Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Kimmo Pohjonen: UZone

Visuaalinen haitarisoolo
To 19.11.2020 13:00
Kimmo Pohjonen: UZone
Kuvaaja: Tuomo Manninen, taiteilija: Kimmo Pohjonen
"Muutama vuosi sitten turhauduin omaan musiikin tekemiseeni, kyllästyin itseeni ja ajattelin, että mieluummin lopetan soittamisen, kuin jatkan tällä tiellä."

"Haitarin äänen muokkaaminen, ja siten uusien värien hakeminen, on ollut tärkeä lähde sekä säveltämiselleni että soittamiselleni viimeiset 30 vuotta. Minusta tuntui, että tämä väripaletti on käyty loppuun ja halusin löytää soittimestani vielä jotain, mikä kiihottaisi omaa mieltäni ja musiikin tekemistä. Syntyi mielikuva haitarista monipuolisena koneena, joka tutkii soittimelleni tuntemattomia alueita.

Edellisen sooloni keskeinen lähtökohta oli looppaaminen eli soittamiseni reaaliaikainen äänittäminen. Haluan tuoda haitaria nyt esille yhä elektronisempana koneena, joka tuottaa tekstuuria, rytmiä ja äänimassoja, sekä kontrolloi syntikoita ja efektejä, sekä liikuttaa ääntä myös tilassa. Harmonikka tuottaa useita kerroksia, melodiaa, harmoniaa ja rytmiikkaa live-soittona samanaikaisesti. Kaikki äänen kerrokset syntyvät reaaliaikaisella soittamisella, tässä ja nyt.

Tämän prosessin aikana syntyi myös ajatus, että voisin soittamalla kontrolloida visuaalisuutta. Harmonikan sielu, palje, sekä soittimen koskettimet ohjaavat äänen lisäksi kuvaa ja valoja. Soittajana kommunikoin visuaalisuuden kanssa, ja musiikkia tehdessä syntyy kuvakerrostumia.

UZone on teos, jossa liikun lavalla itselleni tuntemattomilla alueilla. Teoksen prosessi on ollut välillä todella turhauttavaa, liittyen elektroniikan käyttöön soittimeni kanssa. Tuomas Norvion luova tietämys on ollut korvaamaton apu etsiessäni tätä uutta aluetta. Kiitos Mikko Linnavuorelle visuaalisuuden integroimisesta osaksi soittoani.

Parasta tässä prosessissa on ollut se tunne, että olen taas jonkun uuden alkulähteellä.
Tänään Stoassa esitettävä versio on UZone-teoksen ensimmäinen vaihe.
Teoksen säveltäminen ja muu prosessi jatkuu."

Musiikin sävellys ja esitys: Kimmo Pohjonen

Äänisuunnittelu: Tuomas Norvio

Visuaalinen suunnittelu: Mikko Linnavuori

Vapaa pääsy. Ryhmille pakolliset ennakkoilmoittautumiset ke 19.8. klo 10 alkaen: stoa.fi/fi/taidekasvatus

HUOM! Osallistujat arvotaan ilmoittautuneiden joukosta!

Yhteyshenkilö

Sinivuokko Koivula-Mbemba
09 310 26153

Tapahtumanjärjestäjä

Stoa

Stoa on moniääninen, kansainvälinen ja kiinnostava kulttuurikeskus Helsingin Itäkeskuksessa, metroradan varrella. Stoan ohjelmatoiminnasta vastaa Helsingin kaupunki / Kulttuuri ja vapaa-aika / Yleiset kulttuuripalvelut.

Aika ja paikka

Teatterisali, Stoa
Turunlinnantie 1, Itäkeskus
    

Tietoa

Kulttuurinala
Ensisijainen kohderyhmä
Kieli
Tapahtumatyyppi
Kesto
70min