Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Tainaron

Terveisiä hyönteisten valtakunnasta!
Ke 29.8.2018 – Pe 31.5.2019
Tainaron
Kuvaaja: Kastehelmi Korpijaakko
Tainaron on kuvaus tulevaisuudesta, joka on jo täällä mutta jota meidän on vaikea nähdä. Turistina tai maahanmuuttajana Tainaronissa elävä tuttavamme (Kati Outinen) on asettunut alttiiksi vieraalle elämäntavalle, jossa muodonmuutokset ovat arkipäivää ja ihmisen, eläimen ja kasvien rajat liukuvia. Tainaron on epäpaikka, etäisesti tuttu ja samalla täysin tuntematon: hyönteisten valtakunta, jonka odotetaan katoavan hetkenä minä hyvänsä suuressa järistyksessä. Uteliain silmin Tainaronin elämää tarkkaileva henkilö kirjoittaa kirjeitä meille jotka olemme vielä täällä, tunnetussa maailmassa, oman todellisuutemme sokaisemina.

Leena Krohnin läpimurtoromaani Tainaron (WSOY, 1985) oli ja on aikaansa edellä.

Krohnin romaaniin pohjautuva, ohjaaja Essi Rossin ja dramaturgi Iida Hämeen-Anttilan näyttämöteos on monitaiteellinen kuvaus fantastisesta maailmasta suuren romahduksen jälkeen. Poeettisen ja toivoa pursuavan dystopian teemoiksi nousevat vieraan kohtaaminen, suru ja jäähyväiset sekä asennoituminen muutokseen. Kati Outisen ja Aino Vennan tähdittämä näyttämö avautuu kerros kerrokselta kohti sitä, mille ei ole vielä sanoja: tulevaa maailmaa ja sen monimuotoisuutta. Koko esityksen läpäisee Vennan teosta varten säveltämä musiikki.

Essi Rossi ja Iida Hämeen-Anttila ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2006 lähtien. Heidän aikaisempia töitään ovat esim. Monika Fagerholmin Amerikkalainen tyttö Teatteri Takomossa (2012), Pelon maantiede Teatteri Avoimissa ovissa (2013) ja Bonnie ja Clyde Teatteri Jurkassa syksyllä (2016). Tammikuussa 2018 sai ensi-iltansa Rossin ja Hämeen-Anttilan sovitus Vladimir Sorokinin satiirista Ice, yhteistyössä helsinkiläisen Klockriketeaternin ja tallinnalaisen Von Krahl -teatterin kanssa.

Kantaesitys Pienellä näyttämöllä 29.8.2018

Esiintyjät Kati Outinen ja Aino Venna
Ohjaus Essi Rossi
Dramatisointi Iida Hämeen-Anttila
Lavastus, valo- ja videosuunnittelu Milla Martikainen
Pukusuunnittelu Auli Turtiainen
Musiikki ja videoiden toteutus Aino Venna
Äänisuunnittelu Pauli Riikonen
Naamioinnin suunnittelu Krista Karppinen

Yhteistyössä Helsingin juhlaviikot

Yhteyshenkilö

Kansallisteatterin ryhmämyynti
010 733 1332

Tapahtumanjärjestäjä

Suomen Kansallisteatteri

Kansallisteatterin neljällä näyttämöllä on valittavana monipuolinen ohjelmisto. Näytelmiin liittyy usein työpajoja ja oheismateriaalia opettajien käyttöön.

Aika ja paikka

Lataa kalenteriisi Ke 29.8.2018 19:00 - Pe 31.5.2019 22:00Lataa kalenteriisi
Suomen Kansallisteatteri
Läntinen Teatterikuja 1, 00100 Helsinki