Tositarina vastarinnasta ja tiedonjanosta
Lokakuu 1942. Prahalaispoika Petr Ginz kuljetetaan ghettoon Terezíniin. Hänet sijoitetaan 13-14- vuotiaiden poikien kasarmiin. Tämä ghetto tunnetaan myös nimellä Theresienstadtin keskitysleiri.
Uhmaten hengenvaaraa Petr ja muutama hänen ikätoverinsa julistavat kasarmin itsenäiseksi tasavallaksi ja perustavat Vedem-nimisen lehden (“Johdamme”). Yhdessä he raportoivat yksityiskohtaisesti elämästä leirillä, ja julkaisevat kahden vuoden aikana 83 käsin tehtyä lehden numeroa.
Näytelmä “Några av oss” kuvaa tarkkanäköisen teini-ikäisen pojan elämänhalua ja rohkeutta aikana, joka pyrki kieltämään hänen vapautensa, kehityksensä ja pyrkimyksensä. Näytelmä pohjautuu Petr Ginzin omaan päiväkirjaan sekä muihin teksteihin, jotka ovat jäämistönä holokaustista.
Esityksen “Några av oss” myötä Svenska Teatern kunnioittaa holokaustin 75. muistovuotta ja vaalii Petrin henkistä perintöä.
Ennen esitystä tarjoamme ryhmälle johdannon joka avaa näytelmän historiallisia taustoja sekä dokumentaarisuutta osana teatteriesitystä. Johdanto tapahtuu teatterilla juuri ennen esityksen alkua ja sen kesto on noin 10 min.
Esityksen jälkeen työstämme esityksen herättämiä ajatuksia työpajassa jonka kantavina teemoina on nuorten aktivismi sekä ryhmänormit joita nuoret kokevat tänä päivänä. Työpajan kesto on noin 45 minuuttia ja se voidaan toteuttaa esityksen yhteydessä tai erillisenä oppituntina.
Svenska Teatern
Finlands svenska nationalscen