Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Poliittisen valokuvan festivaali 2019

Mahdollisuus
Pe 8.3. – Su 26.5.2019
Touko Hujanen, sarjasta Metsäperhe 2018
Taiteilija: Touko Hujanen, 2018
Vuoden 2019 festivaali keskittyy valokuvahankkeisiin, jotka pyrkivät muutokseen positiivisen vaikuttamisen kautta.

Poliittisen valokuvan festivaali 2019: Mahdollisuus etsii kuvittelun kykyä ja toiminnan mahdollisuuksia. Festivaali nostaa esiin valokuvahankkeita, jotka käsittelevät pienempiä ja isompia muutoksia ja vaihtoehtoisia tapoja ajatella ja elää. Muutokset voivat olla henkilökohtaisia elämäntapavalintoja tai ne voivat tähdätä laajempaan murrokseen yhteiskunnan tai taloudellisen vallan rakenteissa. Hankkeet ehdottavat eettistä kuvittelukykyä, jonka avulla voimme kyseenalaistaa olemassa olevat rakenteet. Toivo on tila, jonka avulla pystymme kuvittelemaan maailman sellaisena kuin sen pitäisi olla, eikä sellaisena kuin se meille uskotellaan.

Valokuvat eivät koskaan yksinkertaisesti esitä asioita tai ihmisiä, vaan niiden tuottama tieto on monimutkainen verkosto mahdollisuuksia, olosuhteita, katsomisen ja näyttämisen konventioita, valtaa, alistamista ja empatiaa. Katsojalta vaaditaan myös eettistä ymmärrystä siitä, että hän ei ole niiden olosuhteiden ulkopuolella, jotka tekivät valokuvaamisen ja valokuvan mahdolliseksi. Katsojan täytyy tulkita, yhdistellä faktoja ja – ennen kaikkea – kuvitella.

Poliittisen valokuvan festivaalin 2019 valokuvaajat, taiteilijat ja tekijät: Laia Abril, Darya Apakhonchich, Airin Bahmani, Aslan Gaisumov, Pekka Elomaa ja Lyhdyn työryhmä, Touko Hujanen, Ella Kiviniemi & Linda Manner, Patrik Rastenberger & Sergio Prudant, Sanni Seppo & Ritva Kovalainen & Ville Tanttu, Kurt Tong sekä Winds of -näyttelyn kuraattorit Nayab Ikram ja Ramina Habibollah sekä taiteilijat Baran Caginli, Jeannette Ehlers, Mi Tjio ja Uwa Iduozee.

Festivaali kannustaa kuvittelemaan vaihtoehtoisia tapoja ajatella ja elää, sekä toimimaan yhdessä.

Vuoden 2019 Poliittisen valokuvan festivaali levittäytyy Suomen valokuvataiteen museon lisäksi kulttuurikeskus Stoaan, sekä Pertin Valinta - Sekotavarakauppaan ja Galleriaan.
Festivaalin aikana teemaa käsitellään valokuvanäyttelyissä, keskusteluissa, taiteilijatapaamisissa ja erilaisissa julkisen tilan hankkeissa. Ohjelmaan kuuluvat myös elokuvanäytökset ja näyttelytiloissa toteutettavat monitaiteiset hankkeet. Festivaalin yhteydessä julkaistaan myös festivaalin teemoja käsittelevä, ympäri Suomea jaettava festivaalilehti.

Festivaalin aikana tarjotaan kouluille myös sisältöjä syventäviä opastuksia, työpajoja sekä tehtävämateriaali.

#PVFPHOTO #PVFPHOTO19

Poliittisen valokuvan festivaali (PVF) on kantaaottavalle valokuvaukselle omistettu monitaiteinen ja tapahtuma. Festivaali kannustaa valokuvaajia, taiteilijoita, tutkijoita ja yleisöä osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja vaikuttamiseen. Poliittisen valokuvan festivaali käynnistyi syksyllä 2014. Ensimmäisen vuonna 2015 järjestetyn festivaalin teema oli sukupolvikonflikteja käsittelevä Kolmanteen polveen​. Seuraava festivaali 2016 käsitteli siirtolaisuutta sekä ihmisten kokemusta paikasta ja kodista teemalla ​Kotimaa​. Järjestyksessään kolmas Poliittisen valokuvan festivaali käynnistyi helmikuussa​ ​2017 ja sen teema oli ​Ruoka - Post Food​. Festivaali tutki ruokatuotantoon liittyviä yhteikunnallisia, taloudellisia ja poliittisia rakenteita. Vuodesta 2017 eteenpäin festivaali muuttui biennaaliksi.

Poliittisen valokuvan festivaalia toteuttaa Poliittisen valokuvan festivaali ry.

Valokuvataiteen museon näyttelyt ovat avoinna
ti–su 11–18, ke 11–20
ma suljettu

Yhteyshenkilö

Laura Porola

Tapahtumanjärjestäjä

Suomen valokuvataiteen museo

Suomen valokuvataiteen museo on valtakunnallinen valokuvan erikoismuseo Kaapelitehtaalla Helsingissä, jonka näyttelyt esittelevät monipuolisesti valokuvan ja visuaalisen kulttuurin eri osa-alueita ja historiaa. Taidevalokuvan lisäksi näyttelysisällöissä painottuvat myös uutiskuva ja mainoskuva. Näyttelyihin liittyvät opastukset, työpajat, taiteilijatapaamiset ja luennot tutustuttavat kaikenikäisiä valokuvauksen nykypäivään ja historiaan.

Aika ja paikka

Lataa kalenteriisi Pe 8.3.2019 11:00 - Su 26.5.2019 18:00Lataa kalenteriisi
    

Tietoa

Ensisijainen kohderyhmä
Tapahtumatyyppi
Hintatiedot
Näyttelyvierailu on maksuton kaikille alle 18-vuotiaille (ja yli 18-vuotiaille lukiota tai ammatillista perustutkintoa suorittaville) sekä heidän opettajilleen.