Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Tidsresan Carl Olof Cronstedt

Förrädare eller hjälte?
Ma 3. – Pe 7.5.2021
Cronstedt håller sin dotter Hedvig i händerna.
Kuvaaja: Cata Portin
Årets tidsresa handlar om viceamiral Cronstedt och livet på Hertonäs gård under hans tid. År 2020 var det Carl Olof Cronstedts minnesår, det hade då gått 200 år efter hans död. Målet med tidsresan är att ge deltagarna en helhetsbild av en viss tidsepok, dess förhållanden och värderingar. Den lämpar sig utmärkt för språkbadsgrupper och som en del av historie-, modersmåls eller konstundervisningen.

Tag allt hvad mörker finns i graf,

Och allt hvad qval i lif,

Och bilda dig ett namn därav

Och det åt honom gif.

Det skall dock väcka mindre sorg

än det han bar på Sveaborg.”

Sveriges viktigaste flottbas, Sveaborg, anfalls av Ryssland den 2 mars 1808. Sedan inleds en serie händelser som aldrig riktigt kunnat förklaras ens idag. Carl Olof Cronstedt, Sveaborgs befälhavare, kapitulerar utan strid och fästningen faller i ryska händer. Detta leder sedan till att Ryssland erövrar hela Finland. Finland som har varit en del av det svenska riket i 600 år, blir ett autonomt storfurstendöme inom det ryska riket och 1812 görs Helsingfors till storfurstendömets huvudstad.

Cronstedt kallas för förrädare, döms till döden, frias men förskjuts av många. Han flyttar till Hertonäs gård där han bor fram till sin död.

Varför kapitulerade Cronstedt utan motstånd? Ville han beskydda civilbefolkningen på Sveaborg, blev han lurad eller var han faktiskt mutad? Och vad skulle ha hänt med Finland om Sverige istället vunnit över Ryssland år 1809? Dessa frågor med fler får deltagarna i årets tidsresa om Cronstedt fundera på. Tidsresan utspelar sig på Hertonäs gård år 1815. Kanske får du även tala med Cronstedt själv?

Målgrupp: åk 4 uppåt och språkbadsgrupper.

Tidpunkt: 3-7.5.2021, tre tidsresor per dag: kl 9, kl 11 och kl 13

Förfrågningar: kontakt(at)dotdot.fi

Arrangör: Föreningen för Drama Och Teater, DOT rf i samarbete med Svenska odlingens vänner i Helsinge

Pris: subventionerad anmälningsavgift

Läs mer om tidsresan och om våra säkerhetsåtgärder under coronaviruspandemin:

https://dotdot.fi/tidsresor/cronstedt_2020

Läs mer om DOT och Teaterskolan DOT:

www.dotdot.fi

www.teaterskolandot.fi

Yhteyshenkilö

DOTs projektkoordinator

Tapahtumanjärjestäjä

DOT

Föreningen för Drama Och Teater, DOT r.f., är ett dramapedagogiskt kompetenscenter som sedan år 2006 erbjudit bl.a. undervisning i drama och teater, museipedagogiska tidsresor och Theatre In Education-program (TIE/TIU) för alla åldrar.  DOT r.f. består av dramapedagoger, skådespelare och andra yrkesverksamma inom teater och pedagogik. Vi utvecklar nya metoder och samarbetsprojekt där tillämpad drama, pedagogik och samhällsutveckling möts.  DOT r.f. arrangerar dramaundervisning för barn och unga, som en del av skolundervisningen och som fritidsverksamhet. Därtill ordnas fortbildning i drama för bl.a. lärare och andra vuxna.  I samarbete med teatrar och museer planerar och genomför vi publikarbete och tidsresor. Företag erbjuder vi t.ex. verkstäder och kurser, ofta med fokus på arbetsplatstrivsel. För seniorer erbjuds olika former av föreställningar och verkstäder. ***** Föreningen för Drama Och Teater, DOT ry, on draamapedagogeista, näyttelijöistä, opettajista, ohjaajista ym. teatterin ja koulutuksen parissa työskentelevistä henkilöistä koostuva yhdistys, joka järjestää esityksiä, jatkokoulutusta ja räätälöityjä ohjelmia kouluille, teattereille ja muille organisaatioille.

Aika ja paikka

Lataa kalenteriisi Ma 3.5.2021 09:00 - Pe 7.5.2021 14:30Lataa kalenteriisi
Hertonäs gård
Borgbyggarvägen 12, 00810 Helsingfors