Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

RASOUL KHORRAM

Äitini kaipaa minua takaisin kotiin
Pe 22.11.2019 – Su 5.1.2020
Rasoul Khorram
Taiteilija: Rasoul Khorram, 2015–2018
Iranilaisen valokuvaajan dokumentaarisia kuvia Valokuvataiteen museon Projekti-tilassa.

Valokuvaaja Rasoul Khorram (s.1980) on kuvannut iäkkään äitinsä Halima Khanomillan elämää kolmen vuoden ajan Oshnaviehissa, Iranin Kurdistanissa, Irakin, Iranin ja Turkin rajalla. Kuvissa äiti tekee arkiaskareitaan: hoitaa kasveja, kerää marjoja ja käy piknikillä perheen kanssa. Rasoul Khorramin kuvaus äidin elämästä Kurdistanissa on näkymä perinteiseen kurdiyhteisöön ja yhteisölliseen arkeen.

Arki Iranin kirsikkapääkaupunkina tunnetussa Oshnaviehissa näyttää huolettomalta, vaikka elämä Kurdistanissa on muuttunut arvaamattomammaksi. Iäkkäästä äidistä pitää nyt huolta Rasoulin pikkuveli Omid. Ilman pikkuveljen lupausta huolehtia äidistä Rasoul ei olisi voinut lähteä töiden vuoksi Suomeen. Äiti ei ymmärrä, miten Rasoul voi pärjätä yksin Suomessa, poissa kurdiyhteisöstä. Levottomuuksien jatkuessa äiti ei ole kuitenkaan kysynyt enää niin usein, milloin poika palaa takaisin kotiin. Valokuvaamalla Rasoul pyrkii ymmärtämään elämässään olevaa ristiriitaa, äidin kaipuuta takaisin kotiin ja halua rakentaa omaa elämää ja uraa Suomessa.

Rasoul Khorram (s.1980, Iran) on valokuvaaja, toimittaja ja dokumenttielokuvien tekijä, jonka taiteellisen toiminnan lähtökohtana on lisätä vuoropuhelua ja rakentaa kulttuurien välistä ymmärrystä. Khorram on toiminut Suomessa kulttuurialan tekijänä vuodesta 2013 asti.

Projekti-tila esittelee kiinnostavia näyttelykokonaisuuksia sekä tuoreilta että vakiintuneemmilta tekijöiltä. Tila on tarkoitettu näyttelyille ja hankkeille, joissa valokuvaa tai muita linssipohjaisia medioita käytetään taiteen, nykytaiteen tai tutkimuksen välineenä.

Tapahtumanjärjestäjä

Suomen valokuvataiteen museo

Suomen valokuvataiteen museo on valtakunnallinen valokuvan erikoismuseo Kaapelitehtaalla Helsingissä, jonka näyttelyt esittelevät monipuolisesti valokuvan ja visuaalisen kulttuurin eri osa-alueita ja historiaa. Taidevalokuvan lisäksi näyttelysisällöissä painottuvat myös uutiskuva ja mainoskuva. Näyttelyihin liittyvät opastukset, työpajat, taiteilijatapaamiset ja luennot tutustuttavat kaikenikäisiä valokuvauksen nykypäivään ja historiaan.

Aika ja paikka

Lataa kalenteriisi Pe 22.11.2019 - Su 5.1.2020 Lataa kalenteriisi
Suomen valokuvataiteen museo
Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki
    

Tietoa

Ilmiö
Tapahtumatyyppi
Hintatiedot
Koululaisopastukset arkisin 45 €. Koululaisopastukset on suunnattu päiväkodeille, peruskouluille, lukioille ja ammatillista perustutkintoa suorittaville. Opastuksen tilannut opettaja on tervetullut tutustumaan ennakkoon näyttelyihin ilmaiseksi. Työpajojen hinnat päiväkoti- ja kouluryhmille: 60 €-90€, la–su 140 €.