Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Sapiens

tarina tarinoita kertovasta ihmislajista
Ke 11.9.2019 – To 31.12.2020
Sapiens
Kuvaaja: Hanna Ahti
Seitsemänkymmentätuhatta vuotta sitten Homo sapiens oli vähäpätöinen eläin, joka vain puuhaili omiaan yhdessä Afrikan kolkassa. Seuraavien kymmenien vuosituhansien aikana se teki itsestään koko planeetan herran ja kohotti itse itsensä jumalaksi. Sattumanvaraisen geenimutaation myötä sapiens sai kyvyn, joka erotti sen muista eläimistä; kyvyn puhua kuvitteellisista asioista eli kertoa tarinoita. Tämä tarinoiden luoma todellisuus antoi ennennäkemättömät mahdollisuudet yhteistyölle ‒ tuolle luovalle ja tuhoavalle voimalle.

Huolimatta kaikista niistä hämmästyttävistä asioista, joihin sapiens kykenee, on se kuitenkin edelleen epävarma päämääristään ja tuntuu olevan yhtä tyytymätön kuin aina ennenkin. Se tuntuu myös olevan vastuuttomampi kuin koskaan aiemmin. Mahtaako olla mitään vaarallisempaa kuin tyytymättömät ja vastuuttomat jumalat, jotka eivät tiedä mitä haluavat?

Yuval Noah Hararin kansainväliseen bestseller-teokseen pohjautuva Sapiens on tarina tarinoita kertovasta ihmislajista. Luontodokumentin tavoin etenevä esitys tarjoaa hauskan, sarkastisen ja totunnaisia ajatuksia rikkovan näkymän ihmislajin historiaan aina ajan alkuhämäristä nykyaikaan – ja vähän tulevaisuuteenkin.

Audiovisuaalisesti vahvan näyttämöteoksen toteutuksesta vastaavat suomalaisen teatterin ja tanssin huipputekijät ‒ Kansallisteatterin dramaturgi ja ohjaaja Minna Leino, palkittu W A U H A U S-ryhmä (ohjaaja Anni Klein, koreografi Jarkko Partanen, äänisuunnittelijat Heidi Soidinsalo ja Jussi Matikainen ja lavastaja Samuli Laine) sekä valosuunnittelija Jani-Matti Salo ja pukusuunnittelija Laura Haapakangas. Sapiens-teoksen on julkaissut suomeksi Bazar Kustannus Oy (2016).

Yhteistyössä
Kansallisteatteri, W A U H A U S ja Zodiak ‒ Uuden tanssin keskus

Kantaesitys Suurella näyttämöllä 11.9.2019

Esitys on tekstitetty englanniksi.

Kertoja Jarmo Heikkinen
Näyttämöllä Hanna Ahti, Iida Kuningas, Aksinja Lommi, Markku Maalismaa, Karin Pacius, Ilja Peltonen, Heikki Pitkänen, Johannes Purovaara, Antti Pääkkönen, Juha Varis
Ohjaus ja koreografia Anni Klein ja Jarkko Partanen

Alkuperäisteos Yuval Noah Harari
Sovitus ja esityksen käsikirjoitus Minna Leino
Alkuperäisteoksen suomennos Jaana Iso-Markku
Lavastus Samuli Laine
Pukusuunnittelu Laura Haapakangas
Valosuunnittelu Jani-Matti Salo
Äänisuunnittelu Heidi Soidinsalo ja Jussi Matikainen
Naamioinnin suunnittelu Minttu Minkkinen
Tarpeiston suunnittelu Sanna Sucksdorff
Ohjaajien assistentit Maia Häkli ja Salla Loper

Liput
Peruslippu 37–47 € / Eläkeläinen 32–43 € / Opiskelija 19–22 €

Yhteyshenkilö

Kansallisteatterin ryhmämyynti
010 7331 332

Tapahtumanjärjestäjä

Suomen Kansallisteatteri

Kansallisteatterin neljällä näyttämöllä on valittavana monipuolinen ohjelmisto. Näytelmiin liittyy usein työpajoja ja oheismateriaalia opettajien käyttöön.

Aika ja paikka

Lataa kalenteriisi Ke 11.9.2019 19:00 - To 31.12.2020 22:00Lataa kalenteriisi
Suomen Kansallisteatteri
Läntinen Teatterikuja 1, 00100 Helsinki