Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Philip Glass: Akhnaten

Nykyooppera
To 18. – Su 21.2.2021
Akhnaten
Työ: Akhnaten, taiteilija: Joona Huotari
Amerikkalaisen nykysäveltäjän Philip Glassin vuoden 1983 mestariteos Akhnaten saa vihdoin Suomen ensiesityksensä Ooppera Skaalan ja Opera BOXin yhteistuotantona.

Amerikkalaisen nykysäveltäjän Philip Glassin vuoden 1983 mestariteos Akhnaten saa vihdoin Suomen ensiesityksensä Ooppera Skaalan ja Opera BOXin yhteistuotantona helmikuussa 2021. Akhnaten suurtuotantoa esitetään Helsingin Aleksanterin teatterissa.

25-vuotistoimintavuottaan juhliva Ooppera Skaala on tuottanut useita Glassin muita teoksia Suomen ensiesityksinä. Akhnatenin suurtuotantoon mukaan tulee toinen rohkeista ohjauksista ja teosvalinnoista tunnettu helsinkiläinen vapaan kentän oopperatoimija Opera BOX.

Molempien oopperaryhmien oma ensemble on vahvasti mukana tekijätiimissä. Oopperan ohjaavat yhteistyössä Opera BOXin ja Ooppera Skaalan vakiohjaajat Ville Saukkonen ja Janne Lehmusvuo, ja sen johtaa kapellimestari Jonas Rannila. Teoksen lavastus on niin ikään Lehmusvuon käsialaa ja puvustuksesta vastaa Joona Huotari. Koreografina toimii Laura Humppila. Oopperan nimiroolissa kuullaan unkarilaista nuorta, Suomessakin opiskellutta kontratenoria Zoltan Daragoa. Muissa rooleissa kuullaan maamme eturivin laulajia.

Akhnaten kertoo n. 1350 e.a.a. Egyptiä 17 vuotta hallinneesta faarao Akhnatenista, joka toimi hallintokaudellaan muinaisen Egyptin kumouksellisena uudistajana. Libreton teokseen on luonut säveltäjä itse yhteistyössä muiden kirjoittajien kanssa, ja libreton pohjana on käytetty mm. Akhnatenin omia tekstejä, muinaisen Egyptin Kuolleiden kirjaa sekä Vanhan Testamentin Psalmia 104. Glassin lumoavan minimalistinen musiikki vie kuulijan ajatukset muinaiseen faaraoiden Egyptiin. Esityksen orkestraatiossa säveltäjän hypnoottista ja ritualistista aikamatkaa säestää neljä kosketin- ja kolme lyömäsoittajaa.

Rooleissa:

AKHNATEN ZOLTAN DARAGO
NEFERTITI, Akhnatenin puoliso ESSI LUTTINEN
AYE, Nefertitin isä ja faaraon neuvonantaja KRISTJAN MÕISNIK
KUNINGATAR TYE Akhnatenin äiti RIIKKA HAKOLA
AMONIN YLIPAPPI VILLE SALONEN
AMENHOTEP III, Akhnatenin isä MIKA NIKANDER
HOREMHAB, kenraali ja tuleva faarao SAMPO HAAPANIEMI
KIRJURI (puherooli) MIKA NIKANDER

Kuoro:
Mariia Bertus, sopraano (+ solo)
Niilo Erkkilä, tenori
Henrietta Grün, sopraano
Keri Kallio, mezzosopraano
Johan Krogius, tenori
Anni Niemelä, sopraano (+ solo)
Andreas Nordström, tenori
Anette Raukola, sopraano
Juho Sten, basso
Emma Suszko, altto
Veikko Vallinoja, baritoni
Matti Torhamo, basso

to 18.2.2021 klo 19 Aleksanterin teatteri – Helsinki
la 20.2.2021 klo 19 Aleksanterin teatteri – Helsinki
su 21.2.2021 klo 16 Aleksanterin teatteri – Helsinki

www.oopperaskaala.fi
https://www.operabox.net

Yhteyshenkilö

Aija Kelly
0504315087

Tapahtumanjärjestäjä

Ooppera Skaala

Ooppera Skaala on vuonna 1996 perustettu nykyoopperaan keskittynyt ammattilaisryhmä, joka on saavuttanut tunnustetun ja omaleimaisen aseman oman aikamme oopperoiden esittäjänä ja nuoren polven taiteilijoiden työllistäjänä. Ryhmä on profiloitunut innovatiiviseksi ja kiinnostavaksi taidelaitokseksi, joka tunnetaan ammattilaisten keskuudessa korkeatasoisesta laadustaan.

Aika ja paikka

Aleksanterin teatteri
Buevardi 23-27, 00180 Helsinki