KEHON KIRJAAMINEN

Suomen passin historiaa
Pe 17.1. – Su 24.5.2020
Kuva: Kansallisarkiston kokoelmat
Kuvaaja: Kansallisarkiston kokoelmat
Passin ja tunniste-kuvien historiaa Valokuvataiteen museon kokoelma-näyttelyssä.

Huom!

Valtioneuvoston linjauksen mukaisesti Suomen valokuvataiteen museo suljetaan tiistaista 17.3.2020 lähtien koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Tämän lisäksi kaikki yleisötapahtumat perutaan 13.5.2020 asti.

Suomen valokuvataiteen museo avataan uudestaan, kun valtioneuvosto antaa siihen luvan. Avaamisesta tiedotetaan erikseen.

Museon tilojen ollessa kiinni tuomme ja nostamme laadukkaita sisältöjämme aktiivisesti yleisön saataville sosiaalisen median kanavissamme.

Valokuvataiteen museon valokuvaan liittyviä sisältöjä etäopetuksen tueksi:

Poscastit: https://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/podcast

Tehtävämateriaalit:
https://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/tule-ja-koe/kouluille/tehtavamate...

Mobiilipelit: https://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/hankkeet/pelit

Tarinoita ja tietoa ja tekijänoikeusvapaita kuvia kokoelmista: https://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/kokoelmat

***

Passi on kehon liikkeen rytmittäjä, mahdollistaja ja ovet avaava dokumentti, mutta vain jos keho yhdistyy selkeästi passiin. Kun 1800-luvulla passin myöntänyt taho oli dokumenteissa identifioitu ornamentein ja leimoin, ei passin haltijasta löytynyt välttämättä muuta tietoa kuin nimi.

Valokuva lisättiin passiin passin haltijan tunnistamisen helpottamiseksi vasta 1.maailmansodan aikaan, ja ensimmäisinä vuosikymmeninä passikuvat saattoivat olla alun perin yksityiskäyttöön tarkoitettuja studiopotretteja, kyläkuvaajan ulkona ottamia otoksia, tai hääkuvasta leikattuja kasvokuvia.

Vasta toisen maailmansodan jälkeen alkoi passikuva yhtenäistyä omaksi kuvatyypikseen, jonka juuret juontavat 1800-luvun kriminalistiikkaan ja antropometriaan. Biometrisen passin tulo jatkoi kehon kirjautumista osaksi matkustus- ja identifikaatiodokumenttia, nyt yhä enemmän koneluettavaan muotoon.

Vaikka passin historia on monisyinen, on sillä yhä pitkälti sama funktio kuin ennen: se on yhtäältä passin myöntämän tahon suosituskirje, jonka tarkoitus on avata ovia passin haltijalle, ja toisaalta identifikaatiodokumentti, jonka avulla vastataan kysymykseen: Kuka olet?

Kehon kirjaaminen – Suomen passin historiaa on Suomen Akatemian rahoittaman Banaali valvonta -projektin ja Suomen valokuvataiteen museon toteuttama näyttely Suomen passin historiasta.

Näyttelyn kuraattorit: Asko Lehmuskallio (apulaisprofessori, Tampereen yliopisto), Paula Haara (tutkija, Tampereen yliopisto), Tiina Rauhala (intendentti, Suomen valokuvataiteen museo), Anna Björklund (kuraattoriharjoittelija, Suomen valokuvataiteen museo) ja Max Fritze (kokoelma-amanuenssi, Suomen valokuvataiteen museo).

Tapahtumanjärjestäjä

Suomen valokuvataiteen museo

Suomen valokuvataiteen museo on valtakunnallinen valokuvan erikoismuseo Kaapelitehtaalla Helsingissä, jonka näyttelyt esittelevät monipuolisesti valokuvan ja visuaalisen kulttuurin eri osa-alueita ja historiaa. Taidevalokuvan lisäksi näyttelysisällöissä painottuvat myös uutiskuva ja mainoskuva. Näyttelyihin liittyvät opastukset, työpajat, taiteilijatapaamiset ja luennot tutustuttavat kaikenikäisiä valokuvauksen nykypäivään ja historiaan.

Aika ja paikka

Lataa kalenteriisi Pe 17.1.2020 - Su 24.5.2020 Lataa kalenteriisi