajista ym. teatterin ja koulutuksen parissa työskentelevistä henkilöistä koostuva yhdistys, joka järjestää esityksiä, jatkokoulutusta ja räätälöityjä ohjelmia kouluille, teattereille ja muille organisaatioille.

Aika ja paikka

Lataa kalenteriisi Ma 17.5.2021 09:00 - Pe 4.6.2021 14:00Lataa kalenteriisi
Hertonäs gård
Borgbyggarvägen 12, 00810 Helsingfors