Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Tutkijoiden yö Observatoriolla

Tapahtuma kaikille tiedonjanoisille!
Pe 27.9.2019 09:00 – 20:00
Kuun kraattereita
Kuvaaja: ESO/D. Baade
Observatorion Tutkijoiden yössä niin koululaiset kuin suuri yleisö pääsevät tutkijoiden vetämissä työpajoissa tutustumaan luonnontieteiden ihmeelliseen maailmaan. Työpajojen lisäksi voit sukeltaa Observatorion näyttelyissä talon ja maailmankaikkeudenkin saloihin.

Työpaja 1: Kuu ja Apollo-lennot

Ensimmäisestä kuukävelystä on tullut kuluneeksi 50 vuotta. Kuu on tälläkin hetkellä lukuisten avaruusmissioiden kohteena. On varsin mahdollista, että lähitulevaisuudessa ihminen askeltaa Kuun törmäyskraattereissa ikijäätä etsimässä. Kraatterityöpajassa pääset luomaan omia kraattereita ja tutkimaan näitä törmäytyksiä suurnopeusvideokameran avulla. Kuu-tutkimuksesta esitelmöidään erityisesti Apollo-lentojen tieteellis-teknisen merkityksen näkökulmasta. Kuuta itsessään pidetään keskeisenä tekijänä ihmisen tieteellisen ajattelun syntymiselle. Miksi täysikuu on kirkkaudeltaan lähes tasainen? Näkyykö puolikuun kirkkaudessa vaihtelua polaroituja auringonlaseja käännettäessä?

Järjestäjä: Fysiikan osasto, Alkeishiukkasfysiikka ja astrofysiikka

Työpaja 2: Astu viipalekuvauksen maailmaan

Viipalekuvauksessa ihmisestä otetaan röntgenkuvia eri suunnista. Matematiikkaa ovelasti käyttäen kuvista voidaan rakentaa kolmiulotteinen malli ihmisen sisäelimistä. Lääkärit käyttävät viipalekuvausta päivittäisenä työkalunaan. Tällä rastilla pääset tutustumaan viipalekuvauksen toimintaan ja näet, miltä kovakuoriainen näyttää sisältä. Voit itse pyöritellä ja viipaloida kovakuoriasta virtuaalisesti tietokoneella. Mukana on myös kutkuttavia pulmatehtäviä sekä jännittävä havaintoesitys säteilystä ja radioaktiivisuudesta. Viipalekuvauksesta saat lisätietoa YouTubesta Samun tiedekanavalta:

Järjestäjä: Matematiikan ja tilastotieteen osasto

Työpaja 3, vain kouluryhmille: Dronen matkassa

Dronet ovat uutisissa tämän tästä, mutta aika usein jää mainitsematta, että dronet soveltuvat moneen muuhunkin kuin hupilentelyyn tai ilmasta otettujen maisemakuvien ja toiminnantäyteisten videoiden kuvaamiseen. Kun drone ohjelmoidaan lentämään lähes senttimetrin tarkkuudella suunniteltua reittiä ja ottamaan tasaisin väliajoin valokuvia, saadaan kerättyä aineistoa, josta voidaan luoda kolmiulotteisia pintoja. Parhaimmillaan pinnat ovat silloin, kun niitä voidaan tarkastella virtuaalilaseilla (VR). Silloin kokemuksen kolmiulotteisuus auttaa hahmottamaan kohdetta ja tarkasteltavaa aluetta samankaltaisena kuin se on luonnossa.

HUOM! Drone-työpaja on mukana vain koululaiskierrosten ohjelmassa! Illalla samassa tilassa järjestetään Maailmankaikkeuden hiukkasia -työpaja.

Järjestäjä: Geotieteiden ja maantieteen osasto, Ihmismaantieteen, suunnittelun ja ympäristön tutkimusohjelma

Työpaja 3, illan ohjelmassa: Maailmankaikkeuden hiukkasia

Hiukkasfysiikassa tutkimme maailmankaikkeuden pienimpiä rakenneosia, joiden läpimitta on vain millimetrin biljoonasosa. Kuinka voimme havaita näin pieniä hiukkasia? Miten pienten hiukkasten tutkimus kytkeytyy maailmankaikkeuden suurimpien kysymysten ratkaisemiseen? Työpajassa tutkijat havainnollistavat, kuinka magneettiset voimat vaikuttavat, esittelevät teknologioita, joilla on mahdollista nähdä avaruudesta tulevaa hiukkassäteilyä paljain silmin, ja näyttävät, mistä Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERNin kokeissa käytettävät ilmaisimet koostuvat. Pääset myös kysymään kokeellisen ja teoreettisen hiukkasfysiikan tutkijoiden työstä ja tutkimuksesta.

HUOM! Maailmankaikkeuden hiukkasia -työpaja on mukana vain illan ohjelmassa! Koululaiskierrosten aikana samassa tilassa järjestetään Drone-työpaja.

Järjestäjä: HIP, Helsinki Institute of Physics

Työpaja 4: Sähkömagneettinen säteily

Tässä työpajassa tutustutaan valon ja infrapunasäteilyn syntyyn ja ominaisuuksiin. Samalla opimme jotain ulkoavaruuden elämän etsimisestä, ilmastonmuutoksesta ja spektreistä – saatat huomata, että säteilet itsekin!

Järjestäjä: F2K (osa Helsingin yliopiston tiedekasvatustoimintaa)

ILMOITTAUTUMISOHJEET KOULURYHMILLE:

Aamupäivällä työpajat ovat avoinna koululaisryhmille. Työpajakierroksia järjestetään peruskoulu- ja lukioluokille päivällä klo 9.00-10.20, 10.30-11.50 ja 13.00-14.20 (jokaisella kierroksella käydään kaikissa neljässä eri pajassa). Max 26 oppilasta/luokka. Pajoja suositellaan noin viidesluokkalaisista alkaen. Vapaiden aikojen tiedustelu ja ilmoittautuminen koululaisten työpajoihin osoitteeseen observatorio@helsinki.fi. Kierrokset ovat maksuttomia.

ILTAOHJELMAAN EI ILMOITTAUTUMISTA:

Illalla klo 17–20 Observatorion työpajat ja näyttelyt ovat avoinna kaikille. Illan työpajat ovat avoinna non-stopina ilman ennakkoilmoittautumista. Tapahtuma on yleisölle maksuton.

Yhteyshenkilö

Paula Kyyrö
050 318 5293

Tapahtumanjärjestäjä

Helsingin observatorio / Helsingin yliopistomuseo

Elävöitä tähtitieteen opetusta vierailulla Helsingin observatoriolle! Arkkitehti Engelin suunnittelema, vuonna 1834 valmistunut Helsingin observatorio toimii nykyään tähtitieteen yleisökeskuksena, jossa voi tutustua kiehtovaan maailmankaikkeuteen sekä Observatorion ja tähtitieteen historiaan.

Aika ja paikka

Lataa kalenteriisi Pe 27.9.2019 09:00 - 20:00Lataa kalenteriisi
Helsingin observatorio
Kopernikuksentie 1, Helsinki
    

Tietoa

Kulttuurinala
Ensisijainen kohderyhmä
Kieli
Tapahtumatyyppi