SANNA KANNISTO: IHMETTELYN TAITO

Ke 10.6. – Su 13.9.2020
Carpodacus erythrinus, 2019. Kuvaa rajattu.
Kuvaaja: Sanna Kannisto, työ: Carpodacus erythrinus, 2019. Kuvaa rajattu., taiteilija: Sanna Kannisto
Kesällä 2020 Valokuvataiteen museolla nähdään valokuvataiteilija Sanna Kanniston (s.1974) teoksia 20 vuoden ajalta.

Ihmettelyn taito on läpileikkaus taiteilijan urasta, hänen pitkäkestoisesta kuvaustyöstään Etelä-Amerikan sademetsien tutkimusasemilla ja viime vuosien kuvausprojektista Hangon lintuasemalla. Sademetsien monimuotoinen luonto sekä pohjoisen muuttolinnut lumoavat näyttelyn teoksissa.

Sanna Kanniston työtä on pitkään ohjannut yhteistyö tutkijoiden kanssa sekä kiinnostus luonnon tarkkailuun. Kannisto on kuin omaa kokoelmaansa keräävä tieteilijä-taiteilija. Hän pohtii teoksissaan omaa rooliaan tutkimusasemilla tutkijoiden rinnalla, tiedon tuottamisen ja tulkinnan tapoja sekä sitä mihin perinteeseen kuuluu. Kanniston teoksissa on läsnä myös vahva henkilökohtaisen ilmaisullisen kerronnan tarve. Huoli luonnontilasta, muun muassa lintu- ja hyönteislajien vähentymisestä, on taiteilijalle tärkeä aihe. Visuaalisesti kauniiden kuvien välityksellä Kannisto hakee katsojissa tunnereaktiota, jolla voi vaikuttaa myös asenteisiin.

Näyttely pureutuu tieteen ja valokuvan yhteiseen historiaan. Miten valokuvan avulla on kerätty, dokumentoitu, kategorisoitu ja näytetty luontoa. Miten tiede on pyrkinyt valokuvan avulla pelkistämään ja vähentämään, irrottamaan kohteensa alkuperäisestä kontekstistaan. Käyttämällä tieteen visualisonnin keinoja, kuten valkoista taustaa ja kohteen irrottamista alkuperäisestä kontekstistaan, Kannisto myös kyseenalaistaa tieteen ja valokuvan objektiivisuutta. Luonnonkappaleiden erottaminen alkuperäisestä kontekstistaan alleviivaa niiden outoutta ja eksotiikkaa, kuin myös maagisuutta.

Tieteellinen valokuva on väistämättä myös poliittista. Luonnontieteellisiä tutkimuksia kuvaavat teokset pohtivat ihmisen tarvetta kerätä dataa ja tuntuvat kysyvän kuinka paljon tieteeseen vaikuttaa ihmisen halu hallita tiedon avulla?

Kanniston teokset ovat yksityiskohdiltaan viimeisteltyjä. Hän rakentaa ja suunnittelee kuvat hyvin tarkasti etukäteen – teokset ovat kuin tarkoin lavastettuja esillepanoja. Kannisto jättää kuviinsa merkkejä omasta tekemisen prosessistaan ja tutkimustyöstä sekä viitteitä tutkimusperinteestä. Lavasteen näkyminen vie ajatukset kuvaajan omiin intentioihin: luonnon järjestämiseen, ohjaamiseen ja kohti esteettisiä ja ilmaisullisia tavoitteita.

Näyttelyssä on esillä Sanna Kanniston teoksia vuosilta 2000–2020, videoteoksia sekä ennennäkemätöntä taiteilijan työskentelyn aikana syntynyttä dokumentaarista materiaalia. Näyttely on Kanniston laajin museonäyttely tähän mennessä.

Yhteyshenkilö

Kastehelmi Korpijaakko, museolehtori

Tapahtumanjärjestäjä

Suomen valokuvataiteen museo

Suomen valokuvataiteen museo on valtakunnallinen valokuvan erikoismuseo Kaapelitehtaalla Helsingissä, jonka näyttelyt esittelevät monipuolisesti valokuvan ja visuaalisen kulttuurin eri osa-alueita ja historiaa. Taidevalokuvan lisäksi näyttelysisällöissä painottuvat myös uutiskuva ja mainoskuva. Näyttelyihin liittyvät opastukset, työpajat, taiteilijatapaamiset ja luennot tutustuttavat kaikenikäisiä valokuvauksen nykypäivään ja historiaan.

Aika ja paikka

Lataa kalenteriisi Ke 10.6.2020 11:00 - Su 13.9.2020 18:00Lataa kalenteriisi
Suomen valokuvataiteen museo
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki
    

Tietoa

Tapahtumatyyppi
Hintatiedot
Koululaisopastukset arkena 50 €. Koululaisopastukset on suunnattu päiväkodeille, peruskouluille, lukioille ja ammatillista perustutkintoa suorittaville. Opastuksen tilannut opettaja on tervetullut tutustumaan ennakkoon näyttelyihin ilmaiseksi. Työpajojen hinnat päiväkoti- ja kouluryhmille: 60 €-90€, la–su 140 €. Alle 18-vuotiaille ilmainen sisäänpääsy.