Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Sanat haltuun (FI)

rap-työpaja
Ke 4.9. – Ke 18.12.2019
Rauhatäti ja pyykkitupa
Tämän hetken suosituin musiikin muoto on rap ja se perustuu kielen suvereeniin hallintaan. Siksi rap toimii hyvin myös työpajan teemana. Rap-työpajassa analysoidaan tekstin puhujaa, näkökulmaa ja neutraalia kieltä. Tähtivieraana työpajassa on mukana rap-muusikko, joka innostaa tekstien pariin musiikin kautta.

Lukutaitoa nuorille - ILMOITTAUTUMINEN TYÖPAJOIHIN ON PÄÄTTYNYT

Sanat haltuun rap-työpaja on nuorten ja heikosti lukevien nuorten lukutaidon vahvistamiseksi kehitetty toimintamalli. Välineenä käytämme rap-lyriikkaa ja lähiopetusta. Tavoitteemme on antaa nuorille työkaluja tunnistaa omia tekstitaidon vahvuuksia ja rohkaistua käyttämään niitä kaikissa tekstiympäristöissä.

Tämän hetken suosituin musiikin muoto on rap ja se perustuu kielen suvereeniin hallintaan. Siksi rap toimii hyvin myös työpajan teemana. Rap-työpajassa analysoidaan tekstin puhujaa, näkökulmaa ja neutraalia kieltä. Tähtivieraana työpajassa on mukana rap-muusikko, joka innostaa tekstien pariin musiikin kautta.
Työpajassa kysytään muun muassa kuka puhuu, kenelle sanat on osoitettu, mihin tekstillä pyritään. Kun lukemisen lähtökohtana on oma suosikkimusiikki, suhde kieleen ja lukemiseen on luonteva.

Työpajoja toteuttavat opetuksen, kirjallisuuden ja rap-musiikin ammattilaiset. Kirjastossa työpajoja ohjaavat:

Aleksis Salusjärvi
päätoimittaa Lukukeskuksen julkaisemaa Kiiltomato-verkkolehteä. Sen lisäksi hän opettaa kirjoittamista ja journalismia eri oppilaitoksissa ja yliopistossa. Ammattikoulupoikien lukeminen on Aleksisin erikoisalaa, hän on vetänyt Sanat haltuun-hanketta jo vuodesta 2016. Tällä hetkellä Sanat haltuun –hanke on laajentunut perusasteen erityisopetukseen ja vankiloihin. Aleksis työskentele nuorten ja nuorten aikuisten parissa. Journalismi, kritiikki ja erilaiset esiintyvän kirjallisuuden muodot (erityisesti runous) ovat Aleksisin ydinosaamisaluetta. Samoin heikon motivaation omaavien lukijoiden kanssa työskentely.

Hanna Yli-Tepsa
aka MC Rauhatäti on suomenkielisen naisten tekemän rap-musiikin uranuurtajia ja hän on julkaissut kaksi kokopitkää rap-albumia. Hän on myös pitkän linjan pedagogi, työpajaohjaaja sekä tanssinopettaja. Hanna on pitänyt rap-työpajoja laajasti niin kouluissa kuin vankiloissakin sekä lukuisten erityisryhmien, kuten lastensuojelun asiakkaiden, päihderiippuvaisten, seksityöntekijöiden, mielenterveyskuntoutujien ja syrjäytyneiden kanssa. Hänen erityistaitonsa on hyvän ryhmähengen ja -dynamiikan luominen erilaisissa yhteisöissä. Hänen mukaansatempaava yhteisöllinen ja lämmin tapansa ohjata ryhmää jättää harvan kylmäksi. Helsingin tanssiopistossa hän on toiminut tanssinopettajana vuodesta 2000 lähtien.

Ilja "illmari" Lehtinen
on räppäri, lavarunoilija, näytelmäkirjailija ja monialainen sanataiteilija. Lavarunouden ja räpin parissa hän on puuhastellut jo pitkän aikaa, eritoten Helsinki Poetry Connectionin tapahtumissa; mm. voittanut Helsingin lavarunousmestaruuden ja julkaissut yhden kokopitkän sooloalbumin sekä kaksi albumia etno-indie-hiphop-kokoonpano haapoja&illmari-kollektiivin kanssa. Lehtinen on valmistunut Teatterikorkeakoulusta dramaturgiksi ja tehnyt monipuolisesti töitä suomalaisella teatterikentällä niin käsikirjoittajana, ohjaajana kuin äänisuunnittelijanakin. Lehtiselle myönnettiin näytelmätekstistä "elinvoima" vuoden 2019 Kritiikin Kannukset. Hän aiemmin työskennellyt myös mm. vammaisohjaajana sekä valmistunut maisteriksi teoreettisen filosofian oppianeesta.

Miksi lukutaito on tärkeää?
Räppitekstien kautta puhujan tunnistaminen havainnollistaa lukutaitoa konkreettisesti. Kysymys ”kuka puhuu?” on käytännön lukutaidon tärkein työkalu. Puheella vaikuttaminen onnistuu paljon huonommin, kun piilomotiivit paljastuvat. Arkisin tapa kokeilla tätä on mainonta. Mainokset pyrkivät vaikuttamaan ostoskäyttäytymiseemme. Vaikka kaikki tietävät tämän, mainokset toimivat. Ne onnistuvat muuttamaan käsityksiämme siitä huolimatta, että tiedämme niiden kaunistelevan totuutta. Kun lukutaito on hyvä, on vaikeampaa tulla huijatuksi tai johdetuksi harhaan.

https://sanathaltuun.fi/
https://lukukeskus.fi/sanat-haltuun-100-lukutaitotyopajaa-teknisten-aloj...

Sanat haltuun rap-työpajat on suunnattu helsinkiläisten toisen asteen oppilaitosten ensimmäisille luokille.

Lisätietoja Helsingin kaupunginkirjaston Sanat haltuun rap-työpajoista
Minna Rimpilä
minna.rimpila@hel.fi
040-4806772

Lisätietoja Sanat haltuun –hankkeesta ja lisää työpajoja varattavissa Lukukeskuksesta
www.lukukeskus.fi
Hankepäällikkö
Emmi Jäkkö
emmi.jakko@lukukeskus.fi
puh. 050 563 8998

Yhteyshenkilö

Minna Rimpilä
040 480 6772

Tapahtumanjärjestäjä

Helsingin kaupunginkirjasto

Kaupunginkirjasto tarjoaa pääsyn aineistoihin, tietoon ja kulttuurisisältöihin, edistää lukemista ja kirjallisuutta sekä tarjoaa tukea tiedon hankintaan ja käyttöön.

Aika ja paikka

Lataa kalenteriisi Ke 4.9.2019 10:00 - Ke 18.12.2019 12:00Lataa kalenteriisi
Helsingin kaupunginkirjaston toimipisteet
    

Tietoa

Ensisijainen kohderyhmä
Kieli
Tapahtumatyyppi
Hintatiedot
Käynnin arvo 15€/hlö
Kesto
90min