– Ihminen seisoo kynnyksellä.
– Eiku katopas tarkemmin: hän kyllä huojuu kynnyksellä.
– Ei, se on tuuli, kun häntä huojuttaa.
– Hän seisoo harvinaisen tyynenä. Kuin kovapintainen marenkivuori.
– Itkeekö tuo nainen, kun sen posket on ihan märät?
– Hän seisoo kynnyksellä ja hymyilee.
Henrik Ibsenin Nukkekoti-näytelmästä irtautuva Nora on esitys kulisseista, rooleista ja rajoista, joiden sisään nainen ei mahdu. Esitys palaa ihmisyyden ytimeen eli vapauden kaipuuseen ja meissä samanaikaisesti piilevään haluun suojella ja hajottaa ihan kaikki. Miten sellaisen ristiriidan kanssa voi elää? Jääkö ainoaksi vaihtoehdoksi olla aivan yksin, jotta pääsisi perille itsestään ja kaikesta muustakin?
Ibsenin 140 vuotta vanha klassikkonäytelmä on ajankohtainen edelleen. Tämä esitys on yritys selvittää, mistä Nukkekodissa oikein on kysymys ja mitä sen jälkeen tapahtuu. Onko näytelmässä jotain, jolle nauraa?
(Alhaalta kuuluu sulkeutuvan ulko-oven ääni.)
Suunnittelu: työryhmä
Ohjaus: Alma Lehmuskallio
Teksti: Marie Kajava, Henrik Ibsen ja työryhmä
Dramaturgia: Marie Kajava ja Alma Lehmuskallio
Äänisuunnittelu ja musiikki: Viljami Lehtonen
Skenografia: Veera-Maija Murtola
Valot: Viljami Lehtonen, Veera-Maija Murtola ja Saku Kaukiainen
Näyttämöllä: Rosanna Kemppi ja Kreeta Salminen
Kesto 2 h 10 min (sis. väliaika)
Teatteri Jurkka
Suomen ainoa ammattihuoneteatteri, Teatteri Jurkka, on toiminut samassa huoneessa Helsingin Kruununhaassa vuodesta 1954. Jurkka on jotakin ainutlaatuista suurten laitosteattereiden hallitsemalla teatterikentällämme. Jurkan näyttämö on pieni, mutta laajenee tarvittaessa kuin maailmankaikkeus. Se on ollut milloin luoto ulkosaaristossa, milloin ylellinen olohuone Westendissä; se on ollut niin moderni toimisto kuin Peer Gyntin, Faustin tai Hamletin maailma. Hiki kihoaa pintaan niin näyttämöllä kuin katsomossa, teatterin magiaa voi hengittää, se voi tuntea ihollaan, luissaan ja ytimissään. Teatteri Jurkassa näyttelijä on aina lähikuvassa ja jokainen katsoja on aitiopaikalla.