Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Yläkoulukino: Saamelaisveri

Yläkouluille ja 2.asteen oppilaitoksille
Pe 5.4.2019 13:00
Saamelaisveri (2016)
Vapaa pääsy. Pakollinen ennakkoilmoittautuminen esitykseen aukeaa 14.1.2019 klo 12.00 Kanneltalon verkkosivuilla.

Elle Marja käy saamelaista koulua pikkusiskonsa kanssa ja pian on hänen aikansa ryhtyä perheen poronhoitajaksi. Hän kuitenkin unelmoi elämästä toisaalla, kaukana kyläläisten piikittelystä ja halveksunnasta ja koulun rautaisesta kurista ja saamenpukupakosta. Tilanne kärjistyy koululla pidettävien rotubiologisten tutkimusten myötä ja Elle Marja päättää jättää kaiken ja sulautua kantaväestöön. Hän varastaa ruotsalaisen opettajansa vaatteet ja suuntaa Uppsalaan. Mutta oman identiteetin vaihto osoittautuu vaikeammaksi kuin hän uskoikaan.

Saamelaistaustainen elokuvaohjaaja Amanda Kernell osuu ensimmäisessä pitkässä elokuvassaan ruotsalaisen yhteiskunnan tabuun, suoraan ja kipeästi. Saamelaiset ovat joutuneet rasismin ja sorron kohteiksi aivan samoin kuin alkuperäiskansat missä tahansa siirtomaissa, eikä Kernellin elokuva kiertele tai kaunistele. Silti se on nimenomaan kaunis elokuva. Saamelaisten tarina laajenee universaaliksi toiseuden kuvaukseksi.

★★★★ ”Elokuvan voima on tarinassa, joka perustuu osittain Kernellin isoäidin kokemuksiin... Lene Cecilia Sparrok osaa ilmaista nuoren Elle Marjan ristiriitaisia mutta sitäkin vahvempia tunteita hämmästyttävän kypsästi.” -HS

Ruotsi 2016. Ohjaus: Amanda Kernell
Kieli: eteläsaame, ruotsi / suomenkielinen tekstitys
Kesto: 110 min
K12

Yhteyshenkilö

Eeva Astala
0407522290

Tapahtumanjärjestäjä

Kanneltalo

Kanneltalo on läntisen Helsingin kulttuurikeskus, joka sijaitsee Kannelmäen juna-aseman kupeessa, Kehä I:n tuntumassa.

Aika ja paikka

Kanneltalo
Klaneettitie 5, 00099 Helsingin kaupunki