Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

VISIITTIKORTTEJA VALOKUVATAITEEN MUSEOSTA

Näyttely kaupunkitilassa
Ke 27.11.2019 – Pe 31.12.2021
kaksi visiittikorttia
Kuvaaja: Suomen valokuvataiteen museon kokoelma, työ: Visiittikorttikuvia, 1905-1915
Visiittikortit olivat 1800-luvun ja 1900-luvun alun suuri valokuvavillitys. Visiittikortteja valokuvataiteen museosta -näyttely esittelee korttikuvastoa ulkona kaupunkitilassa, Ruoholahden länsilinkissä. Tutustu myös tehtävämateriaaliin!

Valokuvan merkitys sosiaalisena ilmiönä ja esineenä muuttui täysin, kun André-Adolphe-Eugène Disdéri patentoi keksimänsä kameran vuonna 1854. Disderin kameran kumouksellisuus johtui sen kyvystä ottaa jopa tusinan kuvia yhdelle lasilevylle, josta kuvat vedostettiin paperiarkille. Niitä kutsuttiin visiittikorteiksi, sillä ne olivat käyntikortin kokoisia ja ne liimattiin kovalle korttipahvipohjalle.

Visiittikorteista tuli läpeensä sosiaalinen ilmiö, niitä jaettiin lähipiirille tai mielitietyille ja talletettiin albumeihin. Visiittikorttibuumi myös haastoi vanhoja käsityksiä arvokkaista muotokuvista. Korttikulttuuriin mahtui erilaisia itsensä esittämisen tapoja: mielikuvitusta, persoonallisuutta, huumoria, yhteiskuntaluokkien hämärtymistä ja toisiinsa sulautumista, kaverikuvia, kissakuvia ja ylioppilaskuvia.

Tapahtumanjärjestäjä

Suomen valokuvataiteen museo

Suomen valokuvataiteen museo on valtakunnallinen valokuvan erikoismuseo, jonka näyttelyt esittelevät monipuolisesti valokuvan ja visuaalisen kulttuurin eri osa-alueita ja historiaa. Taidevalokuvan lisäksi näyttelysisällöissä painottuvat myös uutiskuva ja mainoskuva. Näyttelyihin liittyvät opastukset, työpajat, taiteilijatapaamiset ja luennot tutustuttavat kaikenikäisiä valokuvauksen nykypäivään ja historiaan. Museo sijaitsee Helsingissä kahdessa eri toimipisteessä. Kaapelitehtaan tiloissa on näyttelysalien lisäksi kokoelma- ja toimistotiloja, Kämp Galleriassa Mikonkadulla sijaitsee museon uusi K1 -näyttelytila.

Aika ja paikka

Lataa kalenteriisi Ke 27.11.2019 - Pe 31.12.2021 Lataa kalenteriisi
Baanan Länsilinkki, alikulun pilarit, Ruoholahti