Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Muotoilun työkaluja etäopetuksen tueksi

Ke 1.1.2020 – Pe 31.12.2021
Kuva: Opettaja-lehti, Retkiopas kevät 2020.
Kuvaaja: Veikko Somerpuro, työ: Opettaja-lehti, Retkiopas kevät 2020.
Kokosimme tänne Designmuseon muotoilukasvatuksen työkaluja, joita voi hyödyntää oppimateriaalina ja lasten sekä nuorten kanssa yhdessä tekemisessä. Aineistot on toteutettu yhteistyössä kumppaniemme kanssa.

MUOTOILUPAKKI

Muotoilupakki on muotoilukasvatuksen verkkosivu ja työkalupakki. Aineisto on luotu yhteiskehittämisen avuksi kouluissa, mutta soveltuu monenlaiseen työskentelyyn. Muotoilupakissa on inspiroivia tarinoita monialaisista oppimiskokonaisuuksista, joissa koulua on kehitetty paremmin toimivaksi yhdessä oppilaiden kanssa.

Muotoilupakki – Muotoilun menetelmäkortit opetukseen

Muotoilun menetelmät perustuvat kokeilevaan lähestymistapaan, ja niitä voi käyttää esimerkiksi projektin suunnittelun ja toteutuksen tukena. Menetelmät rohkaisevat tuomaan esiin hulluimpiakin ideoita ja kehittämään niitä edelleen. Muotoilun menetelmäkorttien avulla voidaan rakentaa sopiva kokonaisuus toteutettavaksi. Menetelmiä voidaan soveltaa rohkeasti ja yhdistää niitä itse ideoituihin tehtäviin. Ne soveltuvat monialaisten oppimiskokonaisuuksien kokoamiseen ja yhdessä kehittämiseen.

MUOTOILUA! – opettajan opas muotoilukasvatukseen

Muotoiloa!-opas innostaa opettajia ottamaan muotoilukasvatuksen osaksi eri oppiaineita. Muotoilukasvatus lähestyy esineympäristöä monipuolisesti. Se on tutkivaa, kokeilevaa ja hauskaa, se on perustelemista, löytämistä ja hullutteluakin. Muotoilukasvatuksessa pohditaan esineen ja ihmisen välisiä suhteita ja opitaan muotoilun perustaitoja. Kirjassa on viisi opetusjaksoa tuntisuunnitelmineen. Temaattisissa opetusjaksoissa paneudutaan muotoiluun monipuolisesti ja monialaisesti. Voit helposti poimia täältä ideoita etäopetukseen tai vain muuten arjen rikastuttamiseen!

MATKA PALVELUMUOTOILUUN

Opettajille suunnattu opas tarjoaa työkaluja muotoiluprosessin hyödyntämiseen opetuksessa. Koulu on kasvuympäristö ja oppimisen yhteisö. Oppilaan aktiiviseksi toimijaksi kasvamista tukee se, että hän voi olla yhdessä muiden kanssa kehittämässä koulua paremmin toimivaksi. Matka palvelumuotoiluun opastaa palvelumuotoilun toteuttamiseen koulussa monialaisena oppimiskokonaisuutena.

MATKA TUOTEMUOTOILUUN

Opettajille suunnattu opas johdattaa designin maailmaan tuotemuotoilun näkökulmasta ja antaa käytännön vinkkejä muotoilukasvatuksen toteuttamiseen kouluissa ja oppilaitoksissa. Kirjassa kerrotaan muotoilusta ja muotoilukasvatuksesta, ja siinä kuvataan esimerkkien kautta muotoiluun keskittyviä monialaisia oppimiskokonaisuuksia kouluissa.

OPINKIRJON MATERIAALIT

Katso myös kumppanimme Opinkirjon muut materiaalit opettajan ja ohjaajan työn tueksi. Kaikki aineistot ovat maksuttomia ja vapaasti ladattavissa!

Yhteyshenkilö

Hanna Kapanen
0503016838

Tapahtumanjärjestäjä

Designmuseo

Designmuseo on valtakunnallinen muotoilun erikoismuseo. Designmuseo kerää ja tallentaa muotoilualan kokoelmaa, tutkii muotoilualan historiaa ja kehitystä sekä esittelee muotoilusta kertovia näyttelyitä Suomessa ja maailmalla. Kouluille museo tarjoaa monipuolisuutta oppimisympäristöihin. Muotoilun ammattikäytännöt ja muotoilukasvatus on toimintamme keskiössä. Designmuseossa tutustutaan muotoiluun itsenäisesti tai oppaan johdolla. Museo järjestää myös runsaasti muotoiluun liittyviä tapahtumia ja mahdollisuuksia tavata muotoilijoita. Kouluja varten löytyy tila Studio koulujen työpajoihin, tehtäviin, aineistojen tutkimiseen ja eväiden syömiseen. Järjestämme tänäkin lukukautena koululaisryhmille mahdollisuuden tutustua näyttelyihin tiistaisin jo klo 9 alkaen. Ennakkoilmoittautuminen info@designmuseum.fi. Ryhmät ovat tervetulleita vierailemaan myös muina museon aukioloaikoina (1.9.–31.5. ke-su klo 11-18, 1.6.-31.8. ma-su klo 11-18).

Aika ja paikka

Lataa kalenteriisi Ke 1.1.2020 11:20 - Pe 31.12.2021 18:16Lataa kalenteriisi
Designmuseo
Korkeavuorenkatu 23, 00130 Helsinki