Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Lady Chatterleyn rakastaja

esitys + tehtäväpaketti
Pe 4.9. – La 28.11.2020
Lady Chatterleyn rakastaja, Teatteri Jurkka
Kuvaaja: Marko Mäkinen
Lady Chatterleyn rakastaja - vuosisadan (kielletty)rakkaustarina! Pasi Lampelan ohjaus ja sovitus on Jurkan syksyn 2020 pääteos. Esityksen rinnalle opettajille on tarjolla maksuton tehtäväpaketti hyödynnettäväksi opetuksessa.

Connie Chatterley elää sodassa vammautuneen miehensä kanssa Wragbyn kartanossa. Kartanon mailla on aloittanut pestinsä riistanvartija Mellors. Connien ja Mellorsin tavatessa ensimmäistä kertaa aurinkoisena kevätpäivänä, kumpikaan ei voi kuvitella mihin kohtaaminen tulee johtamaan.

D. H. Lawrencen mestariteos Lady Chatterleyn rakastaja on nostattanut kiistoja, skandaaleja ja oikeusjuttuja kursailemattomalla kuvauksellaan luokkarajat ylittävästä rakkaudesta ja seksuaalisesta vapautumisesta. Lawrence näki miten raha ja valta kietoutuvat toisiinsa, ja miten ahtaalle ne ajavat kamppailun inhimillisyyden puolesta. Connien ja Mellorsin rakkaus koettelee ennen kaikkea niitä rajoja, jotka määrittelevät keitä me olemme ja keitä me voisimme olla. Eroottisen latauksen ja keväisen metsän taustalla kumisee teollinen vallankumous, jonka myöhempiä seurauksia saamme seurata päivittäin ympärillämme.

Lawrence ei saanut julkaistua Lady Chatterleyn rakastajaa kotimaassaan Englannissa. Teos näki päivänvalon Italiassa 1928, vain pari vuotta ennen kirjailijan kuolemaa. Kun kirja lopulta julkaistiin Englannissa, seurauksena oli skandaali ja oikeusjuttu. Sittemmin ”kohukirjan” todelliset taiteelliset ja psykologisen ihmiskuvauksen ansiot on tunnustettu, ja edelleen Connie Chatterleyn tarina on eroottisen heräämisen kuvauksena vertaansa vailla. Kirjasta on tehty lukuisia tv-sarjoja, elokuvia ja teatterisovituksia.

Pasi Lampelan kahteen päähenkilöön keskittyvä sovitus on teoksen suomenkielinen kantaesitys.

Yleisökeskustelu ti 8.9.2020 Keskustelemassa esityksen ohjaaja Pasi Lampela sekä näyttelijät Matleena Kuusniemi ja Jari Virman.

Näyttämöllä: Matleena Kuusniemi ja Jari Virman

Alkuperäisteos: D. H. Lawrence
Suomennos, sovitus ja ohjaus: Pasi Lampela
Lavastus: Markus Tsokkinen
Puvut: Heidi Tsokkinen
Valo- ja äänisuunnittelu: Saku Kaukiainen

OPETTAJAN TEHTÄVÄPAKETTI:
Paketti sisältää eri tyyppisiä tehtäviä joita voi tehdä itse tai ryhmässä. Tehtävien avulla oppilaat pääsevät tutustumaan syvemmin näytelmään, sen teemoihin, taustoihin ja tekijöihin.

ESITYSPÄIVÄT:
Näen kaikki esityspäivät ja ajat Teatteri Jurkan kotisivuilta (linkki alla)

Yhteyshenkilö

Teatteri Jurkka
09 135 6166

Tapahtumanjärjestäjä

Teatteri Jurkka

Suomen ainoa ammattihuoneteatteri, Teatteri Jurkka, on toiminut samassa huoneessa Helsingin Kruununhaassa vuodesta 1954. Jurkka on jotakin ainutlaatuista suurten laitosteattereiden hallitsemalla teatterikentällämme. Jurkan näyttämö on pieni, mutta laajenee tarvittaessa kuin maailmankaikkeus. Se on ollut milloin luoto ulkosaaristossa, milloin ylellinen olohuone Westendissä; se on ollut niin moderni toimisto kuin Peer Gyntin, Faustin tai Hamletin maailma. Hiki kihoaa pintaan niin näyttämöllä kuin katsomossa, teatterin magiaa voi hengittää, se voi tuntea ihollaan, luissaan ja ytimissään. Teatteri Jurkassa näyttelijä on aina lähikuvassa ja jokainen katsoja on aitiopaikalla.

Aika ja paikka

Lataa kalenteriisi Pe 4.9.2020 19:00 - La 28.11.2020 19:00Lataa kalenteriisi
Teatteri Jurkka
Vironkatu 7, 00170 Helsinki
    

Tietoa

Ensisijainen kohderyhmä
Kieli
Tapahtumatyyppi
Hintatiedot
Opettajat saavat tehtäväpaketin maksutta käyttönsä esityksen yhteyteen. Opiskelijaliput Teatteri Jurkan esityksiin maksavat à 16 euroa. Ryhmän kanssa saapuvan opettajan lippu on maksuton. Koulujen ryhmävaraukset: teatteri@jurkka.fi, (09) 135 6165