Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Alakoulukino: Ponyo rantakalliolla

Ti 24.11.2020 09:30
Ponyo rantakalliolla
Ponyo rantakalliolla on japanilaisen animaation mestarin Hayao Miyazakin tarina lapsuudesta, rakkaudesta ja merestä.

“Tämä tarina kertoo Ponyosta, pienestä meren kalasta, joka tekee kaikkensa toteuttaakseen unelmansa. Hän haluaa elää maalla Sosuke-nimisen pojan kanssa. Ponyo rantakalliolla sijoittaa Hans Christian Andersenin Pienen merenneidon tarinan nyky-Japaniin. Se on taru lapsuudesta, rakkaudesta ja merestä.”

”Pieni merenrantakaupunki ja talo rantakallion huipulla. Vain muutamia keskeisiä henkilöitä. Elävä meri läsnä kaikkialla. Maailma, jossa taikuus ja alkemia kuuluvat jokapäiväiseen elämään.”

”Meren pinnan alaiset voimat puuttuvat alitajuntamme tapaan pinnan yläpuoliseen, aaltojen alituisesti huuhtomaan elämään. Meri on animoitu tiloja ja muotoja muovaamalla niin, että se ei ole vain tarinan tausta, vaan yksi sen keskeisiä hahmoja.”

– HAYAO MIYAZAKI

Pieni kultakalaprinsessa asuu meren uumenissa sisartensa ja velhoisänsä kanssa. Se karkaa kotoaan, kun isän silmä välttää ja ajautuu erään pienen kaupungin rantavesille. Ihmisten roskaamissa rantavesissä kelluu kaikenlaisia jätteitä ja tavaraa ja kultakala luiskahtaa vahingossa tyhjänä ajelehtivaan lasipurkkiin juuttuen siihen kiinni.

Purkki ajautuu rantaan, josta sen löytää viisivuotias Sōsuke-poika, joka pelastaa pikku kalan rikkomalla lasipurkin. Hän saa rikkonaisesta lasista haavan, mutta kala nuolaisee veripisaran. Sōsuke ihmettelee hauskannäköistä olentoa, vie sen turvaan aalloilta ja antaa sille nimeksi Ponyo. Ponyokin ihastuu Sōsukeen ja tahtoo muuttua ihmiseksi leikkiäkseen aina Sōsuken kanssa.

Ponyon isä, Fujimoto, ei pidä Ponyon ajatuksesta ollenkaan, vaan hän nappaa Ponyon takaisin meren uumeniin. Itsepäinen Ponyo palaa kuitenkin takaisin uuden ystävänsä luo. Hän on toteuttanut unelmansa ja muuntanut itsensä ihmiseksi ihmeellisten voimiensa avulla. Ponyon teoilla on mahtavia seurauksia, sillä taikuus tuo mukanaan maapalloa uhkaavan katastrofin. Maapallon tasapaino on järkkymässä. Sōsuken ja Ponyon on osoitettava keskinäinen rakkautensa, jotta maailma pelastuisi.

Elokuvaan on Koulukino-oppimateriaali.

Vapaa pääsy. Ryhmille pakolliset ennakkoilmoittautumiset ke 19.8. klo 10 alkaen: stoa.fi/fi/taidekasvatus

Yhteyshenkilö

Sinivuokko Koivula-Mbemba
09 310 26153

Tapahtumanjärjestäjä

Stoa

Stoa on moniääninen, kansainvälinen ja kiinnostava kulttuurikeskus Helsingin Itäkeskuksessa, metroradan varrella. Stoan ohjelmatoiminnasta vastaa Helsingin kaupunki / Kulttuuri ja vapaa-aika / Yleiset kulttuuripalvelut.

Aika ja paikka

Musiikkisali, Stoa
Turunlinnantie 1, Itäkeskus