Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Marat/Sade

La 20.10. – La 15.12.2018
Marat/Sade av Klockriketeatern, Sirius Teatern, Teater Mestola
Taiteilija: Raisa Kilpeläinen & Kalle Ropponen

KLOCKRIKETEATERN, SIRIUS TEATERN, TEATER MESTOLA:
MARAT/SADE

De stormiga åren efter franska revolutionen. Två av historiens stormän på scenen, de revolutionära jakobinernas hjälte Jean-Paul Marat och den franska aristokraten markis de Sade, omtvistad filosof och författare, han som gett sitt namn åt sadismen.

Det fiktiva mötet mellan Marat och de Sade iscensätts av patienterna på mentalsjukhuset Charenton. Inom ramen för sjukhusets rekreationsverksamhet förbereder de ett skådespel som handlar om Marats omsusade död och de historiska händelser som ledde fram till den. Repetitionerna leds av de Sade, själv patient på Charenton.

Medan patienterna lustfyllt roar sig tätnar dramat kring de intensiva diskussionerna mellan Marat och de Sade. I dem behandlar den tidlösa texten stora frågor, djävulskt genialt: spänningarna mellan individualism och politisk aktivitet, makt och våld. Också funderingarna om demokratins berättigande och folkets roll i demokratin får sin plats.

Tre finlandssvenska teatrar slår ihop sina konstnärliga krafter och manar fram sin version av den tyskfödde Peter Weiss’ (1916-1982) skådespel. Hela folkets Juha Hurme, teatermannen, författaren, Finlandiapristagaren 2017, är kapten på skutan.
I Hurmes behandling styrs Weiss’ klassiker från 1960-talet än en gång ut mot nya och överraskande horisonter. I ett hänseende är Hurme dock absolut trogen den ursprungliga versionen: musiken spelar en av föreställningens viktigaste roller.

Regi: Juha Hurme
Text: Peter Weiss
Visuell planering: Raisa Kilpeläinen & Kalle Ropponen
Ljudplanering och musiker​: Martin Åkesson & Mirva Tarvainen
På scenen: Paul Olin, Wilhelm Grotenfelt, Paul Holländer, Fabian Silén, Jon Henriksen, Dan Henriksson, Carl Alm, Alma Pöysti och Martina Roos
Producent: Eeva Bergroth
Informatör: Andrea Brandt
Produktion: Klockriketeatern, Sirius Teatern, Teater Mestola

Premiär 20.10.2018

20.10.2018 Premiär, Universum

www.klockrike.fi

Instagram: @klockriketeatern
Facebook: @Klockriketeatern

Yhteyshenkilö

Eeva Bergroth
0404873620

Tapahtumanjärjestäjä

Klockriketeatern

Vapaa teatteri, nomadisuus on valttia! Klockrike kiertää Suomea, Eurooppaa ja maailmaa. Esityksiä, festivaaleja, keskusteluja, seminaareja. Klockriketeatern är en nomadteater med fäste i Helsingfors. Klockrike spelar i Finland, i Europa och i världen. Traditionen med läsningar, drama slam, samtal och seminarier gör Klockrike till en naturlig träffpunkt för konstnärer och publik. www.klockrike.fi

Aika ja paikka

Teaterhus Universum
Styrmansgatan 13, 00150 Helsingfors
    

Tietoa

Ensisijainen kohderyhmä
Kieli
Tapahtumatyyppi
Hintatiedot
Pris för skolgrupper 12,50/elev