Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Opi museossa -viikon vesiteemaiset livelähetykset

Ti 6. – Pe 9.10.2020
Vanhankaupunginkoski
Kuvaaja: Tekniikan museo
Tule tutustumaan Tekniikan museoon omasta luokastasi käsin!

Opi museossa -viikko järjestetään tänä vuonna 6.-9.10.2020 teemalla museoaineistojen saavutettavuus. Tekniikan museo lähettää viikolla kaksi vesiteemaista livelähetystä

Ti 6.10. klo 10 Vesivoiman käyttö ja hyödyntäminen
Pe 9.10. klo 10 Veden siirtäminen, kulutus ja vesijalanjälki

Noin 15 minuutin mittaiset livelähetykset on suunniteltu johdantoteemoiksi erityisesti yläkoulujen opetukseen. Molempiin teemoihin on saatavilla myös jatkotehtävä, jota voi hyödyntää opetuksessa. Lähetysten seuraaminen on maksutonta. Livelähetyksiä voi seurata suorana Tekniikan museon facebook-sivulla osoitteessa www.facebook.com/tekniikanmuseo. Teemaan liittyviä kysymyksiä voi esittää chatin välityksellä. Lähetykset tallentuvat samalle sivulle, joten ne ovat katseltavissa myös jälkikäteen.

Alapuolelta löydät lähetysten teemoihin liittyvät jatkotehtävät, joita voit halutessasi hyödyntää opetuksessa.

Vesivoiman käyttö ja hyödyntäminen

Vesivoiman hyödyntäminen niin vanhoissa myllyissä kuin nykyaikaisissa voimalaitoksissakin perustuu vesirattaiden tai -turbiinien pyörimisliikkeeseen.
Vesiratas on akselin ympäri pyörivä ratas, jonka kehällä on levymäisiä siipiä. Siipiin osuessaan vesi pyörittää ratasta, ja pyörimisliike voidaan generaattorin avulla muuntaa sähköksi.

Ohjeet yksinkertaisen vesirattaan askarteluun löydät videolta:

.

Veden siirtäminen, kulutus ja vesijalanjälki

Nykyaikana veden siirtämiseen hyödynnetään pumppuja ja muuta tekniikkaa, mutta vesijohtoverkostossa vesi liikkuu edelleen usein painovoiman avulla.

Testatkaa veden painovoimaista siirtämistä eri kokoisten mukien, pillien ja tyhjien purkkien avulla. Rakentakaa luokkaan em. materiaaleista oma vesijohtoverkosto. Suuremmat purkit toimivat vesitorneina, mukit taloina ja pillit putkistoina.

Tutkikaa…
– miten vedenpinta pyrkii tasoittumaan putkistossa?
– kuinka vesi nousee korkeampiinkin taloihin?
– kuinka suuren verkoston saatte toimimaan?

Yksinkertaisen video-ohjeen löydät täältä:

Yhteyshenkilö

Marianna Karttunen
050 437 0824

Tapahtumanjärjestäjä

Tekniikan museo

Tekniikan museo kertoo ajan, ihmisen ja teknologian suhteesta. Museon palvelut tukevat kävijöiden ymmärrystä teknologiasta sekä herättävät mielenkiintoa arjen tekniikkaan ja historiaan. Ajatuksena on saada ihmiset pohtimaan asioita itse; tuottaa heille oivalluksia, elämyksiä ja tietoa. Tähän pyritään tutkimisen, toimimisen ja itse tekemisen kautta.

Aika ja paikka

Lataa kalenteriisi Ti 6.10.2020 10:00 - 10:15Lataa kalenteriisi
Lataa kalenteriisi Pe 9.10.2020 10:00 - 10:15Lataa kalenteriisi
Tekniikan museo
Viikintie 1