Minna L. Henriksson

Sensitometrinen koe Polaroidilla
Pe 25.9.2020 – Ti 1.6.2021
Minna L. Henriksson: Sensitometrinen koe Polaroidilla, 2012 / Suomen valokuvataiteen museon kokoelma
Kuvaaja: Minna L. Henriksson, työ: Sensitometrinen koe Polaroidilla, 2012 , taiteilija: Minna L. Henriksson
Voiko kamera olla rasistinen?

Teoksessaan Sensitometrinen koe Polaroidilla taiteilija Minna L. Henriksson (s. 1976) kysyy, voiko kamera olla rasistinen. Monet valokuvauslaitteet ja värifilmit on suunniteltu ensisijaisesti vaaleaihoisten ihmisten kuvaamiseen, ja Polaroid-kameroilla oli roolinsa Etelä-Afrikan apartheid-hallinnon rotupolitiikassa 1970-luvulla. Kun taiteilijalle tarjoutui mahdollisuus käyttää suurikokoista Polaroid-kameraa ja uutta filmiä, hän testasi niiden rajoitteita yhdessä tummaihoisen mallin kanssa.

Teknologian kehitykseen ja kaupallisiin sovelluksiin vaikuttavat aina keksijöiden, rahoittajien ja kuluttajien tiedostetut ja tiedostamattomat arvot ja asenteet. Valokuvateknologiassa tämä on erityisen selvää värikuvan historiassa. Tuotekehityksessä tavoitteena oli palvella ensisijaisesti länsimaisia yrityksiä ja valkoisia asiakkaita. Filmimateriaalin tuotannossa sekä kaupallisessa kuvanvalmistuksessa materiaalit optimoitiin tuottamaan mahdollisimman onnistuneita kuvia valkoihoisista ihmisistä. Tummaihoisen henkilön onnistunut kuvaaminen vaati vakioasetusten muuttamista.

Teos syntyi, kun ison koon 20x24″ (50x60 cm) Polaroid-kamera vieraili Impossible Worksin tuomana Suomessa vuonna 2012. Minna L. Henriksson oli yksi viidestä suomalaisesta taiteilijasta, jotka valittiin työskentelemään kameralla.

Kaksiosainen teos koostuu väridiffuusiovedoksesta ja mustesuihkutulosteesta ja kuuluu Suomen valokuvataiteen museon kokoelmaan.

Näyttely on esillä Valokuvataiteen museon Kuvakulmassa, jossa esillä olevat näyttelyt liittyvät museon kokoelmiin.

Yhteyshenkilö

Kastehelmi Korpijaakko
050 5775742

Tapahtumanjärjestäjä

Suomen valokuvataiteen museo

Suomen valokuvataiteen museo on valtakunnallinen valokuvan erikoismuseo Kaapelitehtaalla Helsingissä, jonka näyttelyt esittelevät monipuolisesti valokuvan ja visuaalisen kulttuurin eri osa-alueita ja historiaa. Taidevalokuvan lisäksi näyttelysisällöissä painottuvat myös uutiskuva ja mainoskuva. Näyttelyihin liittyvät opastukset, työpajat, taiteilijatapaamiset ja luennot tutustuttavat kaikenikäisiä valokuvauksen nykypäivään ja historiaan.

Aika ja paikka

Lataa kalenteriisi Pe 25.9.2020 11:00 - Ti 1.6.2021 18:00Lataa kalenteriisi
Suomen valokuvataiteen museo
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki