VIVIAN MAIER

Omakuva ja sen varjo
Pe 17.1. – Su 24.5.2020
Vivian Maier, 1959
Työ: Omakuva vuodelta 1959 (kuvaa rajattu), taiteilija: Vivian Maier
Salaperäisen amerikkalaisen valokuvaajan omakuvan perinteeseen ja katukuvaukseen liittyviä valokuvia 1950-1980-luvulta.

Huom!

Valtioneuvoston linjauksen mukaisesti Suomen valokuvataiteen museo suljetaan tiistaista 17.3.2020 lähtien koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Tämän lisäksi kaikki yleisötapahtumat perutaan 13.5.2020 asti.

Suomen valokuvataiteen museo avataan uudestaan, kun valtioneuvosto antaa siihen luvan. Avaamisesta tiedotetaan erikseen.

Museon tilojen ollessa kiinni tuomme ja nostamme laadukkaita sisältöjämme aktiivisesti yleisön saataville sosiaalisen median kanavissamme.

Valokuvataiteen museon valokuvaan liittyviä sisältöjä etäopetuksen tueksi:

Poscastit: https://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/podcast

Tehtävämateriaalit:
https://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/tule-ja-koe/kouluille/tehtavamate...

Mobiilipelit: https://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/hankkeet/pelit

Tarinoita ja tietoa ja tekijänoikeusvapaita kuvia kokoelmista: https://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/kokoelmat

***

Vivian Maierista verkossa:

Yle Areenassa: https://areena.yle.fi/1-2201726

Näyttelyyn liittyvä tehtävämateriaali: https://www.valokuvataiteenmuseo.fi/sites/default/files/inline-attachmen...

http://www.vivianmaier.com

***

VIVIAN MAIER (1926 - 2009) oli amerikkalainen valokuvaaja, jonka laaja elämäntyö on tullut kohinalla julkisuuteen vasta hänen kuolemansa jälkeen 2010-luvulla. Maier kuvasi intohimoisesti koko aikuisen elämänsä, mutta ei itse tuonut kuviaan esille, vaan ansaitsi elantonsa toimimalla lastenhoitajana lukuisissa perheissä New Yorkissa ja Chicagossa 40 vuoden ajan 1950-luvulta alkaen.

Vivian Maierin kuvissa toistuvia teemoja ovat katuelämä, tuntemattomien ihmisten muotokuvat ja hänelle tuttu lasten maailma. Maier tallensi mielellään kuviinsa myös itsensä, joko heijastavan peilin kautta tai kuvassa näkyvänä valokuvaajan varjona. Pitkälle lankeava varjo todistaa valokuvaajan läsnäoloa, mutta samanaikaisesti pyyhkii sen pois. Omakuvia ja ”varjokuvia” voi lähestyä valokuvaajan identiteettitutkielmina, mutta katsojan kanssa Maier tuntuu myös leikkivän piilosta – valokuvaaja haluaa olla yhtä aikaa sekä näkyvä että näkymätön.

Maier vietti koko elämänsä anonyyminä, yksityisyyttään varjellen, kunnes sattumalta vuonna 2007 hänen arkistonsa löytyi chicagolaisesta varastosta, jonka vuokrat olivat jääneet maksamatta. Maierin mittava elämäntyö pelastui huutokauppojen kautta unohdukselta viime hetkellä. Laajaan ja vaikuttavaan kokoelmaan kuuluu yli 120 000 negatiivia, kaitafilmejä sekä 16 mm -filmejä, äänitallenteita, valokuvia sekä satoja kehittämättömiä filmirullia. Elämäntyön tulo julkisuuteen muutti postuumisti Maierin elämäntarinan ja toi hänen rikkaan perintönsä osaksi amerikkalaisen katuvalokuvauksen legendaarista historiaa.

Vivian Maier nähdään nyt Suomessa ensimmäistä kertaa. Näyttelyssä on esillä 83 Vivian Maierin valokuvaa sekä tämän kuvaamia kaitafilmejä vuosilta 1953–1986.

Tapahtumanjärjestäjä

Suomen valokuvataiteen museo

Suomen valokuvataiteen museo on valtakunnallinen valokuvan erikoismuseo Kaapelitehtaalla Helsingissä, jonka näyttelyt esittelevät monipuolisesti valokuvan ja visuaalisen kulttuurin eri osa-alueita ja historiaa. Taidevalokuvan lisäksi näyttelysisällöissä painottuvat myös uutiskuva ja mainoskuva. Näyttelyihin liittyvät opastukset, työpajat, taiteilijatapaamiset ja luennot tutustuttavat kaikenikäisiä valokuvauksen nykypäivään ja historiaan.

Aika ja paikka

Lataa kalenteriisi Pe 17.1.2020 - Su 24.5.2020 Lataa kalenteriisi
Suomen valokuvataiteen museo
Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki
    

Tietoa

Tapahtumatyyppi
Hintatiedot
Koululaisopastukset arkena 45 €. Koululaisopastukset on suunnattu päiväkodeille, peruskouluille, lukioille ja ammatillista perustutkintoa suorittaville. Opastuksen tilannut opettaja on tervetullut tutustumaan ennakkoon näyttelyihin ilmaiseksi. Työpajojen hinnat päiväkoti- ja kouluryhmille: 60 €-90€, la–su 140 €. Alle 18-vuotiaille ilmainen sisäänpääsy.