Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Kalevala, toisin sanoen

La 26.1. – Su 5.5.2019
Akseli Gallen-Kallela: Koru-Kalevalan kuvitusta, 1922. GKM/Jukka Paavola
Kuvaaja: GKM/Jukka Paavola, työ: Koru-Kalevala, 1922, taiteilija: Akseli Gallen-Kallela
Suomen kansalliseepoksen, Kalevalan, tarinat kiehtoivat taiteilija Akseli Gallen-Kallelaa läpi hänen elämänsä. Jotkin Gallen-Kallelan Kalevala-aiheiset maalaukset on nostettu kansallisiksi merkkiteoksiksi. Kalevala, toisin sanoen -näyttely pyrkii nostamaan esiin toisia aiheita ja teoksia: kesken jääneitä töitä, luonnoksia, henkilöhahmoja sekä niiden erilaisia puolia ja etenkin Kalevalan naishahmoja. Elias Lönnrot kokosi Kalevalan Suomen vanhoista runoista 170 vuotta sitten. Kalevalan tarinat sisältävät aineksia monista eri kulttuureista ja myyteistä. Mitä annettavaa Kalevalalla voi olla nykyajan ihmisille?

Suullisessa perinteessä kulttuurivaikutteet ovat aina liikkuneet ja tarinat eläneet siirtyessään kertojalta toiselle. Näyttelyssä Kalevala rinnastuu maailman tarinaperinteisiin. Kalevalassa on vaikutteita ja yhtäläisiä piirteitä monien muiden eeposten kanssa, kulkeutuivathan tarinat esimerkiksi kauppiaiden mukana.

Museon väki on astunut hetkeksi Lönnrotin töppösiin ja kerännyt nykyihmisiltä tarinoita yhteistyössä Sellon kirjaston kanssa. Nykyään ihmisten liikkuvuus on nopeampaa kuin aiemmin, ja Suomessa puhutaan useita eri kieliperheisiin kuuluvia kieliä. Tarinakeruun tuloksena museossa voi kuulla vanhoja lauluja, runoja ja kertomuksia kymmenellä eri kielellä muun muassa liettuaksi, suomeksi, hindiksi ja arabiaksi.

Nykytulkinnan näyttelyyn tuo lisäksi Espoon taiteilijakillan toteuttama installaatio Lintukoto. Se on 13 nykytaiteilijan yhteisteos, joka juhlistaa taiteilijakillan 10-vuotisuhlavuotta. Installaation tekijät ovat: Sirkku Ala-Harja, Nina Bask, Marja Blomster, Tapio Haapala, Esa Hyvärinen, Sanna Juujärvi-Bremer, Carita Maury, Mauno Mecklin, Tapio Nyyssönen, Anne Ovaska, Topi Ruotsalainen, Barbara Tieaho, Noora Ylipieti.

Yhteyshenkilö

Minna Lindfors
0104068840

Tapahtumanjärjestäjä

Gallen-Kallelan Museo

Gallen-Kallelan Museo on taiteilija Akseli Gallen-Kallelaan liittyvän tiedon ja taiteen keskus.

Aika ja paikka

Lataa kalenteriisi La 26.1.2019 11:00 - Su 5.5.2019 17:00Lataa kalenteriisi
Gallen-Kallelan Museo
Gallen-Kallelan tie 27, 02600 Espoo
    

Tietoa

Tapahtumatyyppi
Hintatiedot
Koululaisopastus 30€/ryhmä, ryhmän koko max. 25 hlö Alle 18-vuotiaille ilmainen sisäänpääsy Opastuksen kesto 30-45min