Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

10 kohtausta seksuaalisesta vallankäytöstä

artivistinen teatteriesitys ja draamatyöpaja
Ma 20.5.2019 13:00 – 14:00
#metoo #suostumus2018 #jokuraja #artivismi
Kuvaaja: Heini Vahtera
Nopean Toiminnan Naiset vierailevat Ylioppilasteatterilla. 10 kohtausta seksuaalisesta vallankäytöstä esitys käsittelee seksuaalista vallankäyttöä nuorten naisten näkökulmasta suomalaisessa yhteiskunnassa. Kipeitä kokemuksia käydään läpi mustan huumorin keinoin lapsuudesta kohti aikuisuutta. Esitys huipentuu yhteiseen, yleisöä osallistavaan mielenosoitukseen. Yleisöllä on mahdollisuus tulla lavalle seisomaan kyltin kanssa, johon kukin saa kirjoittaa itse valitsemansa lauseen. Lauseita voi myös kirjoittaa paperille juuri ennen esitystä, jolloin ne heijastetaan osaksi esitystä lavan taustakankaalle. Esitykseen osallistuminen on yleisölle täysin vapaaehtoista. "Nostipa tunteet pintaan, vanhan häpeänkin, kuitenkin kepeästi, älykkäästi ja hauskastikin, ja ehdotti kuritonta vapautta juuri siitä! Upeaa!"- katsojapalaute #metoo #jokuraja! #artivismi Esitykset: Ylioppilasteatteri (Helsinki) su 19.05 klo 19.00. ma 20.05 klo 13.00. (14-15 Draamatyöpaja) ​ma 20.05 klo 19.00.

Musta komedia käsittelee seksuaalista vallankäyttöä ja naiseksi kasvamisen kipupisteitä.

Seksuaalinen vallankäyttö ei ole vain pimeissä huoneissa tapahtuvaan väkivaltaa. Monelle on tuttua bussissa liian lähelle viereen istuva henkilö, tai työpaikalla hymyjä ja hyväilyjä kerjäävä pomo. Esityksessä kuvataan niitä tosielämän vallankäytön muotoja, tilanteista ja tapahtumia, joita työryhmän jäsenet ovat kohdanneet elämässään. Kohtaukset limittyvät toisiinsa kuin tajunnanvirta, jossa tarinan päähenkilö Heidi juoksee kipeintä traumaansa pakoon. Vaikeimpana muistona esityksen ohjaaja Heini Vahtera tuo lavalle oman kokemuksensa raiskauksesta ja sen käsittelemisestä oikeussalissa.

Esitys syntyi syksyllä 2018 nopean toiminnan aktivistisena teatteriprojektina, osana Vahteran YAMK Soveltavan taiteen koulutusohjelman opinnäytetyötä. Esitys nähtiin tuolloin Taideakatemian Köysiteatterilla, jossa se herätti tunteita ja keräsi kiitosta.

Työryhmä Nopean Toiminnan Naiset pyrkii esityksellään vaikuttamaan ihmisten asenteisiin ja avaamaan silmiä sille, että #metoo -liike koskettaa yhteiskunnassa suurta osaa ihmisiä. Esitys on henkilökohtainen, avoin ja koskettava, mutta silti kepeän kathartinen. Siinä käydään läpi mustan huumorin keinoin kipeitä kokemuksia lapsuudesta kohti aikuisuutta, nuorten naisten näkökulmasta suomalaisessa yhteiskunnassa.

Esitys huipentuu yhteiseen, yleisöä osallistavaan mielenosoitukseen. Yleisöllä on mahdollisuus tulla lavalle seisomaan kyltin kanssa, johon kukin saa kirjoittaa itse valitsemansa lauseen. Lauseita voi myös kirjoittaa paperille juuri ennen esitystä, jolloin ne heijastetaan osaksi esitystä lavan taustakankaalle. Esityksen mielenosoitukseen osallistuminen on yleisölle täysin vapaaehtoista.

Kesto: n.1h

Ikäsuositus: 15+

DRAAMATYÖPAJA

Päiväesityksen ma 20.05 klo 13.00. yhteyteen on tarjolla myös esitystä purkava ja yleisöä osallistava draamatyöpaja, heti esityksen jälkeen klo:14.00. Draamatyöpajojen osallistujat pureutuvat esityksen jälkeen aiheeseen yhdessä esityksen ohjaajan Heini Vahteran (teatteri-ilmaisun ohjaaja) ja esityksen näyttelijän Meri-Tuuli Lönnin (teatteri-ilmaisun ohjaaja) kanssa. Draamatyöpajojen työmenetelminä toimivat nukketeatterin käsimanipulaation, Forum-teatterin ja soveltavan draaman menetelmät. Draamatyöpajan tavoitteena on oppia tunnistamaan seksuaalisen itsemääräämisoikeuden rajat, ja tutkia keinoja puuttua seksuaaliseen vallankäyttöön.

Työpajan tiedot:
Kesto: 1h
Osallistujamäärä: max 30 hklö + ryhmän ohjaava opettaja/opettajat
Ikäsuositus: 15-20-vuotiaat
Hinta: 20€ ryhmän ilmoittautumismaksu​
Työpajan varaukset:
kulttuurivaltakunta@gmail.com
​044 3575759

Yhteyshenkilö

Heini Emilia Vahtera
044 357 5759

Tapahtumanjärjestäjä

Nopean Toiminnan Naiset

Aktivistinen teatteriryhmä Nopean Toiminnan Naiset vierailee Helsingin Ylioppilasteatterilla esityksellä 10 kohtausta seksuaalisesta vallankäytöstä. Yhden esityksen yhteyteen järjestetään myös esitystä purkava draaamatyöpaja.

Aika ja paikka

Lataa kalenteriisi Ma 20.5.2019 13:00 - 14:00Lataa kalenteriisi
Ylioppilasteatteri (Helsinki)
Aleksanterinkatu 23 (Kolmen sepän aukiolta)
    

Tietoa

Ensisijainen kohderyhmä
Kieli
Tapahtumatyyppi
Hintatiedot
perulippu 15€ alennuslippu 10€ (Alennuslippuun ovat oikeutettuja opiskelijat, lapset, eläkeläiset, työttömät ja muut vähävaraiset.) Draamatyöpaja maksaa koko ryhmälle vain ilmoittautumismaksun 20€.
Kesto
120min