Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Kahden polven kuvajournalismia

Sakari Piippo ja Caj Bremer
Pe 13.9.2019 – Su 5.1.2020
Sakari Piippo: Eräitä huomioita Suomen poliittisesta järjestelmästä (2015-2019)
Kuvaaja: Sakari Piippo
Valokuvataiteen museon syksyssä nähdään kuvajournalismia Suomen poliittisesta järjestelmästä ja arkipäivästä

Sakari Piippo: Eräitä huomioita Suomen poliittisesta järjestelmästä

”Joukko toimittajia on kerääntynyt ministerin ympärille esittämään kysymyksiä hallitusohjelman kärkihankkeiden toteutumisesta. Ministeri vastaa vakavana. Kiillotetuissa mustissa kengissä on nauha umpisolmussa.”

Eräitä huomioita Suomen poliittisesta järjestelmästä on valokuvaaja Sakari Piipon (s.1982) dokumentaarinen trilogia. Teoksessa liikutaan poliittisen vallan huipulta valtioneuvoston tiedotustilaisuuksista kunnanvaltuustojen kokoussaleihin ja vaalien alla äänestyspaikoille.

Otsikoihin nousevien loistokkaiden vaalivoittojen, kärkipoliitikkojen välisten valtapelien ja koko kansaa kiinnostavien kohupäätösten sijaan tässä hiljaisessa teoksessa tarkastellaan politiikan kuivakkaa arkipuurtamista: ryppyyn istuttuja puvuntakkeja, pitkiksi venyviä valtuustokokouksia ja ostosreissun yhteydessä suoritettua pientä mutta arvokasta rituaalia, äänestämistä.

Osa Piipon kuvista nousi julkisen keskustelun aiheeksi vuonna 2016 kun Valtioneuvoston kanslia halusi estää Piippoa julkaisemasta hyvän maun vastaisina pitämiään kuvia. Näistä ”kielletyistä kuvista” syntynyt kohu kirkasti ajatusta siitä, että politiikan kuvaamiselle uudesta näkökulmasta on tilausta ja tarvetta.

Eräitä huomioita Suomen poliittisesta järjestelmästä läpivalaisee päätöksentekojärjestelmäämme yllättävästä kulmasta ja saa miettimään koko yhteiskuntaa toisin.

*

Caj Bermer: Suomalainen arkipäivä

Syksyllä 2019 Suomen valokuvataiteen museossa nähdään myös suomalaisen reportaasikuvauksen uudistajan, Caj Bremerin (s. 1929) klassikkovalokuvasarja Suomalainen arkipäivä (1971).

Kunnianhimoinen Suomalainen arkipäivä -hanke syntyi, kun Bremer irrottautui päivittäisestä lehtityöstään ja kiersi Suomen Kulttuurirahaston apurahan turvin ympäri maata. Kuvasarjassa Bremer halusi kuvata tavallista ihmistä ja hänen ympäristöään, kaupungistumista sekä maalaismaiseman väistymistä modernin maailman tieltä. Kameransa Bremer kohdisti epäkohtiin ja nosti esille muun muassa ihmisten asumisympäristöä sekä massamuuttoa Ruotsiin.

Bremer kuvasi vuoden ajan materiaalia, josta syntyi kahdentoista kuva- ja tekstikokonaisuuden näyttely, jonka muoto jäljitteli lehden taittoa. Näyttelyn tekstit syntyivät yhteistyössä Bremerin Viikkosanomien kollegan, toimittaja Ulla-Maija Kivikurun kanssa. Suomalainen arkipäivä oli esillä ensimmäisen kerran Porvoon taidehallissa vuonna 1972. Myöhemmin kokonaisuus kiersi Suomea ja oli esillä myös Tukholman kaupunginmuseossa sekä Lontoon The Photographers’ Galleryssä.

Helsingin Sanomat kirjoitti näyttelystä otsikolla ”Ihmisiä täällä Pohjantähden alla” 7.5.1972: "Yhteiskuntaa eritteleviä, realistisen taiteen keinoin koskettavia kuvia, jotka puhuvat selvää ja rikasta kansan kieltä.” Caj Bremer sai teossarjasta valtionpalkinnon vuonna 1972 ja tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 1973. Teossarja on osa Suomen valokuvataiteen museon kokoelmaa. Valokuvataiteen museon näyttelyssä nähdään alkuperäiset, taiteilijan itsensä vedostamat valokuvat.

Tapahtumanjärjestäjä

Suomen valokuvataiteen museo

Suomen valokuvataiteen museo on valtakunnallinen valokuvan erikoismuseo Kaapelitehtaalla Helsingissä, jonka näyttelyt esittelevät monipuolisesti valokuvan ja visuaalisen kulttuurin eri osa-alueita ja historiaa. Taidevalokuvan lisäksi näyttelysisällöissä painottuvat myös uutiskuva ja mainoskuva. Näyttelyihin liittyvät opastukset, työpajat, taiteilijatapaamiset ja luennot tutustuttavat kaikenikäisiä valokuvauksen nykypäivään ja historiaan.

Aika ja paikka

Lataa kalenteriisi Pe 13.9.2019 11:00 - Su 5.1.2020 18:00Lataa kalenteriisi
    

Tietoa

Ensisijainen kohderyhmä
Tapahtumatyyppi
Hintatiedot
Näyttelyvierailu on maksuton kaikille alle 18-vuotiaille (ja yli 18-vuotiaille lukiota tai ammatillista perustutkintoa suorittaville) sekä heidän opettajilleen.