Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Stoan kulttuurikurssi: Eläviä tarinoita

Laajuus noin 15 oppituntia
Ma 16.9. – La 30.11.2019
Kulttuurikurssi Eläviä tarinoita
Kuvaaja: Hanna Westerholm
Ihmismieli tarvitsee syy-seuraussuhteita ja jonkin rangan, johon liittää uutta tietoa ja joka laittaa kokemuksemme perspektiiviin. Tästä jatkuvasti itsellemme kertomastamme tarinasta kumpuaa ajattelumme malli. Me ajattelemme tarinoina. – Janne Saarikivi

Ihminen on Homo narrans, tarinoita kertova olento, jolla on kyky kuvitella asioita.

Ihmiskunnan historia on tarina, jonka jokaisella kansalla ja yksilöllä on tarinansa. Tarinat ovat kaikkialla: päivän lehdissä, fyysisissä paikoissa, taiteessa - jopa tuotteilla, koska ne myyvät. Tarinat voivat tänä päivänä hyvin, koska kaikki haluavat ja osaavat kertoa tarinoita.

Tarinoissa on kyse empatiasta ja jakamisesta, samastumisesta toiseen, kertojan ja kuulijan suhteesta. Ne luovat identiteettiä, auttavat hahmottamaan monimutkaista todellisuutta, rakentavat ymmärrystä. Ne viihdyttävät ja lohduttavat. Ne voivat myös kirkastaa tai vääristää todellisuutta. Tarinoita kirjoitetaan ja uudelleen kirjoitetaan loputtomasti.

Kurssilla pohditaan tarinoiden merkitystä ja tutkitaan niiden rakentumista. Miten taipuu tarinaksi näyttämölle ihmiskunnan historia? Voiko yksittäinen taideteos kertoa tarinoita, ja miten? Miten rakentaa tarinoita spoken word -artisti? Entä kuinka herätetään henkiin tai päivitetään klassikko, jonka kansille on laskeutunut pölyä jo vuosikaudet? Pohditaan myös elokuvan kerrontaa, jossa sanoja tärkeämpiä ovat liike, kuvakulma ja äänimaailma.

Kurssilla tutustutaan erilaisiin tarinankerronnan muotoihin ja kerrotaan tarinoita itse - koska jokainen meistä kantaa tarinoita sisällään.

Kurssin alustava ohjelma, noin vk 39-46 välillä:

- asiantuntijapuheenvuoro: tarinoiden merkityksestä ja rakentamisesta
- ma 30.9. Kansallisteatteri: Sapiens, tarina tarinoita kertovasta ihmislajista. Yuval Noah Hararin alkuperäisteoksen pohjalta Minna Leino. Taiteilijatapaaminen, video ja tehtäväpaketti esitykseen liittyen.
- tarinatyöpajat, Susanna Ruuhilahti (6x45min). Syntyy kuunnelma ja/ tai verkkojulkaisu?
- teemaan sopiva elokuva ja sen käsittelyä. HUOM! Elokuvaehdotukset tervetulleita.
- näyttely, esim. Kiasma: Yhteiseloa, Henkistymisen teemojen lisäksi näyttely käsittelee myös inhimillisen tiedon ja kuvittelukykymme rajoja. Opastus ja/tai työpaja?
TAI VAIHTOEHTOISESTI spoken word –artistin tapaaminen ja yhden kerran mittainen työpaja.

HUOM! Muutokset mahdollisia.

Yhteyshenkilö

Hanna Westerholm
050 464 9536

Tapahtumanjärjestäjä

Stoa

Stoa on moniääninen, kansainvälinen ja kiinnostava kulttuurikeskus Helsingin Itäkeskuksessa, metroradan varrella. Stoan ohjelmatoiminnasta vastaa Helsingin kaupunki / Kulttuuri ja vapaa-aika / Yleiset kulttuuripalvelut.

Aika ja paikka

Lataa kalenteriisi Ma 16.9.2019 10:58 - La 30.11.2019 10:58Lataa kalenteriisi
Stoa
Turunlinnantie 1, Itäkeskus