Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Det susar i säven

La 24.10. – La 28.11.2020
Det susar i säven_Unga Teatern hösten 2020
Työ: Det susar i säven, taiteilija: Johan Isaksson
En modern tolkning av K. Grahames klassiker där åskådaren får njuta av bl.a. mask- och dockteater. I den fartfyllda historien påträffas den nyfikna Mullvaden, den påhittiga Råttan, den vresiga Grävlingen och den skrytsamma, kaotiska men charmiga Paddan. Pjäsens huvudteman är vänskap och ekologiskt tänkande. Åldersrek. 6+. Dramatisering och regi: Paul Olin

Unga Teatern firar sina 60 år med en riktig klassiker under hösten 2020 och våren 2021. Kenneth Grahames Det susar i säven har satts upp i otaliga scenversioner världen över och nu är det äntligen dags även på Finlands äldsta barnteater.

Klassiker blir ju klassiker för att de har något extra, något utöver det vanliga, något som gör att de överlever i alla tider. I Grahames berättelse om djuren vid flodstranden och i skogen står en äldre tidsepok på randen till att förändras till en ny, obekant tid. Det susar i säven ger oss verktyg att förhålla oss till förändringar i samhället, i klimatet och i allas vardag. I Unga Teaterns nydramatisering lyser två starka huvudstråk ur berättelsen, vänskapen och kärleken till naturen. Vänskapen, som prövas men klarar alla utmaningar, att vi ska ta hand om varandra, vår natur och att vi ska ge oss tid att ta det lugnt och tänka efter kan vi idag inte betona nog.

I den fartfyllda historien som flänger iväg med bil, båt och tåg står de fyra huvudkaraktärerna i centrum. Den nyfikna Mullvaden, den beskäftiga och påhittiga Råttan, den vresiga men trygga Grävlingen och sist men inte minst den skrytsamma, vilda, galna och charmiga Paddan, som ställer allt på ända vid flodstranden med omnejd, den miljö som utgör den lilla värld våra såta hjältar besitter.

I Unga Teaterns uppsättning får vi bekanta oss med historien i en modern tolkning där skådespelarna varierar uttrycket med bl.a. mask- och dockteater. Hela tiden förändras perspektivet och gång på gång kastas vi från den ena halsbrytande situationen till den andra. Med berättarglädje, humor och mycket action förs den vilda historien småningom till ett tryggt slut. Precis som i Kenneth Grahames originalberättelse.

Regi och dramatisering: Paul Olin
Scenografi, dräkter, masker och dockor: Janne Siltavuori
Ljusplanering: Jukka Hannukainen
Ljudvärld och musik: Ville Hukkinen
På scen: Alex Holmlund, Ville Hukkinen, Stella Laine, Elisa Makarevitch, Frank Skog, Kristian Thulesius
Publikmaterial för skolgrupper: Harriet Abrahamsson, harriet.abrahamsson@ungateatern.fi. Materialet tar
fasta på det ekologiska perspektivet i berättelsen.
Åldersrekommendation: 6+
Föreställningens längd: ca 2h 10 min.

Yhteyshenkilö

Carola Blom
09 8620 8200

Tapahtumanjärjestäjä

Unga Teatern

Unga Teatern är landets äldsta professionella barn- och ungdomsteater. Teatern ger föreställningar i Esbo samt på turné. Suomen vanhin lasten- ja nuortenteatteri Unga Teatern esitykset kahdella kielellä omalla näyttämöllä Espoossa ja kiertueella.

Aika ja paikka

Unga Teatern
Klobbskogsvägen 9, 02630 Esbo
    

Tietoa

Kieli
Tapahtumatyyppi
Hintatiedot
Gruppbiljett (min. 30 pers.) morgon 11 € | lärare, gruppledare 2 € Gruppbokningar via Unga Teatern
Kesto
130min