Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Sanna From – Heta Kuchka: Mashallah – ما شاء الله

To 7. – Ke 13.3.2019
Mashallah
Kuvaaja: Heta kuchka, työ: Mashallah, taiteilija: Sanna From - Heta Kuchka
Maahanmuuttajanuoria ja senioritanssijoita yhdistävä taideprojekti käsittelee nähdyksi ja kuulluksi tulemista sekä kohtaamista yhteiskunnassamme.

Ketkä yhteiskunnassamme tulevat nähdyiksi ja kuulluiksi? Mitkä asiat ovat kullekin tärkeitä ja kuka saa päättää, mikä on tärkeää? Miten kohtaamme tuntemattoman?

Mashallah-teoksessa näiden kysymysten ääreen kokoontuu esiintyjäjoukko, joka koostuu Suomessa muutaman vuoden asuneista nuorista aikuisista sekä seniori-ikäisistä nykytanssin harrastajista. Ryhmän nuoret osallistuvat teosprosessiin osana koulunkäyntiään.

Esitys on osa Euroopan sosiaalirahaston rahoittamaa Porukalla pääosaan -hanketta, joka tukee maahanmuuttajataustaisia nuoria taiteen, kulttuurin ja koulunuorisotyön keinoin.

Prosessin aikana esiin on noussut nuorten suuri tarve oppia lukuisia asioita; uusi kieli ja uudet tavat, kaikki ne pienet asiat, joista arkielämä ja lopulta koko kulttuuri koostuu. Mikä valtava urakka, johon liittyy paljon epätoivon siivittämää huumoria!

Teos yhdistää liikettä ja mediataidetta. Sen sisältö on muodostunut pikkuhiljaa prosessin edetessä. Keskiössä ovat esiintyjät, heidän persoonansa, taitonsa ja kiinnostuksen kohteensa. Harjoituksissa on muun muassa tanssittu, liikuttu, kirjoitettu, juteltu tärkeistä asioista, syöty ja nukuttu päiväunia yhdessä.

Ryhmän ohjaajat tanssitaiteilija Sanna From ja mediataiteilija Heta Kuchka ovat prosessin aikana joutuneet pohtimaan kuinka tehdä eettisesti teosta, jolle on asetettu lukuisia tavoitteita. Miten käytää valtaa kantasuomalaisina taiteilijoina tilanteessa, jossa esiintyjistä suurimmalla osalla ei ole kokemusta tämän kaltaisesta prosessista tai taiteesta ylipäätään?

Teoksen valosuunnittelun toteuttaa Mia Kivinen. Suomen kielen opettaja Mari Nikonen on osallistunut prosessiin ja opinnollistanut esityksen teemoja. Mukana harjoituksissa on ollut myös Humanistisen ammattikorkeakoulun kulttuurituottaja- ja yhteisöpedagogiopiskelijoita.

***

Mashallah – ما شاء الله on arabimaissa sekä osassa Aasian ja balkanin aluetta käytetty fraasi, joka tarkoittaa "Luojan suoma / Luojan tahdosta”. Sitä käytetään onnitteluna merkittävimmissä saavutuksissa, kehuna ja ylistyksenä (esim. Teit tosi hyvän työn ja saavutit paljon, Mashallah.). Joissain kulttuureissa sitä käytetään myös eräänlaisena taikasanana, jonka sanominen kumoaa mahdollisesti tapahtuvat pahat asiat.

Yhteyshenkilö

Sanni Pajula
040 725 3819

Tapahtumanjärjestäjä

Kiasma-teatteri

Kiasma-teatteri on Kiasman 1. kerroksessa sijaitseva vierailuteatteri, joka vastaa museossa tapahtuvasta esitystoiminnasta. Kiasma-teatteri esittää ajankohtaista elävää nykytaidetta ja toimii yhteistyössä Kiasman näyttelyiden kanssa. Kotimaisten ja kansainvälisten esitysten lisäksi ohjelmisto tarjoaa elokuvia ja installaatioita. Yhteistyötä tehdään useiden alan festivaalien ja muiden toimijoiden kanssa.

Aika ja paikka

Kiasma-teatteri
Nykytaiteen museo Kiasma, Mannerheiminaukio 2, 00100 Helsinki
    

Tietoa

Ensisijainen kohderyhmä
Ilmiö
Kieli
Tapahtumatyyppi
Hintatiedot
Ilmoitathan ryhmäsi osallistumisesta etukäteen Kiasman infoon, info@kiasma.fi tai 029 450 0501