Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Hamlet All Inclusive

Hamlet goes Teneriffa
Pe 14.2. – La 4.4.2020
En människa ligger i en fakeblodpöl, en annan persons fötter syns i bilden. den andra personen smeker med handen mot kinden på människan som ligger i blodpölen.
Kuvaaja: Ernest Protasiewicz
Hamlet är en av världens mest spelade tragedier som har bearbetats och dramatiserats tusentals gånger om. En karaktär som ofta lämnas utanför berättelsen är Fortinbras, prins av Norge. Fortinbras öde utspelar sig parallellt med Hamlets. I Viirus uppsättning Hamlet All Inclusive är Fortinbras en 30-årig kvinnlig general i den norska armén. Hamlet och Fortinbras har mycket gemensamt. En mördad far. En farbror som tar över kronan genom att gifta sig med modern. Och så uppdraget, att hämnas förälderns mord. I Viirus bearbetning av tragedin är det inte bara Hamlet och Fortinbras som bär likheter – alla karaktärer tycks hitta sin spegelbild i någon annan.

Hamlet och Fortinbras har mycket gemensamt. En mördad far. En farbror som tar över kronan genom att gifta sig med modern. Och så uppdraget, att hämnas förälderns mord. I Viirus bearbetning av tragedin är det inte bara Hamlet och Fortinbras som bär likheter – alla karaktärer tycks hitta sin spegelbild i någon annan.

Hamlet All Inclusive utspelar sig i ett hotell på Teneriffa. Hit har Fortinbras flytt tillsammans med sin familj för att sörja den norska drottningens död i fred, samtidigt som de firar det nya kungaparet. I hotellbaren råkar Fortinbras på ett teatersällskap som nyss lämnat Helsingör. På Fortinbras uppmaning återberättar skådespelarna för henne och hennes familj allt det de såg och upplevde i det danska hovet, med en galen prins Hamlet som dirigent.

Vi känner till Hamlet som en analytiker och evig student, som ständigt skjuter upp hämnden på sin far. Hans spegelbild, prinsessan Fortinbras, väljer däremot en helt annan väg just här: Hon låter inget stå i vägen för sina hämndplaner och Norges framtid.

Vad händer när man ta del av en teaterföreställning där rollerna, scenerna, konflikterna och temana är som stulna direkt ur ens eget liv? Hur känns det att se en förvrängd spegelbild av sig själv och sin verklighet iscensättas?

I Viirus och Nya Rampens Hamlet All Inclusive betonas det groteska, det poetiska och den absurda svarta humorn. Teman som hämnd, makt, skam och (o)behag förstärks av den helgjutna ljudvärlden och livevideo

Yhteyshenkilö

Hanna Sundman
09 440 224

Tapahtumanjärjestäjä

TeaterViirus

Viirus är en finlandssvensk yrkesteater grundad 1987 i Helsingfors.

    

Tietoa

Ensisijainen kohderyhmä
Kieli
Tapahtumatyyppi
Hintatiedot
15€