Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Ruudt Peters: BRON

Pe 25.1. – Su 17.3.2019
Ruudt Peters
Designmuseon Galleriassa avautuu kuvataiteilija ja korusuunnittelija Ruudt Petersin (s.1950) retrospektiivinäyttely BRON (alkulähde). BRON on läpileikkaus Petersin 44-vuotiseen taiteilijauraan, jossa yhdistyvät kokonaisinstallaatioksi koko hänen tuotantonsa aina 1970-luvun alusta lähtien. Näyttely kuljettaa läpi Petersin uran kapinalliseksi kuvatun aikakauden edeten aina nykyhetkeen asti. Hänen suunnittelussaan yhdistyvät niin kulttuurit, tavat sekä traditiot kuin monipuolinen materiaalien käyttö.

Ruudt Peters yhdistelee taiteessaan eri teemoja sekoittaen niihin oman ajattelunsa ja mielikuvituksen yhdeksi kokonaisuudeksi. Aiheet syntyvät kulttuureista, uskonnoista, traditioista, sukupuolesta, ruumiillisuudesta sekä alkemiasta. Itse hän luonnehtii korusuunnitteluaan seuraavasti:
”Koruihin liittyvät tapahtumat ovat aina yhteydessä toisiinsa ja niistä syntyneisiin inspiraatioihini. Taiteessani sekoittuvat niin syy ja seuras, toiminta ja vastatoiminta, putoaminen ja jaloilleen pääseminen, epävarmuus, havainto kuin mielenkiinto. Näyttelyssä BRON nämä kaikki elementit rakentuvat yhdeksi kokonaiseksi mediainstallaatioksi, joka ei vain esittele korujani eri vuosikymmeniltä, vaan nostaa esiin niiden taustalla olevat tarinat. Näyttelytilassa korujen kohdalle on lisätty QR-koodi, jonka takaa aukeaa video, jossa kävijä voi videomuodossa löytää lisätietoja”.

Peters loi jo hyvin varhaisessa vaiheessa omintakeisen ja kuvanveistoksellisen tyylisuuntansa. Hollantilainen korusuunnittelu oli hyvin kaavamaista vielä 1970-luvulla, eikä Peters viihtynyt sen asettamissa rajoissa. Hänen pitämissään näyttelyissä aina 90-luvun alusta asti on löydettävissä sama veistoksellisuus. Monumentaaliset installaatiot kohoavat näyttelytiloissa kätkien sisäänsä suunnittelijan tekemät korut. Peters haluaa installoivan esitysmuodon kautta osoittaa, kuinka merkityksellinen korutaiteelle on se ympäristö, jossa se esitetään.

Designmuseo esittelee aika ajoin yleisölle nykydesignin kansainvälisesti kiinnostavia esimerkkejä. Petersin monipuolinen ajattelu ja eri materiaalien taiturimainen yhdistely on erinomainen mahdollisuus nähdä jotain uutta nykysuunnittelun alalta.

Petersin yhdessä Leo Versteijlen kanssa tuottama näyttely BRON nähtiin ensimmäisen kerran CODA museossa Apeldoornissa Hollannissa vuonna 2017. Sen jälkeen näyttely on kiertänyt Virossa ja Kiinassa, josta se tuotiin Helsinkiin.

Yhteyshenkilö

Designmuseon info
09 6220 540

Tapahtumanjärjestäjä

Designmuseo

Designmuseo on valtakunnallinen muotoilun erikoismuseo. Designmuseo kerää ja tallentaa muotoilualan kokoelmaa, tutkii muotoilualan historiaa ja kehitystä sekä esittelee muotoilusta kertovia näyttelyitä Suomessa ja maailmalla. Kouluille museo tarjoaa monipuolisuutta oppimisympäristöihin. Muotoilun ammattikäytännöt ja muotoilukasvatus on toimintamme keskiössä. Designmuseossa tutustutaan muotoiluun itsenäisesti tai oppaan johdolla. Museo järjestää myös runsaasti muotoiluun liittyviä tapahtumia ja mahdollisuuksia tavata muotoilijoita. Kouluja varten löytyy tila Studio koulujen työpajoihin, tehtäviin, aineistojen tutkimiseen ja eväiden syömiseen . Järjestämme tänäkin lukukautena koululaisryhmille mahdollisuuden tutustua näyttelyihin tiistaisin jo klo 9 alkaen. Ennakkoilmoittautuminen info@designmuseum.fi. Ryhmät ovat tervetulleita vierailemaan myös muina museon aukioloaikoina (1.9.–31.5. ke-su klo 11-18, 1.6.-31.8. ma-su klo 11-18).

Aika ja paikka

Lataa kalenteriisi Pe 25.1.2019 11:00 - Su 17.3.2019 18:00Lataa kalenteriisi
Designmuseo
Korkeavuorenkatu 23, 00130 Helsinki
    

Tietoa

Ensisijainen kohderyhmä
Tapahtumatyyppi
Hintatiedot
Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Kouluryhmän kanssa saapuva opettaja 0 €.