Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Pentti Russinkaka och Lata Ankorna

Konsert
Ti 4.2.2020 10:00
Pentti Russinkaka och Lata Ankorna
Musik för barnmusikens vänner

Pentti Russinkaka är en översättning av namnet Pentti Rasinkangas. Översättningen är kanske inte så noggrann, men den står i linje med hans sånger. Det kan hända nästan vad som helst i hans barnsånger. Familjen har ett skidspår i sin lägenhet, grisen lär sig att läsa, kossorna dansar koschottis, solen sjunger och fåglarna skiner. Och så plötsligt sitter man helt i lugn och ro med mamma och sjunger stillsamt om livet och om allting.

Pentti Rasinkangas sånger är en välbalanserad blandning av överraskande äventyr mitt i vardagen och harmoniska sånger, som man kan nynna på innan man somnar.
Pentti Rasinkangas musik hör inte bara till kategorin ”barnmusik”, utan snarare till kategorin ”musik för barnmusikens vänner”. Texterna är inte precis enkla, det brukar finnas många nivåer i sångerna. Pentti Rasinkangas är en mästare i att se saker från barnets perspektiv men med den vuxna människans öga och med låtskrivarens förmåga att berätta om vad som syns.

Pentti Rasinkangas är en av de främsta barnlåtskompositörerna och -artisterna genom tiderna i Finland. Han har mottagit många priser för sina sånger. Han har gett ut ca tjugo album med barnmusik, komponerat flera musikalier m.m.

Pentti Russinkaka uppträder också regelbundet, ofta med gruppen Ohilyönti, som på svenska heter Lata Ankorna. Översättningen är inte alls noggrann, den heller.
Orkestern har fått Statspris för Barnkultur 1995 för sin personliga, mångsidiga och högstående musik för barn. Musiken innehåller klanger från olika världsdelar, rytmmusik, folkmusik, etnomusik. Det finns både sväng och skönhet, och allt med akustiska instrument.

Tapahtumanjärjestäjä

Malmitalo

Virkeä kulttuuritalo Koillis-Helsingissä.

Aika ja paikka

Malmitalo
Ala-Malmin tori 1, 00700 Helsinki

Varaaminen

    

Tietoa

Kulttuurinala
Ensisijainen kohderyhmä
Ilmiö
Kieli
Tapahtumatyyppi
Kesto
30min