Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Tutkijoiden yö 2018 Observatoriolla

Tapahtuma tiedonjanoisille!
Pe 28.9.2018 17:00 – 20:00
Tutkijoiden yö Observatoriolla
Kuvaaja: HYM
Observatorion Tutkijoiden yössä pe 28.9.2018 niin koululaiset kuin suuri yleisö pääsevät tutkijoiden vetämissä työpajoissa tutustumaan luonnontieteiden ihmeelliseen maailmaan. Työpajojen lisäksi voit sukeltaa Observatorion näyttelyissä talon ja maailmankaikkeudenkin saloihin. VAPAA PÄÄSY!

Työpaja 1: Eroon avaruusromusta

Tiedätkö, kuinka monta satelliittia on avaruudessa? Ja kuinka moni niistä on maapallon lähiavaruudessa? Kuten planeettamme pinnalle, myös avaruuteen kertyy roskaa. Maapallon ympärillä onkin nyt suuri pilvi niin sanottua avaruusromua, joka koostuu vanhoista toimintansa lopettaneista satelliiteista. Tule selvittämään, mitä avaruusromu on, ja suunnittelemaan oma satelliittisi ongelman ratkaisemiseksi! Voit lopussa tutustua Helsingin yliopiston huippuyksikön FORESAIL-satelliittiin, jota suunnitellaan avaruusromun siivoamiseksi.

Järjestäjä: The Science Basement ja FORESAIL – Finnish Centre of Excellence in Research of Sustainable Space

Työpaja 2: Öljyonnettomuus Itämerellä

Pietarista on lähtenyt matkaan öljyä kuljettava rahtialus kohti Tukholmaa. Sähkövian vuoksi alus karahtaa karille Suomenlahdella, ja aluksen kuljettamaa öljyä alkaa valua Itämereen. Olet harjoittelijana yhdellä Suomen rannikolla päivystävällä öljyntorjunta-aluksella onnettomuuden sattuessa, ja mieleesi juolahtaa useita erilaisia keinoja öljyn leviämisen estämiseen. Miten pelastatte Itämeren?

Järjestäjä: Kemianluokka Gadolin (osa Helsingin yliopiston tiedekasvatustoimintaa)

Työpaja 3: Musiikin toistamisen fysiikkaa

Musiikin kuunteleminen on meille arkipäivää, mutta se ei olisi mahdollista tuntemassamme muodossa ilman tieteen saavutuksia ja fysiikan ymmärrystä. Tässä työpajassa tutustutaan tieteen ja musiikin suhteeseen. Osallistujat pääsevät rakentamaan arkisista aineksista toimivan kaiuttimen ja selvittämään, mitä mahdollisuuksia musiikin kuuntelijalle avaa vaihtovirtaan kytketty sähkömagneetti.

Järjestäjä: F2k (osa Helsingin yliopiston tiedekasvatustoimintaa)

Työpaja 4: Näkymätön muuttuu näkyväksi

Hiukkasfysiikassa tutkitaan maailmankaikkeuden pienimpiä rakenneosia, joiden läpimitta on vain millimetrin biljoonasosa. Miten näitä äärettömän pieniä hiukkasia voi edes havaita? Miten hiukkasia on mahdollista kiihdyttää sellaisiin energioihin, joita Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa CERNissä tarvitaan?

Järjestäjä: HIP, Helsinki Institute of Physics

ILMOITTAUTUMISOHJEET KOULULAISILLE:
Observatorion Tutkijoiden yön kouluille suunnatut työpajat ovat täyttyneet.

ILTAOHJELMAAN EI ILMOITTAUTUMISTA:
Illalla klo 17–20 Observatorion työpajat ja näyttelyt ovat avoinna kaikille. Illan työpajat ovat avoinna non-stopina ilman ennakkoilmoittautumista.

Tapahtuma ja kierrokset ovat yleisölle maksuttomia.

Tapahtuman järjestämiseen on saatu kaksivuotinen rahoitus Euroopan unionin Horisontti 2020 –ohjelmalta (Marie Skłodowska-Curie -toimet), jolla rahoitetaan eurooppalaisia tutkimus- ja innovointihankkeita.

Lisätiedot: observatorio@helsinki.fi

Yhteyshenkilö

Paula Kyyrö
050 318 5293

Tapahtumanjärjestäjä

Helsingin observatorio / Helsingin yliopistomuseo

Elävöitä tähtitieteen opetusta vierailulla Helsingin observatoriolle! Arkkitehti Engelin suunnittelema, vuonna 1834 valmistunut Helsingin observatorio toimii nykyään tähtitieteen yleisökeskuksena, jossa voi tutustua kiehtovaan maailmankaikkeuteen sekä Observatorion ja tähtitieteen historiaan.

Aika ja paikka

Lataa kalenteriisi Pe 28.9.2018 17:00 - 20:00Lataa kalenteriisi
Helsingin observatorio
Kopernikuksentie 1, Helsinki
    

Tietoa

Kulttuurinala
Ensisijainen kohderyhmä
Ilmiö
Kieli
Tapahtumatyyppi
Kesto
80min